Ο κ. Παπαδήμος λοιπόν κλήθηκε χθες εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου. Προσήλθε, ως όφειλε. Συζήτησε, ως όφειλε, με τον πρωθυπουργό και εξήλθε χωρίς να πει κουβέντα. Ούτε μπροστά στις κάμερες, ούτε πίσω απ’ αυτές. “Το περιεχόμενο της συνομιλίας δεν έγινε γνωστό”, σημείωναν τα ρεπορτάζ. Με απλά λόγια, δεν υπήρξαν “διαρροές”. Διότι, ουδείς απ’ τους …διακομιστές της ενημέρωσης γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο τέτοιου είδους συνομιλιών, πλην εκείνου που τους επιτρέπεται να γνωρίζουν…
Απλά, για την περίπτωση Παπαδήμου δεν επιτρέπεται. Ο άνθρωπος έχει διεκδικήσει κι έχει επιτύχει το δικαίωμα να συνομιλεί με τον οποιοδήποτε, έχοντας τον προηγουμένως δεσμεύσει για το απόρρητο της συνομιλίας. Είναι θέμα σεβασμού και αυτοσεβασμού…
Ένα δεύτερο δείγμα της σοβαρότητος του ανδρός είναι πως ουδέποτε έπεσε στην παγίδα της πολιτικής ματαιοδοξίας. Μια χαρά ασκεί πολιτική, χωρίς να χρειαστεί να εκτεθεί στην κρίση της κοινής γνώμης. Πρόκειται για έναν κατ’ εξοχήν άνθρωπο του “συστήματος” ο οποίος κατέχει γνώση και πληροφόρηση που ελάχιστοι στον Πλανήτη διαθέτουν. Κι αυτό αρνούμενος πεισματικά κάθε πρό(σ)κληση εμπλοκής του στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Την τελευταία την δέχθηκε πριν από ένα χρόνο απ’ τον Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν τότε, ένα μήνα πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, που το όνομά του συζητούνταν για επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια για υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ήταν τότε που ο κ. Παπαδήμος απέρριψε την πρόταση.
Προφανώς κι εκ της θέσεως του, γνώριζε τη συνέχεια. Και φρόντισε να προφυλάξει τον εαυτό του, σε βαθμό που σήμερα να θεωρείται “χρυσή εφεδρεία” για την επανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Το ερώτημα είναι αν θα θελήσει να παραμείνει στο ίδιο καθεστώς, ή αν θα αποτολμήσει να βρέξει τα πόδια ή ακριβέστερα να λασπωθεί στον ελληνικό πολιτικό στίβο
Η έκτακτη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό αναθέρμανε τα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο στην ελληνική υπόθεση. Άλλωστε, τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, είχε προτείνει ο κ. Παπαδήμος να αναλάβει θέση ειδικού επιτηρητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα. Κι εκείνη όμως έτυχε της άρνησης του, αποδεικνύοντας πως η ελληνική, είναι αρκετά σοβαρή υπόθεση, ακόμα και για σοβαρούς και σπουδαίους ανθρώπους…