Ο Ιάκωβος Ρότσιλντ προβλέπει χρηματοπιστωτική καταιγίδα

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος μεταφέρει την πρόβλεψη, ή ακριβέστερα την προειδοποίηση ενός εκ των κορυφαίων τραπεζιτών στον κόσμο. Ο Ιάκωβος Ρότσινλντ, προ ημερών μίλησε για επερχόμενη χρηματοπιστωτική καταιγίδα, καθώς η διεθνής οικονομία χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα. new deal

Μοίρασε το

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος μεταφέρει την πρόβλεψη, ή ακριβέστερα την προειδοποίηση ενός εκ των κορυφαίων τραπεζιτών στον κόσμο. Ο Ιάκωβος Ρότσινλντ, προ ημερών μίλησε για επερχόμενη χρηματοπιστωτική καταιγίδα, καθώς η διεθνής οικονομία χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα.


Θρυλική δυναστεία τραπεζιτών και χρηματιστών, οι Ρότσιλντ έχουν βαθύτατες ρίζες. Ξεκίνησαν από ένα ενεχυροδανειστήριο στην Γερμανία τού 18ου αιώνα. Βαθμιαία εξαπλώθηκαν σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική στα τέλη τού 19ου αιώνα. Κορυφαίος σήμερα εκπρόσωπος της αγγλικής ρίζας της οικογένειας, ο σερ Ιάκωβος Ρότσιλντ. Διευθύνει το επενδυτικό ταμείο RIT Capital Partners που ίδρυσε η βαρώνη Ρότσιλντ. Παράλληλα, είναι και πρόεδρος του Εβραϊκού Ινστιτούτου Ερευνών.

Επέρχεται χρηματοπιστωτική καταιγίδα

Πριν λίγες ημέρες, με αφορμή διάφορες περίεργες εξελίξεις στην διεθνή οικονομία, ο Ιάκωβος Ρότσιλντ δήλωσε σε ορισμένους Ευρωπαίους οικονομικούς συντάκτες και αναλυτές – μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων – ότι «η διεθνής οικονομία έχει εισέλθει σε περίοδο πειραματισμών και αβεβαιότητας, με ξεκάθαρα αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα. Γι’ αυτήν δε την εξέλιξη σοβαρές είναι οι ευθύνες αυτών που επιδιώκουν να επαναφέρουν τον προστατευτισμό στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Όπως και οι κεντρικοί τραπεζίτες, που στην ουσία τροφοδοτούν το ήδη επικίνδυνα υψηλό παγκόσμιο χρέος. Όλα αυτά δεν είναι καλοί οιωνοί. Και αν συνεχιστούν δεν θα πρέπει να αποκλείεται μία νέα χρηματοπιστωτική καταιγίδα».

Χρηματοπιστωτική καταιγίδα, εξάλλου, δεν αποκλείει ούτε η τελευταία έκθεση του fund RIT Capital Partners. Την συντάσσει και την υπογράφει ο ίδιος ο λόρδος Ιάκωβος Ρότσιλντ. Στην τελευταία έκδοσή της υπογραμμίζεται ότι:

α) Οι κεντρικές τράπεζες πειραματίζονται και πάνε προς το άγνωστο. Χαμηλά επιτόκια. Αρνητικές αποδόσεις στο δημόσιο χρέος. Ποσοτική χαλάρωση και χαλαρές νομισματικές πολιτικές είναι γιγαντιαίοι πειραματισμοί με άδηλο μέλλον.

β) Η πολιτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη άνοδο των χρηματιστηρίων. Όμως η εικονική δημιουργία πλούτου ελάχιστη επίδραση είχε στην πραγματική οικονομία. Η ανάπτυξη παραμένει αναιμική και η ζήτηση ασθενής. Σημαντικό δε μέρος του αναπτυγμένου κόσμου βρίσκεται σε φάση αποπληθωρισμού.

Ο Ιάκωβος Ρότσιλντ διαπιστώνει αβεβαιότητα στη διεθνή οικονομία

Κατά τον Λόρδο Ιάκωβο Ρότσιλντ, «ο κόσμος του χρηματοοικονομικού κύκλου επωφελείται από τις αποπληθωριστικές πολιτικές που εφαρμόζονται. Πλην όμως οι μακροπρόθεσμες συνέπειές τους παραμένουν άγνωστες. Παρατηρείται έτσι μία διάχυτη αβεβαιότητα που ευνοεί, αφ’ ενός, μία γεωπολιτική επιδείνωση. Και, αφ’ ετέρου, την ενδυνάμωση των λαϊκισμών-εθνικισμών».

Από την άποψη αυτή, ο έμπειρος τραπεζίτης υπογραμμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit, της εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ. Όπως και ότι ανησυχεί πολύ και με την επιβράδυνση της κινεζικής μεγέθυνσης-ανάπτυξης. «Πολύ φοβάμαι ότι οι αναδυόμενες χώρες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αντιμετωπίσουν προβλήματα που θα επιδεινωθούν από τις αυξήσεις επιτοκίων και τις κομματικές πολιτικές της Fed, οι οποίες συνέβαλαν στο να εξαντληθεί η παγκόσμια ρευστότητα σε δάνεια. Αν όλα αυτά δεν αντιμετωπιστούν σοβαρά, υπεύθυνα και με ανοιχτό μυαλό από τους διεθνείς παίκτες, η προσεχής δεκαετία θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για όλους μας. Ιδιαίτερα δε για την Ευρώπη και τις υπερχρεωμένες χώρες μέλη της», είπε ο σερ Ιάκωβος Ρότσιλντ.

Αν οι παρατηρήσεις αυτές δεν δημιουργούν προβληματισμό και δεν αποτελούν τροφή για σκέψη, τότε, ως συνήθως, ας πούμε βλέποντας και κάνοντας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου