Στο πλαίσιο αυτό το πρόβλημά τους γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, όταν εμμέσως πλην σαφώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα που θα επιχειρήσει να τους θέσει ο πρωθυπουργός: “Σταθερότητα ή περιπέτειες”, με το οποίο θα εκφράσει την αποφασιστικότητα του να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές αν υπάρξουν περαιτέρω διαρροές κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος θα πρέπει να αισθάνεται ευνοημένος, υπό την έννοια ότι πρόλαβε να διαφοροποιηθεί, προτού τα περιθώρια διαφοροποιήσεων στενέψουν. Στο εξής όποιος κυβερνητικός βουλευτής αποπειραθεί να διαφοροποιηθεί ή να καταψηφίσει κάποιο κυβερνητικό νομοσχέδιο – πόσο μάλλον τον προϋπολογισμό που λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση – θα πρέπει να το σκεφτεί στο εκατονταπλάσιο. Η ευθύνη της πτώσης μιας κυβέρνησης είναι αναμφίβολα τεράστια.
Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Πέραν του πολιτικού, υπάρχει και το προσωπικό κόστος. Σε εποχές ισχνών αγελάδων, συνυπολογίζεται και το ενδεχόμενο απώλειας της βουλευτικής έδρας και των προνομίων που εξασφαλίζει στον καθένα ξεχωριστά. Συνεπώς, το δίλημμα σε κάθε κυβερνητικό βουλευτή είναι “ηρωική έξοδος ή προσωπικές περιπέτειες”; Και στην περίπτωση που το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίσει πως εντός 18μηνου από τις προηγούμενες εκλογές, τυχόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα γίνει με λίστα και όχι με σταυρό, θα καταστήσει σαφές πως τυχόν “ηρωική έξοδος” θα είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.