ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ;

Μοίρασε το

Οι μύθοι είναι ιστορίες βγαλμένες απ’ τη ζωή. Ο μύθος θέλει Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία να υποχρεώνεται σε αναδίπλωση, όταν ισχυρότερα επιχειρηματικά συμφέροντα τού υπέδειξαν την απόφαση που έπρεπε να λάβει. Κανένα απ’ τα κορυφαία στελέχη του δεν μπορούσε να αιτιολογήσει τη συγκεκριμένη απόφαση που ελήφθη σε μια στιγμή που ο επιχειρηματίας βρισκόταν στο απόγειο της ισχύος του. Κάποιος μάλιστα προσπάθησε με λογικά επιχειρήματα να του υποδείξει ένα πιο “δυναμικό” τρόπο αντίδρασης. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας έμενε σιωπηλός και τον άκουγε με προσοχή. Κι όταν ο συνεργάτης του ολοκλήρωσε το σκεπτικό του, τον ρώτησε: “Ξέρετε πόσο στοιχίζει μια σφαίρα;”
Ο μεγαλοεπιχειρηματίας γνώριζε πολλά. Πολλά περισσότερα απ’ τον ανυποψίαστο συνεργάτη του. Όπως γνώριζε – κι αυτό ήταν το σπουδαιότερο – πως αν υπερέβαινε κάποια όρια θα πλήρωνε με τίμημα της ζωής του.

Ουδείς γνωρίζει τι γνώριζε ο Σωκράτης Γκιόλιας. Ίσως κι ο ίδιος να μη γνώριζε πόσο …ένοχα ήταν για κάποιους τα μυστικά που γνώριζε. Ήταν αυτή η… γνώση που τον οδήγησε στον άλλο κόσμο; Προφανώς όχι. Διότι τότε εκεί θα έπρεπε να πήγαιναν καθημερινά αρκετοί συνάδελφοί του δημοσιογράφοι και γενικότερα γνώστες του οικονομικό-πολιτικού παρασκηνίου.

Προφανώς η διαφορά του Γκιόλια με τους συναδέλφους του ήταν πως αυτός ήταν περισσότερο “ομιλητικός” περισσότερος “αποκαλυπτικός” απ’ άλλους. Ίσως να μην είχε σε αυξημένο βαθμό το μέτρο της αυτοσυγκράτησης του μεγαλοεπιχειρηματία ή το μέγεθος του κινδύνου που απειλούσε τη ζωή του. Προφανώς δεν ήξερε πόσο στοιχίζει μια σφαίρα…

Ίσως και να μην ήξερε την έννοια της αυτολογοκρισίας που δυστυχώς διακρίνει την πλειονότητα των δημοσιογράφων. Όλων όσων εξαναγκάζονται να πουν μισές αλήθειες ή να κρύψουν αλήθειες πίσω από λέξεις και νοήματα, φοβούμενοι κάτι. Από το να χάσουν τη δουλειά τους, τώρα πια και τη ζωή τους.

Διότι αυτό θα μείνει απ’ τη στυγερή δολοφονία του Γκιόλια. Μια απειλή κι ένας φόβος πάνω απ’ τα κεφάλια όλων όσων γνωρίζουν… Ένα σαφές μήνυμα για να σωπάσουν όλοι όσοι γνωρίζουν. Ή ακόμα και υποψιάζονται. Ακόμα κι αν εικάζουν…

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα δολοφονείται δημοσιογράφος. Και συμβαίνει σε μια περίεργη περίοδο, όπου στη χώρα γίνονται διεργασίες που θα μεταβάλλουν άρδην τη ζωή των Ελλήνων. Μια περίοδο όπου η δημοσιογραφική έρευνα και αποκάλυψη είναι χρησιμότερη και αναγκαία από ποτέ. Μια περίοδο όπου η αλήθεια θα πρέπει να γίνει γνωστή, αλλά που το κυνήγι της αλήθειας θα γίνει ένα άκρως επικίνδυνο σπορ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου