ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΗΡΩΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ

Μοίρασε το

Για άλλη μια φορά ο Γιώργος Παπανδρέου καλείται να κάνει τη μεγάλη έκπληξη. Σχεδόν όλες οι προβλέψεις είναι εναντίον του. Σε οικονομικό επίπεδο αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως τελικώς η χώρα δεν θα αποφύγει την χρεοκοπία και την έξοδο απ’ τη ζώνη του ευρώ. Σε πολιτικό επίπεδο ακόμα περισσότεροι είναι εκείνοι που εκτιμούν πως σε λίγους μήνες ο πολιτικός χάρτης θα έχει πλήρως μεταβληθεί.

Το πρώτο κρίσιμο τεστ είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Θα υπάρξουν κι άλλες απώλειες στην κυβερνητική πλειοψηφία και ποια θα είναι η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου; Θα στηρίξουν τα κυβερνητικά μέτρα ο ΛΑ.Ο.Σ., η Ντόρα Μπακογιάννη και κάποιοι άλλοι βουλευτές και ποιες εξελίξεις θα πυροδοτήσει μια τέτοια εξέλιξη;

Σύντομα όλα θα αποσαφηνιστούν. Το ζητούμενο όμως αυτή την ώρα είναι οι προληπτικές πρωθυπουργικές κινήσεις για τη διάψευση των δυσοίωνων εκτιμήσεων. Κι όπως φαίνεται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται.

Σε ένα πρώτο επίπεδο το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να εκπέμψει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης υλοποιείται και σύντομα μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας θα ακολουθήσει κι η ανάπτυξη. Σε ένα δεύτερο επίπεδο γίνεται προσπάθεια να …παρηγορηθούν οι Έλληνες στη σκέψη πως κι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες υπόκεινται τη δοκιμασία της λιτότητας και των θυσιών. Και σε ένα τρίτο επίπεδο το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει να αιωρούνται απειλές περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, την ίδια ώρα που επισήμως η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ανεξαρτήτως των πραγματικών προθέσεων του Γιώργου Παπανδρέου, βέβαιον είναι πως η απειλή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εμπεριέχει υψηλό ρίσκο για να είναι αξιόπιστη. Διότι, υπό τις παρούσες συνθήκες ουδείς είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσει τις πιέσεις που δέχεται απ’ την κοινωνία ένας κυβερνητικός βουλευτής κι ως εκ τούτου να προεξοφλήσει την επικείμενη στάση του.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι βουλευτές της επαρχίας είναι αποδέκτες έντονης κοινωνικής δυσφορίας, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις κινδυνεύει να εκτραχυνθεί σε προπηλακισμό. Γεγονός είναι επίσης πως αρκετοί εξ αυτών αναζητούν διέξοδο διαφυγής. Τα αιτήματα για μεταπήδηση απ’ την κεντρική πολιτική σκηνή, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το αποδεικνύει. Δεδομένης όμως της αδυναμίας να βρεθεί μια θέση περιφερειάρχη, ή δημάρχου για κάθε “προβληματισμένο” βουλευτή της συμπολίτευσης, η ηρωική έξοδος με καταψήφιση του νομοσχεδίου φαντάζει έως κι ελκυστική!Ελκυστικότερη όμως είναι η στήριξη στον πρωθυπουργό, εφόσον κάποιος βουλευτής εκτιμά και πιστεύει πως τελικώς ο πρωθυπουργός θα καταφέρει για άλλη μια φορά να ανατρέψει τα εις βάρος του προγνωστικά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου