ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ…

Μοίρασε το

 Τους τιμώρησαν, γιατί είχαν χαμηλούς μισθούς, ανύπαρκτες συντάξεις, γιατί η φορολογία στις πολυεθνικές εταιρείες ήταν η χαμηλότερη στην Ευρώπη (12,5%). Τους τιμώρησαν γιατί επί 15 περίπου χρόνια δοκιμάζονται με τις συνταγές της λιτότητας και των περικοπών. Και η τιμωρία τους είναι το «εκτελεστικό απόσπασμα» της Τρόϊκας που θα αποτελειώσει ένα λαό και μια κοινωνία που για πολλά χρόνια «έσφιγγε διαρκώς το ζωνάρι». Το Ιρλανδικό θαύμα κατέρρευσε …Ο Κέλτικος Τίγρης «εξέπνευσε»… Οι συνταγές της λιτότητας και των περικοπών απέτυχαν παταγωδώς. Δυστυχώς όμως την πλήρωσε πάλι ο κόσμος. Αυτούς θα αποτελειώσουν τώρα οι «φωστήρες» του Δ.Ν.Τ , της Ε.Ε και της Ε.Κ.Τ. Ο Ιρλανδικός λαός δέχτηκε στωικά μέχρι σήμερα τα πάντα. Δέχτηκε την διαρκή λιτότητα, το αφάνισμα των συντάξεων, τις περικοπές … Αν και γονατισμένος οικονομικά τα τελευταία χρόνια ο Ιρλανδικός λαός, δεν ξέχασε τους αγώνες και το αίμα που έχυσε για την ανεξαρτησία του. Το έδειξε και στο δημοψήφισμα του 2008, όπου το 54% των Ιρλανδών είπε «όχι» στη Συνθήκη της Λισσαβώνας με δημοψήφισμα. Το βασικό επιχείρημα που έπεισε την πλειοψηφία των Ιρλανδών να πουν «όχι» στην Ευρωσυνθήκη ήταν η απώλεια της εθνικής τους κυριαρχίας…

ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Και στην πλάτη αυτού του λαού, που επί χρόνια ήταν το «πειραματόζωο»  για πολιτικές λιτότητας, αλλά και άγριας κερδοσκοπίας, παίχτηκε ένα βρωμερό παιχνίδι. Με τις Τράπεζες και τον κρατικό προϋπολογισμό να τροφοδοτούν με φθηνό χρήμα τις Πολυεθνικές  που ήθελαν να κάνουν «μπίζνες» στην Ιρλανδία. Η φτώχεια και η ανεργία έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα την ώρα που το χρήμα έρεε στις Πολυεθνικές και απελευθερώνονταν η αγορά εργασίας. 

Και ήταν η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση με τις Τράπεζες να έχουν τεράστια χρέη και τις Πολυεθνικές να αποσύρουν τα κεφάλαια τους και να αφήνουν την χώρα να βυθίζεται ακόμα περισσότερο στη φτώχεια και την απόγνωση. Και μέσα σε όλο αυτό το χάος η Κυβέρνηση έσπευσε να δώσει λεφτά στις Τράπεζες για να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» και τώρα όλοι αυτοί παρέα, αφού διέλυσαν με τις γελοίες «οικονομικές ρετσέτες τους τη χώρα, στέλνουν και αυτούς που έχουν απομείνει όρθιοι στο απόσπασμα. (Δες περισσότερα για το «Ιρλανδικό θαύμα» και τα αίτια της κατάρρευσης του στο new-Deal).

ΠΡΟΣΦΥΓΗ  

Το αποκορύφωμα του Ιρλανδικού δράματος ήλθε την Κυριακή, με την απόφαση της Κυβέρνησης να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης ζητώντας διεθνή οικονομική βοήθεια… Η συνέχεια μάλλον είναι γνωστή… Την βλέπουμε και στην Ελλάδα που είναι αλήθεια δεν έζησε τις οικονομικές ακρότητες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ιρλανδία. Την  Κυριακή η Ιρλανδία ζήτησε επισήμως την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μπράϊαν Λένιχαν. Είναι πλέον η δεύτερη χώρα της Ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα, που περνάει στο Δ.Ν.Τ και την περιβόητη Τρόϊκα  

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. 

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών τάχθηκαν υπέρ του αιτήματος στήριξης της Ιρλανδίας και δήλωσαν ότι είναι υπέρ ενός σχεδίου ενίσχυσης που θα διατεθεί την άνοιξη. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν καλωσόρισε «την ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό βοήθειας». 

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι η Ιρλανδία πρέπει να αποδείξει ότι η βοήθεια της ΕΕ και του ΔNT είναι απαραίτητη για να προστευτεί η σταθερότητα του ευρώ, εάν θέλει να επωφεληθεί από το μηχανισμό.

Νωρίτερα σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, εξετάστηκε το ζήτημα της οικονομικής στήριξης της Ιρλανδίας από τον μηχανισμό στήριξης.

Το ζήτημα απασχόλησε το ιρλανδικό υπουργικό συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν ζήτησε την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.

Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup κατέληξε απόψε σε απόφαση για την Ιρλανδία, σχετικά με την ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης.

Σημειώνεται ότι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένινχαν, έπειτα από τις συναντήσεις του με αξιωματούχους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που βρίσκονται στην ιρλανδική πρωτεύουσα από την Πέμπτη, ανέφερε πως το ύψος της βοήθειας θα φτάσει τα «δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ».

Το Λονδίνο ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να στηρίξει την Ιρλανδία, καθώς η βιωσιμότητα της οικονομίας της είναι προς όφελος της Βρετανίας.

Όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, η βρετανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις για το μέγεθος της οικονομικής στήριξης που θα παρασχεθεί στο Δουβλίνο από τον μηχανικό στήριξης.

Τόσο η  Βρετανία όσο και η Σουηδία διεμήνυσαν ότι είναι έτοιμες να χορηγήσουν επιπλέον διμερή δάνεια προς την Ιρλανδία εαν χρειαστεί.

Το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο της Ιρλανδίας ασχολήθηκε  με τις τελευταίες λεπτομέρειες στο πρωτοφανές πακέτο τετραετούς λιτότητας, που ξεκινάει με τον προϋπολογισμό του 2011 και στοχεύει σε μείωση του ιρλανδικού ελλείμματος κατά 15 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αναφέρει πως το σχέδιο, που θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη, έχει την υποστήριξη πολλών ειδικών του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

Στο σχέδιο όμως δεν θα περιλαμβάνεται, τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπρ. Κόουεν, η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης 12,5% στα κέρδη των επιχειρήσεων, το ισχυρότερο χαρτί του Δουβλίνου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κάουεν ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η χώρα του κατέθεσε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χορήγηση διεθνούς βοήθειας και ότι οι Βρυξέλλες το έκαναν δεκτό. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση έκανε ένα αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκείνη το αποδέχτηκε», είπε χαρακτηριστικά ο Κάουεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Υπογραμμίζεται παράλληλα ότι η οικονομική βοήθεια της ΕΕ και της ευρωζώνης θα δοθεί στο πλαίσιο ενός ισχυρού προγράμματος πολιτικής, το οποίο θα διαπραγματευθούν οι ιρλανδικές αρχές με την Επιτροπή και το ΔΝΤ σε συνδυασμό με την ΕΚΤ.

Το πρόγραμμα αυτό θα αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές προκλήσεις της ιρλανδικής οικονομίας με αποφασιστικό τρόπο. Θα βασίζεται στη δημοσιονομική προσαρμογή και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα προωθήσουν οι ιρλανδικές αρχές στο πλαίσιο της Τετραετούς Δημοσιονομικής Στρατηγικής την επόμενη εβδομάδα.

Η στρατηγική αυτή θα παράσχει όλες τις λεπτομέρειες της δέσμευσης της κυβέρνησης για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθεροποίησης ύψους 6 δισ. ευρώ το 2011, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% το 2014, κάτι που σημαίνει μια συνολική σταθεροποίηση 15 δισ. ευρώ στη διάρκεια της τετραετίας, με ετήσια επανεξέταση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ισχυρές βάσεις της ιρλανδικής οικονομίας, η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος θα επιτρέψει την επιστροφή σε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, διασφαλίζοντας την οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης ένα ταμείο για ενδεχόμενες μελλοντικές ανάγκες σε κεφάλαια στον τραπεζικό τομέα. Σε συνέχεια των μέτρων που έχει ήδη λάβει η Ιρλανδία για να αντιμετωπίσει την αντοχή του τραπεζικού τομέα, μια συνολική δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, θα συμβάλει στο να διασφαλίσει ότι ο τραπεζικός τομέας διαδραματίζει το ρόλο του στη λειτουργία της οικονομίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μετά την έγκριση από την ιρλανδική κυβέρνηση, το πρόγραμμα θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο ECOFIN και το Eurogroup, σε ευθυγράμμιση με τις εθνικές διαδικασίες, με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής και της ΕΚΤ.

Το πρόγραμμα στήριξης της Ιρλανδίας θα έχει τριετή διάρκεια, σύμφωνα με τον επίτροπο της ΕΕ για οικονομικές υποθέσεις Ολι Ρεν.

Η Σλοβακία διατύπωσε «την ανησυχία της για τέτοιου είδους μηχανισμούς», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ιβάν Μίκλος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι η Ιρλανδία πρέπει να αποδείξει ότι η βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ, είναι απαραίτητη για να προστατευτεί η σταθερότητα του ευρώ, εάν θέλει να επωφεληθεί από το μηχανισμό.

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μπράιαν Λένιχαν είχε προαναγγείλει την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης με συνεντεύξεις του πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το απόγευμα της Κυριακής, λέγοντας ότι θα προτείνει να ζητήσει επισήμως το Δουβλίνο βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι υπουργοί, κατά την άφιξή τους για τη συνεδρίαση, αποδοκιμάστηκαν έντονα από πολίτες, οι οποίοι τους χαρακτήριζαν «προδότες».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου