Πρέσπες και για το Αιγαίο

Ο Τάσος Παπαδόπουλος επιχειρεί μια αποκωδικοποίηση της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα. Και αποκαλύπτει ότι επίκειται διεύρυνση της ελληνικής ΑΟΖ για τα Ιόνια και την Κρήτη, πλην των νησιών του Αιγαίου, προβλέποντας ότι Τσίπρας και Ερντογάν προετοιμάζουν Πρέσπες για το Αιγαίο. new deal

Μοίρασε το

Ο Τάσος Παπαδόπουλος επιχειρεί μια αποκωδικοποίηση της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα. Και αποκαλύπτει ότι επίκειται διεύρυνση της ελληνικής ΑΟΖ για τα Ιόνια και την Κρήτη, πλην των νησιών του Αιγαίου, προβλέποντας ότι Τσίπρας και Ερντογάν προετοιμάζουν Πρέσπες για το Αιγαίο.


Στην αρχή έδωσαν την εντύπωση ότι προχωρούν σε συναινετικό διαζύγιο. Στη συνέχεια όταν έφτασαν στο καυτό θέμα της επιμέλειας των παιδιών και του διαχωρισμού της περιουσίας, βγήκαν τα μαχαίρια. Ποιος θα πάρει τα παιδιά, τι θα πάρει ο ένας και τι ο άλλος;

Ο λόγος για την ολέθρια σχέση Τσίπρα – Καμμένου, που κατέληξε σε ένα άγριο καυγά. Και σε έναν βίαιο διαχωρισμό, της μέχρι χθες αγαστής οικογένειας. Οι δύο τακτικιστές, ο ένας με καταβολές κομμουνιστικές και ο άλλος με ακροδεξιά παράσημα, ήρθαν προ τετραετίας εις γάμου κοινωνία. Όλοι απόρησαν γι’ αυτήν την κατά τα άλλα παράταιρη σχέση. Βεβαίως από θέαμα καλά πήγαμε. Όμως υπάρχει και η ουσία της πολιτικής για την οποία λίγα, έως ελάχιστα, ακούμε και μαθαίνουμε.

Το μείζον όμως έχει να κάνει με τις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας. Λίγο πριν πετάξει ο Αλέξης Τσίπρας στην Άγκυρα, έγινε γνωστό ότι ο Σουλτάνος επικήρυξε με 700.000 ευρώ το κεφάλι τους «8» τούρκους στρατιωτικούς, που πήραν ήδη άσυλο στην Ελλάδα. Με την κίνηση αυτή, επιχείρησε στην ουσία να δυναμιτίσει την επίσκεψη. Να υποδηλώσει, ότι εκ ανατολών γείτονάς μας  παίζει το παιχνίδι και η Ελλάδα οφείλει να ακολουθεί.

Η Άγκυρα έβαλε την ατζέντα

Παράλληλα μια ημέρα πριν ο εκπρόσωπός του, έθετε λεπτομερώς την ατζέντα των συνομιλιών μιλώντας και για νησιά. Κάτι που δεν έκανε από την πλευρά της Αθήνας. Το περιεχόμενο των συνομιλιών επί της ουσίας, δεν το πληροφορήθηκε ο ελληνικός λαός. Όλα δείχνουν στην διάρκεια των δυόμισι ωρών της τετ-α-τετ συνάντησης, πως έγινε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και επί των ανεδαφικών αιτιάσεων της Τουρκίας, που ξεπερνούν κατά πολύ τα όσα αναγνωρίζει η Ελλάδα ως διαφορές. Με ερωτηματικό λοιπόν έχει να κάνει με το τι δέχθηκε να συζητήσει ο Τσίπρας στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Ερντογάν.

Όμως, τι ακούστηκε δημοσίως στην συνέντευξη που ακολούθησε;

Ούτε λέξη για την επικήρυξη

Στα περί έκδοσης των «8» που με μελοδραματικό τρόπο παρουσίασε ο Ερνογάν, λέγοντας ότι ήταν αυτοί ήταν που επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν, η απάντηση του Τσίπρα περιορίστηκε στα όσα αφορούν την απόφαση του δικαστηρίου. Δεν είπε τίποτα για την επικήρυξη, που ανατρέχει στην άγρια δύση. Δεν απάντησε επίσης όταν ο Σουλτάνος επιχείρησε να βάλει στην ίδια ζυγαριά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Χάλκη, με τους Μουφτήδες της Θράκης. Είπε όμως ανακρίβειες του τύπου ότι η Θεολογική Σχολή έκλεισε ελλείψει μαθητών. Δεν είπε απλά ότι το θέμα της εκλογής των Μουφτήδων ανάγεται στα όσα αναφέρονται στην Συνθήκη της Λωζάνης. Ούτε πως η λειτουργία της Σχολής είναι ένα διεθνές θέμα, που αφορά την ανεξιθρησκεία και με το οποίο έχουν ασχοληθεί διαχρονικά, ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Τους ακούσαμε να μιλούν για ένα νέο οδικό χάρτη όταν είναι της πάσι γνωστό, ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές, δεν τηρήθηκαν με υπαιτιότητα των Τούρκων.Δεν είδαμε τον Αλέξη Τσίπρα να διαμαρτύρεται  για την  πρωτόγνωρα μεγάλη αεροναυτική άσκηση, που θα πραγματοποιήσει η Τουρκία με την ονομασία «Γαλάζια Παρτίδα», σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο τέλος  Φεβρουαρίου.

Αλήθεια ρώτησε τον Ερντογάν ο Αλέξης Τσίπρας στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους, που αλήθεια στοχεύει αυτή η άσκηση στο Αιγαίο; Μήπως στους Κούρδους της Συρίας ή του Ιράκ;

Η ΑΟΖ στο επίκεντρο

Στο επίμαχο θέμα της Αιγιαλίτιδας ζώνης τώρα. Βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όπως καθιερώθηκε από την Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι το 1982, και υιοθέτησαν όλες οι χώρες του ΟΗΕ πλην Τουρκίας, αναγνωρίζεται δικαίωμα κάθε χερσαίας χώρας (φυσικά και της Ελλάδας) αλλά και των κατοικημένων νησιών της να έχουν Αιγιαλίτιδα ζώνη με εύρος έως 12 μιλίων. Αυτό το δικαίωμα της Ελλάδας το αμφισβητεί η Τουρκία.

Για την ώρα η χώρα μας έχει Αιγιαλίτιδα ζώνη που στην ουσία αποτελεί και χώρο άσκησης κυριαρχίας 6 μίλια και 10 μίλια εναέριο χώρο. Τα 10 αυτά μίλια αμφισβητεί η Τουρκία, μια και τυπικά δεν ταυτίζονται με αυτά της Αιγιαλίτιδας ζώνης.

Στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης, όπως είναι γνωστό, έχουν χωριστεί θαλάσσια οικόπεδα και έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για την εκχώρηση σε πετρελαϊκές εταιρίες, με σκοπό να προχωρήσουν σε εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Προκειμένου να ορίσει η χώρα μας την υφαλοκρηπίδα και κατά προέκταση την ΑΟΖ, οφείλει πρωτύτερα να έχει ξεκαθαρίσει την Αιγιαλίτιδα της ζώνη. Διότι από αυτό το όριο, αρχίζει να προσμετράται το εύρος των έως 200 μιλίων της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

Το casus belli παραμένει

Με αυτά τα δεδομένα ο Νίκος Κοτζιάς στον απολογισμό του, παραδίδοντας το ΥΠΕΞ στον Αλέξη Τσίπρα, αποκάλυψε ότι το υπουργείο του, και σε πλήρη γνώση του Μεγάρου Μαξίμου, έχει έτοιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος. Αυτό όριζε τα 12 μίλια ως Αιγιαλίτιδα Ζώνη σε Ιόνια νησιά που θα περιλαμβάνει, τα Κύθηρα καθώς και την Πελοπόννησο, την Κρήτη και την Εύβοια, με προοπτική να επεκταθεί και στον Παγασητικό.

Ο Τσίπρας δεν αντέδρασε αρνητικά σε αυτή την εξαγγελία Κοτζιά. Μόνο αργότερα έγινε γνωστό από το ΥΠΕΞ, ότι η ανακήρυξη δεν θα γίνει με Π.Δ., αλλά με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Μετά από κάποιες ημέρες η Τουρκία, ως μη όφειλε υπενθύμισε ότι υπάρχει το casus belli (αιτία πολέμου). Παρέκαμψε το γεγονός, ότι αυτό αφορά τα νησιά του Αιγαίο και όχι τα Ιόνια νησιά.

Πρέσπες για το Αιγαίο

Μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα, κυκλοφόρησε ευρέως η πληροφορία, που δεν διαψεύσθηκε για την ώρα, ότι επίκειται η επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα δώδεκα μίλα. Αλλά μόνο στα Ιόνια νησιά πλην των Κυθήρων. Πράγμα που αν συμβεί οδηγεί στο συμπέρασμα  ότι ο Τσίπρας «συνεμορφώθει προς τας υποδείξεις» του  Σουλτάνου.

Αν υπάρξει μια τέτοια ανακήρυξη, θα είναι το κερασάκι της Φινλανδοποίησης της χώρας μας. Εκφράζεται με φοβικά σύνδρομα απέναντι στην Τουρκία. Για να μην θυμηθούμε και τον Δωδεκανήσιο Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που προέτρεψε την κυβέρνηση να κάνει μια συμφωνία με τον Ερντογάν ανάλογη με αυτή των Πρεσπών!!!

Η θολή εικόνα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσει. Γιατί αν συνεχιστεί, εν μέσω επαφών και συνομιλιών, με άγνωστο περιεχόμενο, μας οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς…

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου