ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ

Μοίρασε το

Η διεθνής καταδίκη και κατακραυγή ήρθε χωρίς δεύτερη σκέψη. Η αμερικανική “λύπη” επίσης… Ο ισραηλινός στρατός δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει εκτεταμένης έκτασης βία εναντίον νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ο Δημήτρης Δρούτσας το επεσήμανε έκπληκτος. “Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η έκταση αυτής της βίας, η χρήση τέτοιας έκτασης βίας.” ακούστηκε να λέει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό πρέσβη. Η διατύπωση έχει πολλή μεγάλη σημασία. “…χρήση τέτοιας έκτασης βίας…”. Υποθέτει κανείς πως μια κάποια μορφή χρήσης βίας θα ήταν θεμιτή. Τέτοιας έκτασης, όμως, όχι! Όμως, είναι δύσκολο. Η βία δεν μετριέται. Ούτε ζυγίζεται. Και στην μακρά πορεία της ισραηλινό-παλαιστινιακής σύγκρουσης περιπτώσεις ανάλογης δυσκολίας έχουν παρατηρηθεί πολλές.

 

Συνεπώς χρειάζεται προσοχή. Το λαϊκό αίσθημα τάσσεται πάντα υπέρ του αδυνάτου. Η “κατακραυγή” προκαλείται στη θέα πάνοπλων κομάντος να επιχειρούν εναντίον άοπλων ακτιβιστών με θύματα τους τελευταίους. Προκαλείται κι απ’ τη σκέψη ότι αυτού του είδους τη βοήθεια περιμένουν χιλιάδες γυναικόπαιδα στη Γάζα που λιμοκτονούν αποκλεισμένα εντός του τοίχους που έστησαν οι Ισραηλινοί αποκόπτοντας τους κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Με τέτοιες σκέψεις ποιος θα αποδώσει δίκαιο στο δυνατό. Ποιος θα σκεφτεί ότι ο στολίσκος της βοήθειας επιχείρησε να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, εκβιάζοντας ουσιαστικά την ισραηλινή αντίδραση; Ποιος θα σκεφτεί ότι οι ακτιβιστές επιχείρησαν να παρακάμψουν τη συνήθη διαδικασία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας δια μέσω των ισραηλινών λιμανιών και της Παλαιστινιακής Αρχής; Ποιος θα υπολογίσει ότι θα ήταν αδιανόητο για τον ισραηλινό στρατό να επιτρέψουν να περάσει ένα φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς προηγουμένως να το ελέγξουν εξονυχιστικά.

Για όσους έχουν επισκεφτεί το Ισραήλ τα πράγματα είναι απλά και συγκεκριμένα. Σαν επιβάτες θα δεχθούν αυστηρό κι εξονυχιστικό έλεγχο. Σαν τουρίστες που θα περιηγηθούν στις ισραηλινές πόλεις θα διαπιστώσουν την έντονη παρουσία του στρατού και της αστυνομίας. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να καταλάβει κανείς ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου. Ούτε και πως ανά πάσα στιγμή ο απλός πολίτης κινδυνεύει από το απονενοημένο διάβημα κάποιου παλαιστίνιο βομβιστής αυτοκτονίας.

Ο ξένος επισκέπτης που θα βρεθεί σε μια πόλη του Ισραήλ βλέποντας την παρουσία του ισραηλινού στρατού, τους ελέγχους και το τείχος θα αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα συνεχίσει αμέριμνος την παραμονή του και ίσως σε αυτό το χρονικό διάστημα ξεχάσει τη “δυσφορία” και τον “αποτροπιασμό” που αισθάνεται ότι ευρισκόμενος ασφαλής πίσω στη χώρα, ακούσει ειδήσεις όπως αυτές που έπαιζαν χθες όλα τα ΜΜΕ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου