ΠΟΙΟΣ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΠΟΙΟΝ ;

Μοίρασε το

Σε μια ιδιότυπη μάχη αλληλομετάθεσης ευθυνών φαίνεται να επιδίδονται ο νυν και ο τέως Υπουργός Οικονομικών, αναφορικά με το Μεσοπρόθεσμο και τα νέα σκληρά μέτρα.

Το ερώτημα βέβαια «ποιος αδειάζει ποιον;» για την οικονομία είναι καθοριστικό , όχι βέβαια για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς ή τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες , αλλά για το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας που πληρώνει ακριβά το αντίτιμο της κρίσης , αλλά και τα σημαντικά διαχρονικά λάθη που έχουν γίνει.
Συνεπώς , πέραν από τις εύκολες «κόντρες» μέσα από τα Μ.Μ.Ε , για το ποιος έχει τις μεγαλύτερες ή τις μικρότερες ευθύνες για το ποια ισοδύναμα μέτρα, συζητήθηκαν και πότε με την «Τρόϊκα» , επιτέλους πρέπει να γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης και κυρίως να εξηγηθεί από νυν και πρώην , το τι μέλλει γενέσθαι.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 

Όμως το πολιτικό παιχνίδι έχει τους δικούς του ρυθμούς και στο πλαίσιο αυτό , ο κ. Βενιζέλος , τόσο στη διάρκεια της Κυβερνητικής Επιτροπής (στην αρχή της βδομάδας) , όσο και στο Κ.Τ.Ε Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια , λέγοντας ότι ορισμένες αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο (που είχαν προταθεί από βουλευτές , στελέχη και Υπουργούς)  δεν είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τα όσα λέει ο κ. Βενιζέλος, να αναγκαστεί ο ίδιος να αναζητήσει την κάλυψη της διαφοράς, περίπου 4,6 δισ. ευρώ – μαζί με  τις επιστροφές από τις αποδείξεις 860 εκ. τα οποία η τρόικα ζητά «πίσω» –  μέσω άλλων μέτρων, εξ ου και η ψυχρολουσία από το μεσοπρόθεσμο το οποίο αντί να αμβλυνθεί έγινε χειρότερο. Την απόκλιση μεταξύ των όσων παρουσίαζε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και των όσων βρήκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την περιέγραψε ο ίδιος στην Κυβερνητική Επιτροπή και στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις όμως ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι ακόμα πιο αιχμηρός. Έτσι εξηγείται και η δήλωσή του μετά το Eurogroup, ότι αποτελεί «άμεση και επιτακτική ανάγκη, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας».

Μάλιστα στη κρίσιμη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και στη συνέχεια του Υπουργικού Συμβουλίου (την Τετάρτη) , το Μεσοπρόθεσμο έμεινε στον αέρα αφού τα όσα φέρεται να είχε «κλειδώσει» ο κ. Παπακωνσταντίνου με την Τρόϊκα , μετά από προτάσεις και πιέσεις που δέχτηκε από τους βουλευτές, ουδέποτε είχαν γίνει αποδεκτά από την Τρόϊκα που διαμήνυσε πως δεν είναι ισοδύναμα μέτρα.

Μόλις έγινε αντιληπτό το τι είχε συμβεί ο κ. Βενιζέλος ζήτησε και πήρε  από το υπουργικό συμβούλιο “λευκή επιταγή” εξουσιοδότησης να διαπραγματευτεί “με ευελιξία” τόσο με την τρόικα , όσο και με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στο ΚΤΕ . Μάλιστα πολλοί κορυφαίοι Υπουργοί , όπως ο Δ. Ρέππας , ο Χ. Χάρης Καστανίδης, ο  Ανδρέας Λοβέρδος, ο  Κώστας Σκανδαλίδης κ.α  έσπευσαν να τον υπερασπιστούν.  Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα στην Κυβερνητική Επιτροπή που προηγήθηκε – τουναντίον έγινε “κόλαση” σύμφωνα με μαρτυρία μετέχοντος υπουργού, καθώς όλοι καταλάβαιναν πως έπρεπε να πιουν άλλο «ένα πικρό ποτήρι» και χωρίς την παραμικρή δυνατότητα «να ελαφρύνουν» την κατάσταση ενσωματώνοντας έστω κάποια πρόταση των βουλευτών για να ηρεμήσει κάπως η κατάσταση .

“ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ” ΤΗΝ ΜΟΜΦΗ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Όμως ο Γιώργος Έδωσε την Κυριακή την δική του εκδοχή με συνέντευξη του στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», όπου ουσιαστικά «επέστρεψε» την μομφή στον νυν Υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο ότι τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών αποδέχθηκε να ενσωματώσει στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο προτάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες δεν είχε συμφωνήσει με την τρόικα.

Σε συνέντευξή του ο κ. Παπακωνσταντίνου  υπογραμμίζει με έμφαση ότι πολλές από τις προτάσεις αυτές είχαν συμφωνηθεί σε πρώτο στάδιο πριν από τον ανασχηματισμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία ενδεχομένως «χάλασε» αμέσως μετά.

Επιπλέον ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος ρίχνει λίγο αλάτι στις αμυχές του διαδόχου του λέγοντας ότι ο κ. Βενιζέλος «έχει ήδη αντιληφθεί από πρώτο χέρι τη δυσκολία του εγχειρήματος», αφού όπως προσθέτει με νόημα «πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις πραγματικά.».

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρηση από το υπουργείο οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική, θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, ενώ υπογραμμίζει ότι ο δρόμος για την υπέρβαση της κρίσης «θα είναι μακρύς και δύσκολος».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου