ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΕΪΝΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΚΛΗΡΟ ΔΟΓΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Μοίρασε το

Σύγκρουση αντιλήψεων και πάλι με την Ευρώπη,  υπό την κηδεμονία της κ. Μέρκελ,  να πηγαίνει σε ακόμα σκληρότερες δημοσιονομικές πολιτικές αδιαφορώντας πλήρως για τις κοινωνικές επιπτώσεις και από την άλλη τις Η.Π.Α να ετοιμάζονται για δημοσιονομική χαλάρωση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υψηλή ανεργία που υπονομεύει την ανάκαμψη της οικονομίας σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Αμερικανός Κεντρικός «Τραπεζίτης» Μπεν Μπερνάκι. Η Ευρώπη, συνεπώς και η Ελλάδα φαίνεται πως θα πληρώσουν ακόμα βαρύτερο τίμημα με θύματα πρωτίστως τον κόσμο της εργασίας , λόγω της ακραίας δογματικής στάσης της Γερμανίας της κ. Μέρκελ που προωθεί με κάθε τρόπο την  αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την σκλήρυνση των δημοσιομικών πολιτικών . Οι επιπτώσεις από μια τέτοια πολιτική θα είναι εφιαλτικές και ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας που ήδη έχει μετατραπεί σε πειραματόζωο των «δημοσιονομιστών» και των σκληρών νεοφιλοελεύθερων.

Πάντως η  άλλη πλευρά του Ατλαντικού , οι Η.Π.Α του Μπάρακ Ομπάμα φαίνεται πως έχουν μάθει καλύτερα από την κρίση του 1929 και τα όσα καταστροφικά ακολούθησαν και παρά και παρά το γεγονός ότι παραμένουν το προπύργιο της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης αγοράς , προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της με διαφορετική οπτική .  

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ FED  

Ο επικεφαλής της Fed (της Ομοσπονδιακής Τράπεζας)  Μπεν Μπερνάκι σε δηλώσεις του (την Παρασκευή) υποστήριξε  ότι λόγω των οικονομικών συνθηκών υπάρχει ακόμα το περιθώριο δημοσιονομικής χαλάρωσης, άρα περαιτέρω δράσης, απέφυγε όμως να αναφερθεί με σαφήνεια στις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας που θα αποφασιστούν το Νοέμβριο.

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ, που βρίσκεται στο 9,6%, αλλά και ο χαμηλός πληθωρισμός (1,1% σε ετήσια βάση για το δομικό πληθωρισμό) μπορούν να δικαιολογήσουν μέτρα χαλάρωσης της πολιτικής, υπογράμμισε ο κ. Μπερνάνκι από τη Βοστώνη.

Προειδοποίησε ακόμη ότι μία παρατεταμένη περίοδος υψηλής ανεργίας θα πλήξει την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ που παραμένει αναιμική ενώ σε ό,τι αφορά τα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού παραμένει υψηλός.

Σχετικά με τις κινήσεις που μπορεί να αναλάβει η Fed για την παροχή ρευστότητας στην αγορά, ο Μπεν Μπερνάνκι διευκρίνισε ότι δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το πόσο επιθετικά μπορεί να κινηθεί η Τράπεζα.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι η Τράπεζα έχει στη διάθεσή τα εργαλεία που θα την επιτρέψουν να ασκήσει την πολιτική της αλλά πρέπει να προχωρήσει με προσοχή. «Οι μη συμβατικές πολιτικές έχουν κόστος και περιορισμούς που πρέπει να ληφθούν υπόψη στη κρίση για το πόσο επιθετικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν», είπε.

Από το Δεκέμβριο του 2008 η Fed έχει αγοράσει περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να αγοράσει άλλα 500 δισεκατομμύρια. Η Fed θα ήθελε το πληθωρισμό στο 2% ή λίγο πιο κάτω, ανέφερε ο επικεφαλής της Fed.

Τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (τα overnight είναι στο 0%) για περισσότερο χρόνο από ότι αναμένει η αγορά, άφησε ακόμη να εννοηθεί ο κ. Μπερνάνκι.

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Fed θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου και θα συμπέσει χρονικά με τις ενδιάμεσες εκλογές όπου η οικονομία αναμένεται να κυριαρχήσει στις αποφάσεις των εκλογέων. Οι αποφάσεις της Fed αναμένονται με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον και οι δηλώσεις του επικεφαλής της δίνουν το στίγμα, εκτιμούν αναλυτές.

Πάντως  μετά τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της Fed οι μεΙτοχές κινήθηκαν ανοδικά και το δολάριο καθοδικά και μάλιστα σε χαμηλό οκτώ μηνών έναντι καλαθιού νομισμάτων.

ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ

Από την άλλη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε (την Παρασκευή) τη γερμανική θέση για αυστηρότερο πλαίσιο στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ , μετά τη συνάντησή της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Το Βερολίνο «είναι πεπεισμένο ότι θα γίνει το επόμενο βήμα», ανέφερε εκπρόσωπος της καγκελαρίας σήμερα, ενώ ετοιμάζεται η Σύνοδος Κορυφής για τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε  να καταστούν αυστηρότεροι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις χρέους.

«Η Γερμανία πιστεύει ότι μετά τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στο τέλος του μήνα πρέπει να γίνει επιπλέον δουλειά στους μηχανισμούς για να διασφαλιστεί η σταθερότητα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ από το Βερολίνο.

Η Μέρκελ είχε συναντηθεί την Πέμπτη στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι και συζήτησαν προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου