Πειρατής ο Ερντογάν, στο πρότυπο του Χίτλερ

Ο Τάσος Παπαδόπουλος θεωρεί πως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο πειρατής του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Στρατηγική και συμπεριφορά μοιάζουν πολύ με αυτή του Αδόλφου Χίτλερ. Θα έλεγε κανείς πως ο Ναζί είναι το πρότυπο του. Η Ευρώπη όμως δεν το βλέπει… new deal

Μοίρασε το

Ο Τάσος Παπαδόπουλος θεωρεί πως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο πειρατής του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Στρατηγική και συμπεριφορά μοιάζουν πολύ με αυτή του Αδόλφου Χίτλερ. Θα έλεγε κανείς πως ο Ναζί είναι το πρότυπο του. Η Ευρώπη όμως δεν το βλέπει…


Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας δεν συνιστούν μια απλή διαφορά για τις θαλάσσιες ζώνες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Συνιστούν σοβαρές γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση τις αντιμετωπίζει με χαλαρότητα και αρκετή αδιαφορία.

Τα σημάδια είναι τόσα πολλά, που μόνο κάποιος τυφλός δεν τα βλέπει. Η Τουρκία μετά το 1999, όπου υπήρξε μια σοβαρή προώθηση της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ, έκανε στροφή 180 μοιρών. Και μετά από μια δεκαετία, βλέποντας ότι επ’ ουδενί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που συνεπάγεται μια τέτοια πορεία, άλλαξε ρότα.

Πειρατής στο πρότυπο του Χίτλερ

Παράλληλα η εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού της, σήμερα ανέρχεται στα 83 εκατομμύρια με προοπτική να φτάσει τα 100 στην προσεχή εικοσαετία, την έκανε να πιστεύει ότι έχει ανάγκη από μεγαλύτερο «ζωτικό χώρο» κατά το πρότυπο του Χίτλερ.

Ο Μουσταφά Κεμάλ ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, με πολέμους και συμφωνίες εν συνεχεία, επιχείρησε να κερδίσει γη. Όχι επήρεια στη θάλασσα. Και αυτό, γιατί πριν 100 χρόνια δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί ο πλούτος που υπάρχει στον βυθό των θαλασσών.

Ο Ερντογάν έβαλε στόχο να ξεπεράσει τον ιστορικό ηγέτη της Τουρκίας. Άρχισε να ονειρεύεται ρόλο ενός Σουλτάνου. Ρόλο που παραπέμπει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και στους κατακτητικούς πολέμους εκείνης της εποχής.

Για τις επεκτατικές του βλέψεις ο σημερινός Χαλίφης, που θέλει να πάρει την θέση του χθεσινού Χαλίφη, οργάνωσε μια αξιοπρόσεκτη πολεμική βιομηχανία. Παράλληλα έκανε τεράστιες αγορές σύγχρονου πολεμικού υλικού από Δύση και Ανατολή.

Το πραξικόπημα που έγινε πριν τέσσερα χρόνια, τον βοήθησε να κάνει σημαντικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό του μέτωπο. Φυλάκισε στρατιωτικούς, πολιτικούς, δικαστικούς, δημοσίους υπαλλήλους και δημοσιογράφους. Φίμωσε τα ΜΜΕ και κάθε λογής αντίθετη φωνή. Τους βάφτισε όλους συλλήβδην Γκιουλενιστές. Και τους έστειλε στα δικαστήρια για να εισπράξουν πολυετείς ποινές.

Η Ευρώπη δεν βλέπει

Η Ευρώπη κόπτεται για τον Λουκασένκο στη Λευκορωσία. Δεν άκουσε όμως, και δεν είδε τίποτα για τις φυλακίσεις και τα στημένα δικαστήρια στην Τουρκία.

Είναι πολλά τα οικονομικά συμφέροντα κάποιων κρατών – μελών της ΕΕ. Για αυτό κάνουν στραβά μάτια, στα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αντιδρούν χλιαρά στη Λιβύη. Όπως και στην παραβίαση από την Τουρκία του εμπάργκο όπλων, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Βερολίνο.

Τραμπ και Πούτιν άφησαν τον Ερντογάν να κάνει παιχνίδι εντός της Συρίας. Δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα για  το γεγονός ότι προσεταιρίστηκε Τζιχαντιστές. Ούτε που έναντι αδράς αμοιβής, τους στέλνει να πολεμήσουν στη Λιβύη.

Δεν λένε κουβέντα για τους βομβαρδισμούς στο Βόρειο Ιράκ. Και τέλος δεν έκαναν εδώ και αρκετό καιρό τίποτα για τον Αττίλα 3. (Σημ. Την τουρκική εισβολή στις θαλάσσιες ζώνες στο νότιο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που με διμερείς συμφωνίες έχει οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της με όμορα κράτη). Τουρκικά σεισμογραφικά και γεωτρύπανα συνοδεία πολεμικών πλοίων, πλέουν στην περιοχή…

Μεγαλοϊδεατισμός

Όμως ο επίδοξος συνεχιστής των σφαγών του Σουλεϊμάν και του Μπαρμπαρόσα, δεν κρύβει που το πάει. Ο εορτασμός των 100 ετών το 2023, από την ίδρυση του σημερινού τουρκικού κράτους, που ανέτρεψε τον Σουλτάνο και κινήθηκε έκτοτε στους βηματισμούς της Δύσης, πλησιάζει. Και ο νέο-Οθωμανός ισλαμιστής ηγέτης της Άγκυρας έβαλε πλώρη για στις θάλασσες, τις οποίες θέλει να κουρσέψει.

Ο μεγαλοϊδεατισμός του άρχισε από το παλάτι των χιλίων δωματίων που έστησε στην Άγκυρα. Προχώρησε με «την πατρίδα των ονείρων μας». Και επιχειρεί τώρα τον υλοποιήσει παρουσιάζοντας τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας».

Και για να αφιονίσει το κοινό του, με εθνικιστικές και ισλαμικές ιαχές έστησε στις 29 Μαΐου ένα show τύπου Disneyland μπροστά στην Αγία Σοφία. Μια άθλια αναπαράσταση από την πολιορκία και την πτώση της Πόλης, το 1453. Στη συνέχεια με δήθεν δικαστική απόφαση μετέτρεψε ένα σημαντικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τζαμί.

Αγία Σοφία και Ματζικέρτ

Δεν έμεινε όμως εκεί. Προχώρησε και στην μετατροπή της Μονής της Χώρας με τα απαράμιλλης τέχνης ψηφιδωτά και αγιογραφίες, σε τζαμί. Πήγε στο Ματζικέρτ για να στήσει κι εκεί μια φιέστα. Για να γιορτάσει την νίκη των Σελτζούκων προγόνων του, εναντίον του Βυζαντίου το 1017. Ταυτόχρονα υποβάθμισε τις γιορτές της 30ης Αυγούστου, που συνδέονται με τη νίκη του Μουσταφά Κεμάλ στο Σαγγάριο.

Όλες αυτές οι αναφορές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, πολύ απλά οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι ο νέο-Οθωμανός ισλαμιστής χαλίφης της Άγκυρας, έχει βάλει σκοπό αμέτι-μουχαμπέτι, που λένε και οι Τούρκοι, να ανατρέψει διεθνείς συμφωνίες. Δεν καταλαβαίνει τίποτα από Διεθνές Δίκαιο και Διεθνή Δικαστήρια. Αναγνωρίζει μόνο το Δίκαιο του ισχυρού, το οποίο και προβάλλει με πολεμικές ιαχές, νυχθημερόν.

Άραγε, η Ευρώπη θα ανοίξει τα μάτια της; Ή θα μείνει στα μικροσυμφέροντά της, αγνοώντας ότι εδώ εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού; Ένας σύγχρονος χιτλερίσκος έχει βάλει σκοπό να αιματοκυλίσει ολόκληρη τη Μεσόγειο, προκειμένου να επεκταθεί στο Νότο και προς Δυσμάς…+++

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου