ΣΤΟ …ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Αν κάποιος επιχειρούσε να αποδείξει πως το ΠΑΣΟΚ έχει πάψει προ πολλού να είναι ένα σοσιαλιστικό κόμμα, δε θα χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια. Και μόνο η παραπομπή στο περιεχόμενο του μνημονίου θα του αρκούσε. Και αν κάποιος αντέτεινε πως το μνημόνιο επιβλήθηκε στην κυβέρνηση ως η μοναδική λύση για να γλιτώσει η χώρα τη χρεοκοπία, πάλι δε θα χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούν κι άλλα παραδείγματα που θα αποδείκνυαν πως το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον χάσει τη σοσιαλιστική του ψυχή.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ρύθμιση για το πλαφόν των 10 στρεμμάτων σε περιοχές Natura 2000 που προωθεί η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη. Κι αυτό διότι η κουβέντα δεν αφορά στην πλήρη κατάργηση του δικαιώματος δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά στο αν ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου θα έχει αρτιότητα στα τέσσερα ή τα δέκα στρέμματα.

Η Τίνα Μπιρμπίλη που προωθεί τη σχετική διάταξη χαρακτηρίζεται ακτιβίστρια με διακριτική οικολογική συνείδηση. Εμφανίζεται ως η “αριστερή” εκδοχή μιας κυβέρνησης που διολισθαίνει σε συνεχώς σε δεξιές πολιτικές. Και όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση επέλεξε να βάλει νερό στο …βιολογικό κρασί της, προωθώντας ρύθμιση στην οποία η δόμηση θα επιτρέπονταν σε οικόπεδα άνω των 10 στρεμμάτων. Το έκανε προφανώς για να αποφύγει ενδεχόμενες αντιδράσεις συναδέλφων της που την πυροβολούν αδιαλείπτως κάθε φορά που προσέρχεται στη ΚΤΕ Περιβάλλοντος.

Παρ’ όλα αυτά, η κα Μπιρμπίλη βρέθηκε εκ νέου να βάλλεται από τους “σοσιαλιστές” συναδέλφους της, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η ρύθμιση δεν πρέπει να περάσει όχι γιατί δεν προωθούνται μέτρα που θα ενίσχυαν την προστασία των προστατευμένων περιοχών Natura 2000, αλλά επειδή επιχειρείται (έστω και κατ’ επίφαση) να περιοριστεί το φαινόμενο του κατακερματισμού των οικοσυστημάτων, των καταπατήσεων, των δασικών εμπρησμών κλπ.!!

Με απλά λόγια, κάποιοι “σοσιαλιστές” βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να προτιμούν τη διατήρηση του φαινομένου της άναρχης δόμησης σε Ειδικές Ζώνες Διατήρησης και Ζώνες Ειδικής Προστασίας, ακόμα κι από την συμβιβαστική λύση που πρότεινε η ΥΠΕΚΑ. Ή ακριβέστερα δεν προτιμούν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στη νέα υπουργό, το υπουργείο της οποίας, σύμφωνα με τη ρύθμιση, θα αναλάβει το έργο των χαρακτηρισμών ή αποχαρακτηρισμών μιας δασικής περιοχής, σε οικοδομήσιμη.

Κι αυτό διότι περισσότερο απ’ τα δάση και τα φυσικά οικοσυστήματα, οι συνάδελφοι της κας Μπιρμπίλη, ενδιαφέρονται να πλήξουν την άλλοτε στενή συνεργάτιδα και σημερινή “ευνοούμενη” υπουργό του Γιώργου Παπανδρέου, αλιεύοντας με την ευκαιρία και μερικές ψήφους συμπάθειας από εργολάβους και ιδιοκτήτες γης των εν λόγω περιοχών.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου