Φυσικά και δεν υπήρξε πρόθεση, ούτε καν σκέψη από κανέναν για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το ευρώ.
Τίθεται όμως το ερώτημα. Είναι τόσο αναξιόπιστο το Σπίγκελ ώστε να επινοήσει μια τόσο καθοριστική εκδοχή για το ελληνικό πρόβλημα, έστω και τη στιγμή που είχαν κλείσει οι αγορές που φυσικά απέκλειαν το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας; Φυσικά η απάντηση είναι αρνητική. Άρα είτε ως διαρροή όπως διατείνονται γερμανικοί κύκλοι, είτε ως απειλή που προέκυψε από τα οικονομικά δεδομένα, η είδηση είχε βάση!
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπήρξε από πλευράς Κομισιόν και ΕΚΤ δραματική προειδοποίηση προς τη Γερμανία, η πολιτική της οποίας έχει στοιχήσει σημαντικά στην Ελλάδα, είτε λόγω κωλυσιεργίας στις ευρωπαϊκές αποφάσεις που υπαγορευόταν από τις τοπικές εκλογές, είτε λόγω της επιστροφής της στην ιδέα της γερμανοκεντρικής Ευρώπης, που τόσο πολέμησαν ηγέτες του διαμετρήματος του Β. Μπραντ, του Χ. Κολ και του Χ. Σμιτ, ότι η Ελλάδα τελικά μπορεί να μην τα καταφέρει με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που της έχουν επιβληθεί. Πιθανόν λοιπόν και με δεδομένο ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε κατέφθασε στην περίφημη πλέον σύσκεψη, με εσωτερικό έγγραφο που υπογράμμιζε τις συνέπειες που θα είχε για ευρωζώνη και Ελλάδα το εφιαλτικό σενάριο της αποχώρησης μιας χώρας του στενού πυρήνα της Ένωσης από τη ζώνη του ευρώ, να υπήρξε δραματική προειδοποίηση από στελέχη της Ε.Ε. ότι η μικρόψυχη πολιτική της Γερμανίας, σπρώχνει την Ελλάδα προς την έξοδο.
Μάλλον από τον φόβο αυτόν αντλήθηκε και η «είδηση» η οποία συνδυαζόμενη με τη μυστικότητα της συνάντησης που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή, πυροδότησε εφιαλτικά σενάρια και προκάλεσε κατακλυσμό διαψεύσεων. Η όλη φασαρία πάντως είχε και τα θετικά της αποτελέσματα, αναδεικνύοντας έστω και με επώδυνο τρόπο τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης, αλλά και της επιβεβλημένης αναγκαιότητας σε ξένους και εγχώριους ανεύθυνα πολιτικολογούντες, να πάρουν καθαρή θέση απέναντι στο σήμερα αλλά κυρίως στο αύριο της χώρας!