ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ …ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΟΥ

Μοίρασε το

Το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου πολιτικό αποτέλεσμα υπήρξε. Είναι ένα, είναι αδιαμφισβήτητο και – όπως ήταν αναμενόμενο – δεν είναι ανατρεπτικό της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης. Εκείνο που δεν υπήρξε είναι μία και αδιαμφισβήτητη ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος. Και είναι αμφίβολο αν υπήρχε έστω και ένας Έλληνας πολίτης που θα περίμενε ότι θα υπάρξει ποτέ. Για τον απλούστατο λόγο ότι κάθε εκλογικό αποτέλεσμα χρίζει πολλών αναγνώσεων, άρα επιδέχεται πολλών ερμηνειών.

Συνεπώς, το δίλημμα-απειλή (εκβιασμός σύμφωνα με ορισμένους) περί πρόωρων εκλογών αν το αποτέλεσμα δείχνει πως οι πολίτες αποδοκίμασαν την κυβερνητική πολιτική, που έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου προ των εκλογών, οικοδομήθηκε σε …αδιευκρίνιστη βάση. Όπως η αδιευκρίνιστη ψήφος που μετρούν πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση οι δημοσκόποι. Όπως και οι αδιευκρίνιστες προθέσεις και απόψεις όσων δεν προσήλθαν να ψηφίσουν.

Εξίσου λοιπόν ασαφής κι αδιευκρίνιστη προέκυψε κι η ερμηνεία, η οποία στηρίχθηκε σε δυο εξίσου ασαφείς και αδιευκρίνιστες υπο-ερμηνείες της ουσιαστικής πρόθεσης του εκλογικού σώματος.

Η πρώτη προήλθε από το δημοσκοπικό ερώτημα της χθεσινής βραδιάς. “Θέλετε πρόωρες εκλογές;” ρωτούσαν οι δημοσκόποι. Και η απάντηση σε ποσοστό που κινούνται γύρω στο 80% ήταν αρνητική. Αμέσως εξήλθε το πρώτο συμπέρασμα. Οι πολίτες θέλουν σταθερότητα. Δεν επικροτούν την αστάθεια. Δε θέλουν η χώρα να μπει σε περιπέτειες. Άρα, “στάση ευθύνης” του πρωθυπουργού είναι να συνεχίσει να κυβερνά.

Η δεύτερη προήλθε από την …ερμηνεία (εξίσου αυθαίρετη και αδιευκρίνιστη) της στάσης των ψηφοφόρων που προτίμησαν να απέχουν της εκλογικής διαδικασίας. Η κυβέρνηση θεώρησε (άγνωστο πως) ότι αποχή σημαίνει άρνηση καταψήφισης της κυβερνητικής πολιτικής ή πιο …κομψά ότι οι πολίτες με τη στάση του “έδειξαν κατανόηση” στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασώσει τη χώρα. Η αντιπολίτευση αντιθέτως, θεώρησε (επίσης άγνωστο πως) ότι αποχή σημαίνει σιωπηρή αντιμνημονιακή ψήφος.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για δυο ερμηνείες που δεν προκαλούν πολιτικές εξελίξεις. Μένουν σε ένα επίπεδο εντυπώσεων που βολεύει αμφότερες των πλευρών. Επί της ουσίας πρόκειται για ερμηνείες που – ως αναμένονταν – δεν αναδεικνύουν ούτε νικητή, ούτε ηττημένο. Που σημαίνει πως ούτε ο πρωθυπουργός πιέζεται να πάρει τώρα ρηξικέλευθες αποφάσεις. Ούτε κι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει πρόβλημα στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας.

Επί του …αδιευκρίνιστου λοιπόν, εξήλθε και η πολιτική ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος. Και είναι τέτοια η ερμηνεία που επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών να ετεροχρονίζεται μέχρι νεοτέρας…

 

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου