ΡΙΧΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

Μοίρασε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν στο ύψος του προϋπολογισμού των 16 κρατών για το 2010, που προβλέπει αύξηση των δαπανών κατά 6%, για να φτάσουν στα 122,9 δισεκατομμύρια Ευρώ. «Ο προϋπολογισμός είναι μία ισχυρή απάντηση στην οικονομική κρίση», δήλωσε ο Χανς Λίντμπλαντ, υπουργός Οικονομίας της Σουηδίας, μετά τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, που διήρκεσαν 12 ώρες. Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να εγκριθεί τώρα από το Ευρωκοινοβούλιο, το Δεκέμβριο. Πριν από λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκε η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη οδηγείται προς τη σταδιακή ανάκαμψη, καθώς το Ακαθάριστο ο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7% τον επόμενο χρόνο και κατά 1,6% το 2011.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να διευκολύνει την κυβέρνηση που παρά την δημοσιονομική καθίζηση και την οικονομική κρίση, θέλει να προχωρήσει σε μια ένεση στην οικονομία, μέσα και από την ενίσχυση της ρευστότητας, με πρωταρχικό στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας. Με βάση και τα όσα συζητήθηκαν  στο Υπουργικό Συμβούλιο η αναθέρμανση της οικονομίας θα στηριχθεί σε τέσσερις πυλώνες: στην προώθηση των επενδύσεων, στη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, στη στήριξη  του οικογενειακού προϋπολογισμού και στην προώθηση θεσμικών αλλαγών για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.

Αναλύοντας τις κυβερνητικές πολιτικές για την αναθέρμανση της οικονομίας στο Υπουργικό Συμβούλιο η Υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, είπε μεταξύ άλλων ότι μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) θα διατεθούν το 2010 6,95 δισεκ. ευρώ για την προώθηση επενδύσεων και την παροχή ενισχύσεων με στόχο την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Σε ότι αφορά τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, προωθείται η ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, υπερχρεωμένων καταναλωτών, η αναμόρφωση διατάξεων του Τειρεσία, προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το Ταμείο Αναχρηματοδότησης της οικονομίας.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Εξάλλου, για τη στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση προωθεί την αναμόρφωση της φορολογικής πολιτικής, την καταπολέμηση της ακρίβειας, την προώθηση του ανταγωνισμού, την προστασία του καταναλωτή, την εποπτεία και τον έλεγχο των αγορών και την καταβολή εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης.

ΕΣΠΑ

Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας που αφορά τις θεσμικές αλλαγές για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα περιλαμβάνει την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, την απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, την αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων και την αναπτυξιακή πολιτική για τις κρατικές προμήθειες.

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη αναφερόμενη στο τι έχει παραλάβει η κυβέρνηση σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ 2007-2013 είπε μεταξύ άλλων ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε χαμηλή απορρόφηση πόρων (περίπου 800 εκατομ. ευρώ από το σύνολο των προβλεπομένων δαπανών ύψους 26,2 δισεκ. ευρώ) ή το 3,07% του συνόλου των προβλεπομένων δαπανών.

Επίσης, παρέλαβε κατακερματισμό ενδιάμεσων φορέων και έλλειψη συνεκτικής πολιτικής στις κρατικές ενισχύσεις όπως και απουσία αναπτυξιακής στόχευσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ακόμη, για ορισμένα προγράμματα, που αφορούν τις ενισχύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν είχαν εξοικονομηθεί πόροι ενώ έχουν ενταχθεί έργα στο ΕΣΠΑ, που έχουν μεν αξιολογηθεί αλλά δεν έχουν γίνει νομικές δεσμεύσεις (συμβολαιοποιήσεις), συνολικού ύψους 2,4 δισεκ. ευρώ.
Επίσης  θα γίνουν αλλαγές στο πολύπλοκο, γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό σύστημα διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων και επισήμανε ότι χρειάστηκαν 140 κοινές υπουργικές αποφάσεις για να υλοποιηθούν έργα ύψους μόνον 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη υπάρχουν διαθέσιμα μέσω του ΕΣΠΑ 16 δισεκ. ευρώ για επενδύσεις μέχρι το 2015 και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του 2010 θα διατεθούν 10,3 δισεκ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, πόροι που είναι αυξημένοι κατά 8,42% σε σχέση με το 2009.

Ταυτόχρονα θα γίνει ανακατανομή των δαπανών για παραγωγικές αναδιαρθρώσεις και νέες επενδύσεις με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Σε ότι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, πολύ σύντομα, είπε η κ. Κατσέλη, θα υπάρξει αναμόρφωσή του και ότι θα αξιολογηθούν σύντομα οι δύο χιλιάδες επενδυτικές προτάσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε, πρόσθεσε, να παραλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας αιτήσεις υπαγωγής επιχειρήσεων στον ισχύοντα επενδυτικό νόμο μέχρι τις 31/12/2009.
Πάντως την  επόμενη εβδομάδα ξεκινούν άμεσα συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τους άλλους υπουργούς καθώς και με τις περιφέρειες ώστε να διαμορφωθούν οι νέες πολιτικές προτεραιότητες, για την ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων υπέρ της πράσινης ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου