ΣΕ “ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ” ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μοίρασε το

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ 

Δυσοίωνη και αποθαρρυντική παραμένει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τα νέα στοιχεία για την πορεία της δείχνουν. εκτροχιασμό, με αποτέλεσμα πρόσθετα έκτακτα μέτρα να βρίσκονται προ των πυλών. Καθοριστικό βήμα για τη βελτίωση του αρνητικού κλίματος αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση.

Προς το παρόν πάντως οι αναφορές του πρωθυπουργού για «φως στο τούνελ» και «πρώτες αχτίδες για έξοδο από την κρίση» ακούγονται περισσότερο ως τονωτικές ενέσεις αισιοδοξίας παρά ως προσέγγιση με βάση το ρεαλισμό. Αναφορικά δε με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, παρατείνουν χωρίς να λύνουν το ελληνικό πρόβλημα χρέους και συνοδεύονται με σκληρά ανταλλάγματα που δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν τόσο λόγω κυβερνητικών δισταγμών όσο και λόγω εξάντλησης των αντοχών της κοινωνίας.

Περίπου δέκα μήνες μετά τη σύναψη της δανειακής σύμβασης με την τρόικα, κυβέρνηση και οικονομία εξακολουθούν να βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Για πολλούς και διάφορους παράγοντες που έχουν να κάνουν είτε με γνωστά και διαπιστωμένα προβλήματα είτε με αστοχίες και αστάθμητες εξελίξεις που δε ήταν δυνατόν να προβλεφθούν, η κατάσταση στη χώρα δεν εμπνέει προοπτική και οι διορθωτικές κινήσεις που επιλέγονται είναι σπασμωδικές και σχεδόν πάντα καταλήγουν στην ίδια εύκολη λύση: «το μάρμαρο» να πληρώνουν οι πολίτες.
 
Από τη μια, οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η αδυναμία σωστής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, επιπροσθέτως η έλλειψη σαφούς σχεδίου και συντονισμού αλλά και ισχυρής βούλησης για υλοποίηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών και από την άλλη οι σφοδρές αντιστάσεις που προβάλλονται -άλλοτε δίκαια και άλλοτε για τη διατήρηση απαράδεκτων προνομίων- από συντεχνίες και οργανωμένα συμφέροντα, ναρκοθετούν την αναγκαία μεταρρυθμιστική προσπάθεια και απειλούν τις θυσίες που έχουν καταβληθεί ως τώρα, ρίχνοντας την οικονομία σε «μαύρες τρύπες» και την κοινωνία στον «Καιάδα» της παρατεταμένης λιτότητας.
 
Ουκ ολίγες φορές μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός σήμανε καμπανάκι σε υπουργούς και στην ηγετική πυραμίδα της δημόσιας διοίκησης ενώπιον του κινδύνου να μην επιτευχθεί ο σκοπός να ορθοποδήσει η χώρα, ωστόσο οι προειδοποιήσεις του αυτές μένουν -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- γράμμα κενό περιεχομένου.
 
Τα σενάρια περί ενός ανασχηματισμού επανέρχονται στο προσκήνιο, όμως η εμπειρία παρελθόντων ετών αποδεικνύει ότι είναι κυρίως επικοινωνιακή η ώθηση που δίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και επομένως τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης δεν πρόκειται να καταγράψουν θεαματική βελτίωση με ένα «ανακάτεμα της τράπουλας» περιορισμένης μάλιστα έκτασης, που θεωρείται το πιο πιθανό ενδεχόμενο εφόσον ο κ. Παπανδρέου λάβει τη σχετική απόφαση.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου