ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ “ΟΧΙ”;

Μοίρασε το

Τον Οκτώβριο του 1940, οι παππούδες μας είπαν ένα περήφανο “όχι” στους Ιταλούς κατακτητές, αναγκάζοντας την Οικουμένη να υποκλιθεί στο θάρρος και την αυταπάρνηση τους και το BBC να μεταδώσει: “Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”. Ήταν μια φράση που γράφτηκε στην παγκόσμια Ιστορία. Μια φράση που έκτοτε οι ίδιοι οι Έλληνες βάλθηκαν να πολεμούν λυσσαλέα, ωσάν να παρέπεμπε σε προσβολή που έπρεπε να ξεπλύνουν. Χρειάστηκε να προσπαθήσουν πολύ και τώρα πια μόνο κάποιοι ρομαντικοί που στηλιτεύτηκαν ως ..γραφικοί ανατριχιάζουν στο άκουσμα της φράσης αυτής.

Πενήντα χρόνια μετά την παρακαταθήκη που άφησαν οι παππούδες μας, το “αμύνεσθαι περί Πάτρις” μετατράπηκε σε “αμύνεσθαι περί πάρτης”. Ο καθένας, Έλληνας κι απάνω του. Άλλος ψάχνει να βρει να μεταναστεύσει αλλού. Άλλος ψάχνει να κοροϊδέψει τον διπλανό του. Κι ο διπλανός του, αντιδρώντας, το ίδιο πράττει. Κι όλοι μαζί κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Κοροϊδευόμαστε πως κάποιος άλλος, άγνωστος ποιος, θα πολεμήσει για να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά, τώρα που αυτή καίει ανεξέλεγκτα και απειλεί να καταστρέψει ό,τι κανένας κατακτητής δεν κατάφερε μέχρι σήμερα. Την ελληνική ψυχή. Το ελληνικό φιλότιμο. Την ελληνική συνείδηση.

Το ομολογούν πολλοί, ο πρωθυπουργός πρώτος απ’ όλους. “Η Ελλάδα μάχεται να απελευθερωθεί απ’ τα δεσμά των δανειστών της”. Η νέα κατάκτηση της χώρας επιχειρείται με άλλα μέσα, οικονομικά. Αλλά ποια είναι η σημερινή Ελλάδα που δίνει τη μάχη αυτή; Ποιοι Έλληνες είναι εκείνοι που λένε “όχι” και σε τι;

Τα μόνα “όχι” που ακούγονται είναι σε κάθετι αυτονόητο που μπορεί να ανακόψει την πορεία προς το οριστικό τέλμα. Για να κερδηθεί ένας πόλεμος, πρέπει πρώτα να δοθεί. Κι οι περισσότεροι Έλληνες αρνούνται να πολεμήσουν.

Στη σημερινή Ελλάδα, ο “ήρωας” έγινε συνώνυμο του “κορόιδου”. Κορόιδα οι συνταξιούχοι που βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται. Κορόιδα οι ελεύθεροι επαγγελματίες που καλούνται να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού. Κορόιδα οι δημόσιοι υπάλληλοι που τους κόβονται μισθοί κι επιδόματα. Κορόιδα οι επιχειρηματίες που πρέπει να πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά δεξιά κι αριστερά για να στεριώσουν μια δουλειά. Κορόιδα όσοι μένουν στην Ελλάδα και δεν αναζητούν την τύχη τους αλλού.

Κι όμως, υπό άλλες συνθήκες τα “κορόιδα” θα μετατρέπονταν σε σύγχρονες “ήρωες” που θα θυσίαζαν κάποιες απ’ τις μικρές ή μεγάλες “πολυτέλειες” της ζωής τους και να σώσουν την πατρίδα τους – εφόσον όμως πίστευαν πως τους ανήκει ακόμα…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου