ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Μοίρασε το

Η ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΟΙ “ΕΚΡΗΞΕΙΣ” ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΒΑΣΗΣ

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ – ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΤΑ “ΑΓΚΑΘΙΑ” ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ

ΣΕ ΡΟΛΟ “ΠΥΘΙΑΣ” ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Θερινή ραστώνη στην εσωστρέφεια και την γκρίνια που επεκτείνονται διαρκώς στη Ν.Δ, δεν φαίνεται να υπάρχει. Και όλες αυτές οι αντιδράσεις και οι εκρήξεις της βάσης της Ν.Δ έρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυβερνών κόμμα και τον Πρωθυπουργό, που προσπαθεί να βρει τρόπο ανάκαμψης και «υπέρβασης» της δυσχερούς κατάστασης που έχει περιέλθει ο ίδιος και το κόμμα του. Ωστόσο και πέραν τούτων, όλοι πλέον στο κυβερνών κόμμα, «μαδούν την μαργαρίτα», προκειμένου να καταλάβουν το «που το πάει ο Κώστας Καραμανλής». Αν δηλαδή επιλέξει την λύση ενός ευρύτατου ανασχηματισμού, με αλλαγές και στις διοικήσεις οργανισμών, ή εάν θα πάρει το μεγάλο ρίσκο για πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Μια σειρά από κινήσεις της Κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, και εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών, (όπως π.χ κάποια μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η εξαγγελία για απόσυρση παλαιών Ι.Χ , η ανακοίνωση για επιδοτήσεις όσων κάνουν πράσινες επισκευές σε σπίτια και πολυκατοικίες κ.α) , αλλά και η κλιμάκωση των επιθέσεων στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον Γιώργο Παπανδρέου για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας , δίνουν σε αρκετούς την αίσθηση πως ο Πρωθυπουργός «δημιουργεί εκλογική ατζέντα» για το Φθινόπωρο.

Ωστόσο σε αυτή την επιχειρηματολογία, δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που επισημαίνουν , πως ναι μεν ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να δημιουργήσει μια «εκλογική ατζέντα» για να κρατήσει όσο μπορεί περισσότερο συσπειρωμένη την βάση της Ν.Δ , αλλά αυτό που μεθοδεύει είναι πρωτίστως ένας «σαρωτικός ανασχηματισμός» , την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου , ώστε να ανέβει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης , με «άλλο αέρα» και να επιχειρήσει εκεί με την παρουσία του να κερδίσει πόντους και να βελτιώσει το κλίμα για το κυβερνών κόμμα.

Το θέμα όμως είναι ότι «το μάδημα της μαργαρίτας» , σε συνδυασμό , με τις θερινές διακοπές, ενισχύει τα φαινόμενα «παραλυσίας» και «απραξίας» και κυρίως ακυρώνει κάθε προσπάθεια μακροχρόνιου σχεδιασμού για αντιμετώπιση ουσιαστικών και σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν την χώρα . Όλα πλέον υποτάσσονται σε μεσοπρόθεσμες λογικές , επικοινωνιακού κυρίως χαρακτήρα .

ΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ

Το ρευστό και «δυσκίνητο» αυτό σκηνικό διαμορφώνεται σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη με σημαντικά θέματα συγκυρία , που απαιτεί όχι μόνο πρωτοβουλίες και προτάσεις , αλλά συνολικές και συγκροτημένες παρεμβάσεις:

– Στην οικονομία , όπου κάθε μέρα που περνάει , επιδεινώνεται η κατάσταση και κυριαρχούν «τα μαύρα μαντάτα»
– Στην αντιμετώπιση της ανεργίας , που καλπάζει και πλήττει όλο και ευρύτερες κοινωνικές ομάδες
– Στην αντιμετώπιση , κρίσιμων και ιδιαίτερης βαρύτητας θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και πρωτίστως των Ελληνοτουρκικών και των Ευρωτουρκικών , με τα νέα δεδομένα που καταγράφονται από την δυναμική αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αό την Άγκυρα. Και δίπλα σε αυτό είναι τα όσα τεκταίνονται στο Κυπριακό , αλλά και στο θέμα των Σκοπίων.
– Στην όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού της νέας γρίπης κ.α

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ

Πάντως και πέραν αυτών των «καυτών προβλημάτων», ο μεγάλος πονοκέφαλος της ηγεσίας της Ν.Δ, είναι η αντιμετώπιση του εσωκομματικού θέματος , καθώς δίπλα στις μικρές αλλά διαρκείς εξεγέρσεις της οργανωμένης βάσης , φαίνεται ότι ουσιαστικά ο κόσμος που στηρίζει εκλογικά το Κυβερνών Κόμμα «δεν πείθεται» , ούτε από τα όποια μέτρα εξήγγειλε η Κυβέρνηση , μετά την ήττα της στις Ευρωεκλογές, ούτε από τις γενικότητες ότι «σύντομα επίκεινται μεγάλες αλλαγές σε κόμα και κυβέρνηση».
Το άχαρο εσωκομματικό κλίμα , επιδείνωσε και η επιστολή των 16 στελεχών της Ν.Δ από την Λάρισα προς τον Πρωθυπουργό , αλλά και οι νέες δηλώσεις του βουλευτή Γιάννη Μανώλη , ο οποίος είπε οριστικά και αμετάκλητα (την Τρίτη) «άντε γεια»  στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ , τροφοδοτώντας νέο μεγάλο κύκλο εσωστρέφειας σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση ανακοινώνοντας κάθε μέρα και ένα νέο μέτρο.

Στο εσωκομματικό ακροατήριο, τα μέτρα της κυβέρνησης δεν δείχνουν να συγκινούν τα στελέχη. Στις συζητήσεις της οργανωμένης βάσης κυριαρχεί η νέα δήλωση Μανώλη, στην οποία ανακοινώνει την τελική απόφαση για παραίτηση στις 7 Σεπτεμβρίου. Μια δήλωση που συνοδεύτηκε από την πρόβλεψη ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει το παιχνίδι. Ίσως είναι αργά για αλλαγές. Οι αλλαγές και οι πρωτοβουλίες παίρνονται όταν πρέπει. Χρειαζόμαστε ηλεκτροσόκ κι όχι βαλεριάνες», είπε με έμφαση στο Κανάλι 1 ο βουλευτής Αργολίδος, προκαλώντας μεγάλη ενόχληση στη Ρηγίλλης η οποία θεωρεί ότι το σχέδιο της αντεπίθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη και αμέσως μετά το καλοκαίρι στις πρώτες δημοσκοπήσεις η ψαλίδα της διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ θα έχει κλείσει.

Δεν είναι όμως μόνο ο Γιάννης Μανώλης που ρίχνει λαδί στη φωτιά. Ο «αρχηγός» της γαλάζιας έκρηξης των «16» του θεσσαλικού κάμπου, ο γνωστός συνδικαλιστής Θανάσης Κοκκινούλης, κλιμακώνει την αντίδρασή του εναντίον της κυβέρνησης.  

Αφού είπε πρώτα ότι τα 16 στελέχη της Λάρισας που υπογράφουν την επιστολή που έφθασε στο Μαξίμου μεταφέρουν το κλίμα των ψηφοφόρων της Ν.Δ., κατέληξε: «Ο Πρωθυπουργός να πετάξει τα καρκινώματα που έχουν προσβάλει την ηθική και την κουλτούρα των Ελλήνων σε ό,τι αφορά θέματα ηθικής τάξης».

Οι εκρήξεις της βάσης εναντίον της ηγεσίας της Ν.Δ. δεν ξεκίνησαν από τη Λάρισα αλλά από τη Θεσσαλονίκη.  Περισσότερα από 10 στελέχη της συμπρωτεύουσας την περασμένη εβδομάδα έστειλαν τελεσίγραφα στο Μαξίμου ότι πρέπει Πρωθυπουργός να προχωρήσει σύντομα σε ανατροπές. Και διευκρινίζουν ότι αυτό πρέπει να συμβεί πριν ο κ. Καραμανλής ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση. Είναι γεγονός ότι η εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ φέτος είναι κομβική εξέλιξη για την πορεία της κυβέρνησης. Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη έχουν επενδύσει σε μια άλλη εμφάνιση του Πρωθυπουργού με την οποία θα πάρει τη ρεβάνς για την περσινή ήττα την οποία υπέστη ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Η επικεφαλής της νέας ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Μ. Γιαννάκου δήλωσε ξεκάθαρα ότι «ΔΕΘ έχει τον συμβολισμό της και είναι μια καμπή».

ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΥΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ , μπαίνει σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα,  καθώς εκτιμά ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο- υπό την πίεση και των διεργασιών στο στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ. – δεν είναι πια μακρινό.
Στην Ιπποκράτους , υπάρχει η εκτίμηση ότι το Μέγαρο Μαξίμου κινείται πλέον με διπλή γραμμή όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών: παρά την προσπάθειά του να εμφανίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη λόγω της άρνησης του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με συστηματικές κινήσεις που περιλαμβάνουν και τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, συντηρεί την εκλογολογία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκλογές Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Το σενάριο για την επίσπευση του στησίματος της κάλπης ενισχύεται, σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και από την αγχώδη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να διατηρήσει στην επικαιρότητα το ζήτημα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με το Σύνταγμα, που η ίδια ανακίνησε. Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου, η Ρηγίλλης δημιουργεί αυτό το κλίμα για την προεδρική εκλογή ώστε την κατάλληλη στιγμή- που, όπως λένε, δεν θα αργήσει- να το χρησιμοποιήσουν ως «διέξοδο» και άλλοθι για εκλογές το φθινόπωρο. Κι αυτό με το σκεπτικό ότι ο τόπος και η οικονομία δεν αντέχουν μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο 6 μηνών, αποκρύπτοντας φυσικά ότι η ίδια την προκάλεσε και τη συντηρεί.

Στην επιλογή του  σεναρίου για εκλογές το Φθινόπωρο, λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνηγορεί και η απειλή της ανάγκης λήψης νέων φορομπηχτικών μέτρων σε σύντομο χρονικό διάστημα- κάτι που θέλει να φορτωθεί πριν από τις εκλογές η Ν.Δ. Το σενάριο αυτό ενισχύεται εκ των πραγμάτων από την αμφισβήτηση και κριτική που άρχισε να αναπτύσσεται στον κορμό των μεσαίων στελεχών της Ν.Δ. και η οποία επεκτείνεται ταχέως και διά… επιστολών.
Από την άλλη, στην Ιπποκράτους κρατούν στις αναλύσεις και τους υπολογισμούς που μπορεί να κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για εκλογές στις αρχές του 2010 αν υπολογίσουν ότι η συγκυρία δεν τους ευνοεί τώρα.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου