Ο …ΣΠΑΝΙΟΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!

Μοίρασε το

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι σπάνια περίπτωση Έλληνα πολιτικού ηγέτη υπό το πρίσμα της αναγνωρισιμότητας που τυγχάνει στη διεθνή πολιτική σκηνή. Ουδείς άλλος Έλλην πρωθυπουργός στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, κινούνταν με τόση άνεση στα διεθνή φόρα. Ουδείς άλλος είχε τέτοια πληθώρα εμφανίσεων (για την ακρίβεια οι εμφανίσεις των προκατόχων του είναι εξαιρετικά περιορισμένες) σε διεθνή ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης. Ουδείς άλλος ηγείτο ενός σημαντικό διεθνούς φόρουμ όπως η Σοσιαλιστική Διεθνής. Ουδείς άλλος είχε την εύνοια ή την παρότρυνση των διεθνών κέντρων αποφάσεων να αναλαμβάνει περίπλοκες διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες. Ουδείς άλλος έθιγε κρίσιμα διεθνή ζητήματα (διαχείριση παγκόσμιων πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, παγκόσμια διακυβέρνηση, πράσινη ανάπτυξη κ.ο.κ.) σε τέτοιο εύρος και έκταση.

Και το περίεργο! Ουδείς άλλος ηγείτο μιας χώρας τόσο απαξιωμένης ηθικά, πολιτικά, οικονομικά, όσο σήμερα εμφανίζεται η Ελλάδα, απολαμβάνοντας σε προσωπικό επίπεδο διεθνή αποδοχή και σεβασμό – ενίοτε και εύσημα…

Πρόκειται για μια περίπτωση όντως σπάνια που εκ της φύσεώς της, αναπόφευκτα, προκαλεί προβληματισμό. Ποιος τελικά είναι ο Γιώργος Παπανδρέου; Ποιος ο ρόλος του στο διεθνές σύστημα; Με ποιους συνομιλεί στα αμέτρητα ταξίδια του; Τι συμφωνεί; Με ποιον τρόπο υπηρετεί, διασφαλίζει και προωθεί τα εθνικά συμφέροντα; Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο αριθμός των ανθρώπων που γνωρίζουν τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Πλην όμως ελάχιστη σημασία έχει για τους πολλούς να γνωρίζουν.

Για την πλειονότητα των πολιτών σημασία έχει το διεθνές άστρο του Πρωθυπουργού να είναι επωφελές για τη χώρα. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι την παρουσία του ΔΝΤ και του μνημονίου στην Ελλάδα, πιστώνεται καθ’ ολοκληρίαν στον Γιώργο Παπανδρέου. Πρώτος εκείνος έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων το ΔΝΤ. Πρώτος εκείνος έβαζε ως “πιστόλι” στο τραπέζι των συζητήσεων το μηχανισμό στήριξης. Κι ήταν εκείνος που τελικώς υπέγραψε πρώτος τους όρους του μνημονίου.

Οι αποφάσεις του αντιμετωπίστηκαν κι αντιμετωπίζονται και σήμερα με αρκετό σκεπτικισμό από το πολιτικό σύστημα. Πολύ περισσότερο, η ΝΔ τις επέκρινε ευθέως και ψήφισε εναντίον του Μνημονίου. Εκ των πραγμάτων οι πολιτικές του αποφάσεις διχάζουν πολιτικά κόμματα και πολίτες. Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν αναγκαία και αναπόφευκτη την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξη κι εκείνοι που διαφωνούν ευθέως.

Καλώς ή κακώς, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αποτελεί τη σπάνια περίπτωση πολιτικού που οι πολιτικές του αποφάσεις δεν αμφισβητήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας. Θα αποτελέσει όμως πραγματικά σπάνια, για την ελληνική πολιτική ιστορία, περίπτωση ηγέτη, αν τελικά οι επιλογές του δικαιωθούν κι “η Ελλάδα βγει ενισχυμένοι απ’ την κρίση”, όπως διαβεβαίωσε τη διεθνή κοινότητα απ’ το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου