ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΠΕΣΤΡΑΦΗ ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΣΤΗ ΠΡΙΓΚΗΠΟ

Μοίρασε το

Απόφαση σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έβαλε φρένο στις αυθαιρεσίες των Τούρκων αναφορικά με τα δικαιώματα και την περιουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και έδωσε «ανάσα» σε εκατοντάδες ομογενείς που την ακίνητη περιουσία τους έχει σφετεριστεί το Τουρκικό Κράτος. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε πλήρως το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφασίζοντας ομόφωνα να του επιστραφεί το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου. Με αυτό τον τρόπο  έλαβε τέλος η αντιδικία του Φαναρίου με την Τουρκία η οποία από το 1997 με διάφορες μεθοδεύσεις επιχείρησε να απαλλοτριώσει χωρίς αποζημίωση ένα ιστορικό για τον Ελληνισμό και το Πατριαρχείο  κτήριο και το οικόπεδό του εκτάσεως 25 στρεμμάτων στην κορυφή του ωραιότερου λόφου της Πριγκήπου…

Η απόφαση  θεωρείται πολύ σημαντική γιατί είναι η πρώτη φορά που επιστρέφεται αυτούσιο ακίνητο χωρίς την εναλλακτική δυνατότητα χρηματικής αποζημίωσης. Τώρα τα βλέμματα στρέφονται στην Άγκυρα καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο πέρυσι στο κτήριο του Ορφανοτροφείου-το μεγαλύτερο ξύλινο κτήριο στον κόσμο- είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Στρασβούργου και θα το επιστρέψει στο Πατριαρχείο.

Στο μεταξύ σε δήλωση του ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών , Γρηγόρης Δελαβέκουρας, αναφορικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επισημαίνει :

«Η Απόφαση αυτή συνιστά αίσια κατάληξη της πολυετούς προσπάθειας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κομβικό σημείο  στον αγώνα του για κατοχύρωση των νομίμων δικαιωμάτων του.

Σε συνέχεια της Απόφασης του Ιουλίου του 2008 που καταδίκασε ομόφωνα την Τουρκία για την παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Δικαστήριο με τη σημερινή Απόφαση απαιτεί την επανεγγραφή του ακινήτου του Ορφανοτροφείου στο όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πέραν της σημασίας που έχει η Απόφαση αυτή για την προστασία της ακίνητης περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πρέπει να συγκρατηθεί ότι το Δικαστήριο απαίτησε την αποκατάσταση της προτεραίας κατάστασης διατάσσοντας την αυτούσια επιστροφή του Ορφανοτροφείου και όχι την καταβολή αποζημίωσης».  

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου