ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ;

Μοίρασε το

Κάποιοι προέβλεπαν πως το 2010 θα είναι η χρονιά που θα επιβεβαιώνονταν οι θεωρίες συνωμοσίας! Είναι τα γεγονότα που δημιουργούν υποψίες επιβεβαίωσης. Ποιος αλήθεια το περίμενε; Ήταν γνωστό για παράδειγμα πως η ελληνική οικονομία δεν ήταν και στα καλύτερα της τα τελευταία χρόνια. Πως είχε προβλήματα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά. Πως χρειαζόταν μια άλλη πολιτική, με έμφαση στην ανάπτυξη, για να ανακάμψει. Κάπως έτσι, οι Έλληνες ψήφισαν τον Γιώργο Παπανδρέου τον περασμένο Οκτώβρη.

Αντί όμως για ανάταξη προέκυψε …βύθιση. Αποκαλύφθηκε πως τα προβλήματα ήταν μεγαλύτερα κι εκεί γύρω στις αρχές του χρόνου ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πτώχευση! Η Ελλάδα έγινε στόχος των κερδοσκόπων, οι οποίοι διείδαν αδυναμία της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της. Με την κρίση χρέους σε εξέλιξη, οι “αγορές” στοιχημάτιζαν στην χρεοκοπία της και το κόστος δανεισμού για τη χώρα ανέβαινε υπερβολικά. Τελικά, την ύστατη στιγμή ως ύστατη λύση ήλθε η “εξωτερική βοήθεια”.

Αλλά ήρθε με το αζημίωτο. Το τίμημα εκτός από τα ληστρικά επιτόκια δανεισμού συμπληρώθηκε και με το ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων – τουλάχιστον όπως διαμορφώθηκαν (καλώς ή κακώς) δεν έχει σημασία, τα τελευταία χρόνια. Και αμέσως μετά, το ελληνικό “μοντέλο” άρχισε να εφαρμόζεται παντού. Στην Βρετανία, στη Γερμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γαλλία. Με δικαιολογία την αποτροπή πρόκλησης κρίσης χρέους στις ευρωπαϊκές οικονομίες και τη συνεπαγόμενη κατάρρευση του ευρώ, πακέτα λιτότητας, έκτακτα μέτρα για περικοπές μισθών και συντάξεων, ανεργία.

Στον κοινό παρανομαστή, ο φόβος της χρεοκοπίας. Το αίτιο και συνάμα το άλλοθι για όλο αυτό το κακό, η κακοδιαχείριση και η αδιαφάνεια των προηγούμενων. Προφανώς δεν αρκούν για να συγκρατήσουν την αγανάκτηση και την οργή των κοινωνιών που βράζουν κι είναι έτοιμες να εκραγούν. Κι έρχεται κι άλλο σοκ. Ακούει στο όνομα τρομοκρατία.

Και πάλι η Ελλάδα πρωτοστατεί. Εδώ δίνεται και πάλι ο τόνος κι ο παλμός. Κτύπημα στην καρδιά του κρατικού συστήματος. Στο πιο άρτια φυλασσόμενο κτίριο μετά τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου. Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Εκεί που βρίσκονται η αφρόκρεμα της ελληνικής αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών! Θύμα ο αξιωματικός “σκιά” του υπουργού!

Κτύπημα την πιο κρίσιμη στιγμή. Την μέρα που οδεύουν προς ψήφιση στη Βουλή τα νομοσχέδια που ανατρέπουν τα πάντα στο Ασφαλιστικό και το Εργασιακό. Κτύπημα στις αρχές της τουριστικής περιόδου, όπου μια ολόκληρη χώρα, μια ολόκληρη οικονομία, περιμένει την ύστατη τονωτική ένεση για να βγάλει το δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί. Συμπτώσεις…;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου