Ο ΚΑΝΑΠΕΣ ΤΕΛΟΣ

Μοίρασε το

της ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΠΕΛΛΑ  

Η σιδηρόφρακτη Βουλή  σαν εικόνα σε παγώνει. Μουδιάζει για λίγο τα αντανακλαστικά και σε ακολουθεί.  Από πότε η Δημοκρατία χρειάζεται φράχτες για να προστατευτεί από το λαό της;

Χιλιάδες κόσμου βγήκαν χθες στους δρόμους, πλημμύρισαν το κέντρο και την πλατεία Συντάγματος. Άνθρωποι που ζουν οριακά πλέον, διαμαρτύρονται ζητώντας το αυτονόητο. Την αξιοπρέπεια στη ζωή. Και  στο ερώτημα  αν η Βουλή χρειάζεται ατσαλένιους τοίχους βολικά  για την εξουσία απάντησαν οι γνωστοί – άγνωστοι.

Οι κουκουλοφόροι έκαναν την παρουσία τους με το συνήθη τους τρόπο την πιο κρίσιμη στιγμή, μετά από 22 ημέρες ειρηνικών διαμαρτυριών των αγανακτισμένων πολιτών. Με την επωνυμία των αντιεξουσιαστών, χουλιγκάνοι ακραίων αντιλήψεων (ή άνευ αντιλήψεων), προσπάθησαν να στιγματίσουν με βίαια επεισόδια την διαμαρτυρία χιλιάδων πολιτών  που τόσες μέρες  κατάφεραν να διαφυλάξουν το ακηδεμόνευτο της κινητοποίησης τους αλλά δεν μπόρεσαν όσο και αν προσπάθησαν να διαφυλάξουν τον ειρηνικό της χαρακτήρα. Μολότοφ, καδρόνια, συμπλοκές. Ακραία στοιχεία αντιμέτωπα με την αστυνομία αλλά και με τους ίδιους τους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να τους απομονώσουν.
Ο ρόλος των λεγόμενων αντιεξουσιαστών  πλέον πασιφανής. Να διαλύσουν την ειρηνική διαδήλωση. Να αμαυρώσουν και να σπιλώσουν την διαμαρτυρία ανθρώπων που δεν έχουν πρόθεση να μένουν αμέτοχοι. Αρνούνται να οδηγηθούν στην ανέχεια που τους καταδικάζει η πολιτική εξουσία. Είναι  άνθρωποι που δεν έχουν τη λογική της κουκούλας ούτε τη λογική της μολότωφ.

Όμως είναι προτιμότερο για μια κυβέρνηση να έχει απέξω από τη Βουλή 200 άτομα να πετά πέτρες και μολότοφ παρά 500 χιλιάδες πολίτες, νέους, οικογενειάρχες με τα παιδιά τους, να εκφράζουν την αγανάκτησή τους, την άρνηση τους να είναι θύματα ενός πολιτικού συστήματος που για χρόνια οδηγούσε την χώρα προς την καταστροφή. Η πίεση είναι σαφώς πιο μεγάλη. Και αυτή η πίεση είναι που οδήγησε σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Τα επεισόδια είχαν σαν στόχο  να διώξουν  τον κόσμο από την Πλατεία. Να  τον γυρίσουν πίσω στους καναπέδες του. Να κάνουν ανθρώπους  που δεν είχαν κατεβεί ποτέ σε διαδήλωση να επιστρέψουν σπίτι τους. Να φοβηθούν. Να χάσουν τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους. Τα επεισόδια καταγγέλθηκαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προβοκάτσια. Μπορεί χθες το πρωί η πλατεία Συντάγματος να έγινε πεδίο μαχών, οι πολίτες να την εγκατέλειψαν για λίγο και να έφυγαν. Αλλά τελικά οι κουκούλες και ό,τι αυτές κρύβουν δεν νίκησαν. Η απάντηση ήρθε το βράδυ. Ο κόσμος ξαναγύρισε στην πλατεία. Ο καναπές τέλος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου