ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ …ΝΕΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ!

Μοίρασε το

Να ‘ναι άραγε ο Λουκάς Παπαδήμος ο μόνιμος επίτροπος στην Ελλάδα που θα ελέγχει τη διαδικασία εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών της, για λογαριασμό των ξένων δανειστών της; Ουδείς κυβερνητικός παράγοντας το επιβεβαιώνει (ποιος μπορεί να είναι μέσα στο μυαλό του Παπανδρέου, εξάλλου…) πλην όμως αρκετοί το υποψιάζονται. Της παραπάνω ερώτησης, ωστόσο, είναι αλήθεια, προηγείται μια άλλη. Θα αποκτήσει, πράγματι, η Ελλάδα ξένο επίτροπο, ένα είδος σύγχρονου Εδουάρδου Λω που θα αναλάβει ρόλο υπερυπουργού των οικονομικών της χώρας; Και πάλι ουδείς κυβερνητικός παράγοντας το επιβεβαιώνει, πλην όμως είναι απλές πραγματικότητες που δημιουργούν τη βάσιμη υποψία.

Πραγματικότητα είναι η αδυναμία του κράτους να αυξήσει τα δημόσια έσοδα. Πραγματικότητα είναι η αδυναμία του να μειώσει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες. Πραγματικότητα είναι πως ακόμα κι αν όλα λειτουργούσαν κατ’ ευχήν με το σχέδιο σταθεροποίησης η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους θα ήταν ακατόρθωτη. Κι ως εκ τούτου πραγματικός είναι ο προβληματισμός για χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμή μέρους του χρέους, ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια που θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη μέσω, της αναγκαίας, αναδιαμόρφωσης του παραγωγικού-αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Πραγματικότητα είναι πως χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν. Πραγματικότητα είναι πως οι δανειστές δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει για να μη χάσουν τα λεφτά τους και κατ’ επέκταση και την ΕΕ. Πραγματικότητα είναι η απαίτηση του Βερολίνου να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα στις χώρες που δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες. Πραγματικότητα είναι πως πλέον δεν θα επιτρέπουν σε Έλληνες να διαχειρίζονται τα χρήματα που επενδύουν στη χώρα.

Με απλά λόγια, ήδη με την υπογραφή του μνημονίου, η Ελλάδα έχει αποδεχτεί την παραχώρηση ενός μεγάλο μέρους της εθνικής της κυριαρχίας στους ξένους. Ακόμα κι ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να το έχει αποδεχθεί όταν επιμένει στις μεταρρυθμίσεις “για να ξανακερδίσουμε την εθνικής μας κυριαρχία”… Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λοιπόν, καλλιεργείται η …βεβαιότητα ότι είναι η τρόικα είναι που παίρνει και θα παίρνει τις αποφάσεις. Η …σπορά θα γίνει με την ανακοίνωση διορισμού μόνιμου Επιτρόπου.

Η προοπτική δεν απαραιτήτως δυσοίωνη. Τουλάχιστον, όσο δυσοίωνη προβάλει η προοπτική διαιώνισης του τρόπου με τον οποίο το ελληνικό πολιτικό σύστημα διαχειρίζονταν μέχρι σήμερα τα οικονομικά της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική πραγματικότητα επιβάλλει μια μετριοπαθή διευθέτηση που θα χρυσώνει το χάπι της βίαιης απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. Κι ίσως μια τέτοια διευθέτηση να προσωποποιούσε ο Λουκάς Παπαδήμος που χαίρει της εμπιστοσύνης των Βρυξελλών αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου που διόλου τυχαία τον όρισε αμισθί σύμβουλό του.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου