ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ 5 τ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Μοίρασε το

Πέντε πρώην Υπουργούς της Ν.Δ παραπέμπει σε Ειδικό Δικαστήριο το πόρισμα του Κυβερνώντος Κόμματος για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου . Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παραπέμπουν τον Θοδωρή Ρουσόπουλο για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπαιδίου και τρίτων εταιρειών, μέσω κακουργηματικής απιστίας και απάτης, καθώς και για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου. Ο κ. Ρουσόπουλος, παραπέμπεται και για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, για την δήθεν κυριότητα της Μονής Βατοπαιδίου επί της λίμνης Βισθωνίδας.

Οι κ. κ. Κοντός, Δούκας και Μπασιάκος, παραπέμπονται για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και απάτης, που προσπόρισαν αθέμιτο περιουσιακό όφελος στην Μονή και στις εμπλεκόμενες εταιρείες αφανών και εμφανών μετόχων, που αγόρασαν τα ακίνητα που της παραχωρήθηκαν – ενώ παραπέμπονται ως συναυτουργοί του κ. Ρουσόπουλου στα υπόλοιπα αδικήματα.

 

Τέλος, ο Γιώργος Βουλγαράκης, παραπέμπεται με «σοβαρές ενδείξεις» για την διάπραξη του αδικήματος της «παράβασης καθήκοντος, που είχε ως αποτέλεσμα ζημία εις βάρος του Δημοσίου», κακουργηματικού πάντα, χαρακτήρα…

Σημειώνεται πως στο πόρισμα της Προανακριτικής, δηλώνεται πως δεν θεωρείται σκόπιμη η αναφορά στην παραγραφή ή μη, των εντοπισθέντων αδικημάτων, καθώς το θέμα αυτό, «αναγκαίως θέλει απασχολήσει την μετά την ποινική δίωξη ανάκριση, ή και το Δικαστήριο».

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ  

Τα κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισαν την παραπομπή τριών πρώην υπουργών που έχουν βάλει υπογραφές στα έγγραφα (Δούκα , Κοντό Μπασιάκο) , εξαιρώντας τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη, για τους οποίους επιφυλάσσονται να τους εντάξουν, εάν προκύψουν στοιχεία, όταν ψηφιστεί το πόρισμα από την Ολομέλεια της Βουλής…

Το ΛΑΟΣ δεν παραπέμπει κανέναν πρώην υπουργό, λόγω παραγραφής, τονίζοντας, παρά ταύτα, πως, εάν δεν ετίθετο ζήτημα παραγραφής, θα πρότεινε την παραπομπή των τριών ανωτέρω υπουργών (Ευαγγ. Μπασιάκο, Π. Δούκα και Αλ. Κοντό).

Στο πολυσέλιδο πόρισμα, όπου υπάρχει αξιολόγηση της συμπεριφοράς του κάθε πρώην υπουργού ξεχωριστά, αποδίδονται κατηγορίες για απιστία, ηθική αυτουργία σε απιστία και παράβαση καθήκοντος, ενώ εντοπίζονται και πέντε περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Βάσει κανονισμού το πόρισμα συζητείται εντός τριάντα ημερών από την κατάθεσή του στην Ολομέλεια της Βουλής και αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της Προανακριτικής Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελόμενη πράξη ή παράλειψη για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης.

Η Δ ΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν η Βουλή αποφασίσει, την άσκηση δίωξης προχωρά στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της Εισαγγελικής Αρχής.

Πριν φτάσει ένας υπουργός στο Ειδικό Δικαστήριο, προηγείται η προδικασία στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει ή όχι την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο.

ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ

Οι πρώην Υπουργοί της Ν.Δ , για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει ευθύνες, απειλούν πως θα στραφούν δικαστικώς ενάντια στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής και εξαπολύουν «κεραυνούς» κατά του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας «οργανωμένη επιχείρηση πολιτικής δίωξης και κατασυκοφάντησης», «πολιτική αθλιότητα» και «μικροκομματικές επιδιώξεις».

Σε συνέντευξη τύπου των βουλευτών της Ν.Δ κ.κ. Τασούλα, Βόζενμπεργκ, Δένδια και Στυλιανίδη, ερωτηθείς σχετικά με τις απειλές αυτές των πρώην υπουργών, ο κ. Τασούλας απάντησε πως «δεν υπάρχει καθοδήγηση της ΝΔ για τις επιλογές των πρώην υπουργών». Πρόσθεσε δε ότι «η Δικαιοσύνη δεν υπάρχει μονάχα για τους καταγγελλόμενους, αλλά και για τους συκοφαντούντες».

Κατά τη ΝΔ «η Προανακριτική Επιτροπή, δεν μπορεί να εκδώσει πόρισμα, αφού δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση της ζημίας, δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος της Μονής, δεν έχει τελεσιδικήσει η δικαστική διαμάχη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής της λίμνης Βισθωνίδας, δεν έχει ελεγχθεί η ροή μαύρου πολιτικού χρήματος» και δεν έχουν εκτιμηθεί και ερευνηθεί μία σειρά άλλων στοιχείων.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου