ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ …ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Μοίρασε το

«Παίζει» με το χαρτί  των πρόωρων εκλογών, στην περίπτωση που το Κυβερνών Κόμμα δεν πάει καλά στις Περιφερειακές Εκλογές του Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός στη διακαναλική συνέντευξη,  επιχείρησε να στείλει μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις, υποστηρίζοντας πως μια ισχυρή κυβέρνηση που δεν θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα στις Περιφερειακές – Δημοτικές εκλογές μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί  επαχθείς όρους του μνημονίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα την Τρόϊκα, ενώ αντίθετα μια κυβέρνηση εξασθενημένη δεν μπορεί να πάει σε επαναδιαπραγμάτευση

Πάντως ο Πρωθυπουργός και χθες είπε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα κατά των μισθωτών και συνταξιούχων σε περίπτωση που το έλειμμα αναθεωρηθεί προς τα πάνω και υπάρξει ανάγκη νέων μέτρων . Όμως ο Πρωθυπουργός δεν ξεκαθάρισε που θα βρει τα χρήματα για να καλύψει τα νέα μέτρα , λέγοντας αορίστως πως αυτά θα βρεθούν από την πάταξη της διαφθοράς , από τον περιορισμό της μαύρης τρύπας στα νοσοκομεία κ.α 
Ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να περιγράψει ένα πλάνο εξόδου από την κρίση και πρωτίστως ένα πλάνο εξόδου απο την επιτήρηση και το μνημόνιο  λέγοντας πως το 2010 έπρεπε να σώσουμε την χώρα από την χρεοκοπία , το 2011 είναι όπως είπε το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο για να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να αλλάξει το αναπτυξιακό πρώτυπο . Πρόσθεσε πως το 2012 η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσημο και το 2013 θα είναι η χρονιά εξόδου από το μνημόνιο . 

 ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΝΟΙ

Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε εκ νέου δραματικούς τόνους και για το διακύδευμα των εκλογών και για την οικονομία.
Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε «προσκλητήριο  ευθύνης στα εκατομμύρια των Ελλήνων να στείλουμε μήνυμα πως είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα» και ζήτησε   «ψήφο ελπίδας και αλλαγής» στις αυτοδιοικητικές εκλογές .
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμη ότι «βρισκόμαστε ακόμη σε έκτακτη κατάσταση ανάγκης», επαναλαμβάνοντας πως «ο συναγερμός δεν έχει λήξει».

Τόνισε πως «πρέπει  να στείλουμε μήνυμα σε όσους επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό και όσους καραδοκούν στο εξωτερικών», ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του πριν από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τονίζοντας πως «δυο είναι οι μεγάλοι εθνικοί μας στόχοι. Η σωτηρία της χώρας και η αναμόρφωση της».

Εξέφρασε δε την αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί με δυνάμεις που, όπως είπε, που κρατάνε την χώρα πίσω, ενώ σημείωσε ακόμη ότι δεν τον ενδιαφέρει η καρέκλα αλλά το μέλλον του τόπου.
«Δεν έχω λόγο και πρόθεση να πάω σε εθνικές εκλογές, αλλά αν βαρύνει η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μιας κυβέρνησης να προωθεί τις αλλαγές θα υπάρξει η απόφαση του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, μετά τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών.
 
Τόνισε πως το 2011 θα γίνουν θεσμικές αλλαγές που αποκαθιστούν το αίσθημα της δικαιοσύνης μετά τα μέτρα που ελήφθησαν το 2010  και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους, αντίθετα, όπως είπε, με όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Σε διευκρίνιση για πιθανά νέα μέτρα μετά την αναθεώρηση της Eurostat, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «δεν θα αγγίξουν τους μισθούς και τις συντάξεις», καλώντας τους πολίτες να είναι έτοιμοι να συμβάλλουν στον περιορισμό της σπατάλης και την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Δεν πρόκειται να πάρουμε μέτρα εναντίον των χαμηλοσυνταξιούχων, θα πάρουμε μέτρα για να πληρώσουν και οι πλούσιοι αυτό που τους αναλογεί», τόνίσε σε άλλο σημείο.
Με «κάθε βήμα εμπρός», συνέχισε, θα αποδίδεται ό,τι είναι δυνατόν στους πολίτες, φέρνοντας ως παράδειγμα το επίδομα βοήθειας στους χαμηλοσυνταξιούχους που αναγγέλθηκε πρόσφατα.

Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα αξιοπιστίας, γύρω από το «λεφτά υπάρχουν», ο κ. Παπανδρέου θύμισε ότι στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 ρώτησε τον κ. Καραμανλή αν είναι ή δεν είναι τα οικονομικά στοιχεία ακριβή. «Δεν μου απάντησε. Και όχι μόνο δεν μου απάντησε αλλά λίγο πριν από τις εκλογές έστειλε στις Βρυξέλλες ψευδή στοιχεία» είπε ο πρωθυπουργός. «Τόσο απλά, τόσο ξεδιάντροπα, αν θέλετε. Μπορούμε να λέμε μετά ότι υπάρχει θέμα αξιοπιστίας. Αυτό χτίζουμε κάθε μέρα» είπε ο κ. Παπανδρέου. 

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης εάν δεν είχε ακριβή αντίληψη της πραγματικότητας για το εάν μπορεί ή όχι να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα. Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ήταν μέσα στο πλαίσιο των περιορισμών με την προϋπόθεση ότι θα γίνονταν οι απαραίτητες οικονομίες. Όπως αποκάλυψε οι Βρυξέλλες ενέκριναν αυτό το πρόγραμμα των αναλγών «του νοικοκυρέματος» που πρότεινε και ότι, όπως είπε, «το θεώρησαν αξιόπιστο».
Εντούτοις, όπως περιέγραψε υπήρχε μία κρίση στη διεθνή οικονομία, ένας φόβος που ξέσπασε πάνω στην Ελλάδα. «Κανείς δεν μπορούσε να αξιολογήσει ότι αυτό το μένος της αγοράς θα χτύπαγε την Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο». Για να μπορέσει να σταθεί η Ελλάδα χρειαζόταν ο μηχανισμός στήριξης. «Εκεί άργησε η Ευρώπη. Αν είχε πάει  πιο γρήγορα θα ήμασταν σε καλύτερη θέση. Ήταν αυτή η βόμβα που παραλίγο να σκάσει στα χέρια μας. Αλλά δεν έσκασε. Σώσαμε την Ελλάδα» είπε.  

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης σκέψη για μείωση των φόρων, ιδιαίτερα εκείνων που λειτουργούν αποτρεπτικά για νέες επενδύσεις, ο πρωθυπουργός συσχέτισε την αύξηση των φόρων με την φοροδιαφυγή: «Να μειώσουμε τους φόρους, με την εγγύηση ότι θα εισπράττονται όλοι» ανέφερε ο Γ.Παπανδρέου, λέγοντας πως όταν ο ίδιος θέτει αυτό το ζήτημα στους επιχειρηματικούς φορείς, δεν μπορούν να του εγγυηθούν πλήρη καταβολή της φορολογίας από όλους.
«Όσο δεν έχουμε ευνομία, όσο δεν καταλαβαίνει ο πολίτης ότι ο φόρος είναι κοινωνική αλληλεγγύη και η φοροδιαφυγή συνεχίζεται, το κράτος πρέπει να αιμοδοτηθεί από έσοδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Γ.Παπανδρέου σημείωσε ότι οι φορολογικές αλλαγές δεν περιλαμβάνουν μόνο αυξήσεις αλλά και ανακατανομή της φορολογίας στην κατεύθυνση ελάφρυνσης των χαμηλότερων στρωμάτων, κάτι που «θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό το 2011». Όσον αφορά την αποτροπή επενδύσεων λόγω της υψηλής φορολογίας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αδυναμίας της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές περιορίζει τις επιλογές της κυβέρνησης. Η φορολογία όμως, υποστήριξε ο Γ.Παπανδρέου, δεν αποτρέπει τους ξένους επενδυτές περισσότερο από ό,τι η ασυνέπεια και το θολό τοπίο: «Εάν οι επιχειρηματίες ξέρουν ότι έχουμε σταθερό περιβάλλον και δεν θα εμπλακούν στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά», η φορολογία περνάει σε δεύτερη μοίρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης εγγυάται αυτό το σταθερό περιβάλλον με την καταπολέμηση της διαφθοράς και ρυθμίσεις όπως το fast track.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η ΝΔ  χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό “πανικόβλητο” και τον καλεί να αφήσει το εμπόριο φόβου και να αλλάξει πολιτική. “Ο Πρωθυπουργός οφείλει να εργαστεί για αυτό και όχι να εκβιάζει πολιτικά το εκλογικό σώμα” δήλωσε ο Πάνος Παναγιωτοπουλος. Όσον αφορά την πρόθεσή του Πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αν ο ίδιος το κρίνει απαραίτητο, από τη ΝΔ ξεκαθαρίζουν για πρώτη φορά πως είναι για όλα έτοιμοι. “Ας μην κάνει λάθος ο κ. Παπανδρέου. Η ΝΔ είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο” τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως ο λαός δεν θα δεχθεί τα αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ να γίνουν αδιέξοδα για τον τόπο.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχολιάζοντας την διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού είπε ότι “ώδινεν όρος και έτεκεν μυν” και υποστήριξε ότι η εμφάνιση του πρωθυπουργού έβλαψε τους υποψηφίους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. “Άλλη μια διακαναλική του πρωθυπουργού μέχρι τις εκλογές, και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θα πέσουν σε μονοψήφια ποσοστά”ανέφερε.  Ο κ. Καρατζαφερης χαρακτήρισε φοβισμένο τον κ. Παπανδρέου και είπε ότι ουδείς έγινε πιο σοφός και πιο αισιόδοξος από την συνέντευξη. Και κατέληξε: “Ευτυχώς που το Καστρί είναι κοντά στη Ραφήνα, και έτσι ο κ. Καραμανλής βρήκε παρτενέρ στο τάβλι των συνταξιούχων. Είναι απλώς θέμα χρόνου”.

“Ο πρωθυπουργός, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, παραδέχθηκε ότι η ψήφος σε αυτές τις εκλογές θα είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου. Τα εκβιαστικά, ωστόσο, διλήμματα που έθεσε, είναι κενά και ξεπερασμένα και δεν πείθουν κανέναν” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ. “Ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να πείσει ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα γιατί φοβάται την οργή του λαού από την πολιτική του. Τα νέα μέτρα ωστόσο, θα έρθουν μετά τις 15 Νοέμβρη, όπως άλλωστε προβλέπεται από το κατάπτυστο μνημόνιο, που φέρνει την υπογραφή της κυβέρνησής του. Την ίδια στιγμή, δεν κατόρθωσε να αλλάξει τη γνώμη των πολιτών με τις μικροπολιτικές παροχολογίες τύπου «Μαυρογιαλούρου» λίγες μέρες πριν τις εκλογές” προστίθεται.

“Η ανακίνηση από τον πρωθυπουργό θέματος πρόωρων εκλογών θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας, την ώρα που η κοινωνία ζητά δίκαιη κατανομή των βαρών, διέξοδο από την κρίση και εναλλακτικές πολιτικές πέρα από το Μνημόνιο”, αναφέρει η “Δημοκρατική Αριστερά”, σε ανακοίνωσή της για την συνέντευξη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Σχολιάζοντας τη διακαναλική τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων δήλωσε: “Με μικροπολιτικά παιχνίδια και με πειρατεία στην ψήφο για την αυτοδιοίκηση, ο πρωθυπουργός δείχνει να μη συνειδητοποιεί τις διαστάσεις της κρίσης. Αδυνατεί να καταλάβει ότι το μέλλον έρχεται πάνω στις ράγες του τρένου που ο ίδιος προσπαθεί να ξηλώσει, και ζητά λευκή επιταγή χωρίς καν προγραμματικές δηλώσεις. Αν όντως θέλει δημοψήφισμα, μπορεί άνετα να το οργανώσει χωρίς να ταλαιπωρεί την αυτοδιοίκηση”.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου