ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Αν τελικά το στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου ήταν να εξασφαλίσει από εταίρους και φίλους, άλλο ένα μεγάλο δάνειο για τη χώρα, τότε, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να το πετυχαίνει. Αν επίσης στόχος του είναι ορισμένες ρυθμίσεις των όρων του νέου μνημονίου που θα διασκεδάζουν τις ανησυχίες όσων προεξοφλούν την πλήρη παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές, μένει να φανεί.

Μένει δηλαδή να φανεί αν τελικώς ο Πρωθυπουργός επιτύχει να πείσει το εσωτερικό του κόμματος, να δώσει ακριβέστερα στους βουλευτές του τα αναγκαία προσχήματα για να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση. Ίσως επ’ αυτού η λύση να είναι ό,τι δήλωσε προ ημερών η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υποστήριξε πως στον οργανισμό για τις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να είναι Έλληνες. Ίσως και ότι τα μέλη της διοίκησης του θα είναι τεχνοκράτες επιλεγμένοι με διακομματική συμφωνία. Ίσως ακόμα ότι δεν θα βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία.

Το βέβαιο είναι πως η όποια λύση θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού επί των λεπτομερειών μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. Ενός συμβιβασμού ικανού να μην εξωθήσει κάποιους βουλευτές στα άκρα. Εξίσου βέβαιο είναι πως η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη – γεγονός που πιέζει την κυβέρνηση και προκαλεί ανησυχία στους βουλευτές – που εναγωνίως ζητούν ένα άλλοθι για να επιστρέψουν με σχετική άνεση στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Για αυτό και την περασμένη βδομάδα αναβλήθηκε η σύγκλιση των κομματικών οργάνων και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε – κάτι εύλογο και λογικό – να παρουσιαστεί ενώπιον με τα νέα δεδομένα και συγκεκριμένα διλήμματα.

Φυσικά όπως και στην περίπτωση των Περιφερειακών εκλογών έτσι και τώρα το μεγάλο δίλημμα είναι εκλογές ή αβεβαιότητα. Από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός εξασφαλίσει τη δανειοδότηση της χώρας μέχρι τα μέσα του 2014 και άρα τη διατήρηση της χώρας στο “ειδικό μηχάνημα της εντατικής” το ερώτημα για τους βουλευτές θα είναι αν θα είναι το ΠΑΣΟΚ που θα οδηγεί τη χώρα στο μέλλον (όποιο κι αν είναι αυτό…) ή κάποιο άλλο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων.

Το βέβαιο είναι πως σε περίπτωση εκλογών το ΠΑΣΟΚ δεν θα συγκεντρώσει ποσοστά αυτοδυναμία, είναι πολύ πιθανό να είναι δεύτερο κόμμα και αρκετοί από τους σημερινούς βουλευτές θα βρεθούν χωρίς βουλευτική έδρα. Ακόμα για λόγους “ηθικούς” ή “προσωπικούς” ή “εθνικούς” να επέλεγαν να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, κάτι ουσιαστικό δεν θα άλλαζε. Οι δεσμεύσεις της χώρας πως τους δανειστές θα συνέχιζαν να υπάρχουν…

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου