ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ

Μοίρασε το

του ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗ 

“Απογραφή” υποστηρικτών και αντιπάλων στα ψηλά του ελληνικού συστήματος εξουσίας και συσπειρώσεις στην αρένα της ΕΕ επιχειρεί ο Γιώργος Παπανδρέου εν’ όψει της πολιτικά αβέβαιης περιόδου μέχρι τον Μάρτιο. Θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς “συνυπογραφή” ενός “οδικού χάρτη” ή “εθνικού σχεδίου” για την έξοδο της χώρας από την κρίση και κυρίως για τις αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία…

Την Τρίτη το πρωί, ο πρωθυπουργός θα δεχθεί στο μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, με μεγάλη αντζέντα αλλά με απαίτηση για συγκεκριμένες δεσμεύσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί πρακτικών θεμάτων. Κάποια απ’ αυτά, όπως η διαχείριση των κοινωνικών αντιδράσεων, υπό την ομπρέλλα των κομμάτων είτε έξω από αυτήν, θα αποδειχθούν κρίσιμα για τη διακυβέρνηση και για την ενδεχόμενη χρεία ενίσχυσής της.

Ο κ.Παπανδρέου δηλώνει αποφασισμένος να εξαντλήσει το χαρτί της συναίνεσης και απηύθυνε την πρόσκλησή του προς τον κ.Σαμαρά στον απόηχο των επαφών τους με τους Στρως Καν και Ρεν, μετά από επεξεργασία εβδομάδων μεταξύ στενών συνεργατών του προέδρου της ΝΔ και “υπουργών ειδικών αποστολών”.

Ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να συζητήσει αλλαγές δυναμικού που έχουν ήδη ζητηθεί αλλά δεν αποκλείει αποφάσεις κοινής αποδοχής, υπό την προϋπόθεση ότι ο κ.Σαμαράς θα αποσαφηνίσει με δεσμευτικό τρόπο τις θέσεις του για το Μνημόνιο, τα επακόλουθά του, καθώς και για το “άλλο μίγμα” που προτείνει για την οικονομία.

Συγκλίσεις καταγράφονται γύρω από τα οικονομικά και τα οργανωτικά της Υγείας, την Παιδεία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, περί τις αλλαγές στην Κοινή Ωφέλεια και στο Δημόσιο, καθώς και γύρω από την ανάγκη – η επόμενη βουλή να είναι συντακτική. Διαφωνίες έχουν διατυπωθεί προς την πλευρά της κυβερνητικής ηγεσίας για την αφαίμαξη οικονομικά αδύναμων ομάδων.

Αποκλίσεις σημειώνονται και σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο και γύρω από την Ανάπτυξη αλλά αυτές μένει να γίνουν πιο συγκεκριμένες. Αμέσως μετά από τις συναντήσεις με τους αρχηγούς και τη μάχη της ερχόμενης Παρασκευής, στις Βρυξέλλες, ο κ.Παπανδρέου θα συνεχίσει τις επαφές στο εξωτερικό, ενώ δεν αποκλείεται να οργανώσει περιοδείες του εντός συνόρων “για να ζητήσει τη συσστράτευση της της κοινωνίας στην αλλαγή σελίδας στη χώρα”.

Μνημόνιο…Μεσοπολέμου

Εν τω μεταξύ, το Μνημόνιο επιβάλλει εργασιακό καθεστώς Μεσοπολέμου ή σημερινής Βουλγαρίας, Κίνας και Ινδίας στην Ελλάδα, χωρίς να προεξοφλεί ότι αυτό θα την εκτοξεύσει στην τροχιά της ανάπτυξης των συγκεκριμένων χωρών σε εύλογο χρόνο.

Οι πιστωτές επιβάλλουν δρακόντειους όρους για τη διασφάλιση των δανείων αλλά πίσω από αυτούς διακρίνεται ο εξαναγκασμός της χώρας σε πλήρη αλλαγή του μοντέλου οργάνωσης του κράτους και της οικονομίας. Πίσω απ’ αυτή τη διαδικασία διακρίνει κάποιος αποφάσεις του ηγετικού μηχανισμού περί τον κ.Παπανδρέου για νέο τοπίο στην οικονομία, νέες δομές στο κράτος και για “καλύτερες” σχέσεις κράτους και επιχειρείν.

Κάποια στοιχεία της εν λόγω πολιτικής είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά από τον πρωθυπουργό και από επιτελείς του. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όμως, επιμένουν ότι κάποιες σημερινές αποφάσεις δεν είναι τόσο διακριτές στο προεκλογικό πρόγραμμά του.

Η κυβέρνηση και ο διεθνής παράγοντας διαχειρίζονται (“και μαζί και χώρια”) τις μεταρρυθμίσεις και τις δεδομένες συνέπειες της διεθνούς κρίσης σε μια ψευδή οικονομία όπως η ελληνική της τελευταίας δεκαπενταετίας, καθώς και την αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης.

Γι’ αυτό, ζητείται “αίμα” απ’ ολόκληρη την κοινωνία, αν και μόνο τμήματά της και μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου “συνεταιρίσθηκαν” με τις κυβερνήσεις και προκάλεσαν -επί δεκαετίες- τη μεγάλη “αιμορραγία” στο κράτος.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει την έγκριση της κοινωνίας για τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική της και για τις μεταρρυθμίσεις αλλά το εύρος τους και κραδασμοί από την προώθησή τους θα μεγαλώνουν την αγωνία της κοινωνίας από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Από τότε θα φανεί το πραγματικό κόστος όσων “επαχθών” θα απαιτηθούν -μεταξύ άλλων- για τη διασφάλιση της τέταρτης δόσης του διεθνούς δανείου και για την επιβεβαίωση της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του.

Υπό το βάρος του φόβου

Εφ’ εξής, ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να επαληθεύει καθημερινά την ηγεμονία του, η οποία θα σκιάζεται από το κλίμα φόβου και χρεωστασίου που ήδη επιβαρύνει τη δημόσια ζωή…είτε αποδίδει η κυβερνητική πολιτική είτε όχι.

Η τρόϊκα ενισχύει τον μηχανισμό ελέγχου του κυβερνητικού σχεδίου και τις “ρήτρες” διασφάλισης και θα κρίνει την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής τον Μάρτιο, “επί του εδάφους”. Ενδιαμέσως δεν κρύβει ότι την αμφισβητεί τώρα που βρίσκεται επί χάρτου. Γι’ αυτό αυξάνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ο κ.Παπανδρέου αναδέχθηκε οριστικά το ρίσκο της απορρύθμισης που η τρόϊκα επέβαλε στην Ελλάδα, όσο και αν αυτή δεν εγγυάται την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η ανταγωνιστικότητα προβάλλεται ως ο στόχος-ομπρέλλα και αιτιολόγηση για κάθε απαίτηση του διεθνούς παράγοντα και των αγορών.

Άνιση μάχη για ευρω-ομόλογο

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής στις Βρυξέλλες, που είναι από τα πιο κρίσιμα στην πορεία της ΕΕ . Τις τελευταίες ημέρες ο κ.Παπανδρέου βλέπει, έκπληκτος ή όχι κατά περίπτωση, συμμάχους του να αυτομολούν προς το “στρατόπεδο Μέρκελ” ή να συμβιβάζονται με το Βερολίνο.

Έτσι, αποδυναμώνεται προς το παρόν το ρεύμα στην ΕΕ υπέρ του ευρωομολόγου και των οργάνων εποπτείας των αγορών, υποθέσεις που απέκτησαν τηη στήριξη του κ.Σαμαρά και της ΝΔ.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εντός και εκτός Ελλάδας επαφές του πρωθυπουργού και του επιτελείου του με φίλους και αντιπάλους των απόψεών του, επιστήμονες και πολιτικούς. Πολλές απ’ αυτές έχουν αντικείμενο την προστασία του συστήματος ευρώ και πραγματοποιούνται είτε “θορυβωδώς” όπως η πρόσφατη με τον νομπελίστ οικονομολόγο Ρουμπίνι στο μέγαρο Μαξίμου είτε πιο “διακριτικά”….

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου