Ο “ΕΛ ΣΙΝΤ” ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ …ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Μοίρασε το

Παίρνει φωτιά η «κεντροδεξιά πολυκατοιικία», για τον Κώστα Καραμανλή. Αν και απών και «άλαλος» μετά τις εκλογές και με μία και μόνη περιορισμένη παρέμβαση, που δεν είναι άλλη από το υπόμνημα του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι (με την οποία κάνοντας στροφή 180 μοιρών αρνείται την ύπαρξη σκανδάλου και το ότι υπέστη ζημιά το δημόσιο) ο πρώην Πρωθυπουργός πυροδοτεί νέο κύκλο άγριων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην τριχοτομημένη Κεντροδεξιά. Προφανώς επιχειρώντας να «στριμώξουν» τον Αντώνη Σαμαρά, οι υπόλοιποι «συγκάτοικοι» στη κεντροδεξιά πολυκατοικία, ο ΛΑΟΣ και η υπό δημιουργία Πολιτική κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννης, εμφανίζουν ως άλλο «ΕΛ ΣΙΝΤ» τον Κώστα Καραμανλή.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ παίζοντας αφ΄ ενός τα ποικίλα σενάρια περί οικουμενικών λύσεων ή κυβερνήσεων συνεργασίας, αλλά ταυτόχρονα και «κοντύματος» των δύο βασικών πόλων του πολιτικού σκηνικού (του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά) οι υπόλοιποι «παραμερισμένοι εταίροι» της Κεντροδεξιάς, επιχειρούν να δημιουργήσουν πρωτίστως κλίμα αμφισβήτησης και αποδυνάμωσης στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ώστε να έχουν ευχέρεια κινήσεων την επομένη των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών.

Δίνουν δε την αίσθηση πως με μια ολική επαναφορά του Κώστα Καραμανλή, θα επανενωθεί όλη η Κεντροδεξιά και θα εκδιώξει το ΠΑΣΟΚ από την εξουσία.

Προφανώς βέβαια όλοι ενθυμούνται πως ο κ. Καρατζαφέρης, αποχώρησε από την Ν.Δ  επί ηγεσίας του Κ. Κώστα Καραμανλή, μετά τις αναφορές του περί «Σαλώμης», ενώ οι σχέσεις Καραμανλή Μπακογιάννη πέρναγαν από «40 κύματα», με την Μπακογιάννη πάντα να αποβλέπει στην «διαδοχή» από την ίδια του Κ. Καραμανλή και με τον κ. Μητσοτάκη να επιθυμεί να κλείσει το συντομότερο δυνατόν «η παρένθεση Καραμανλή» στη Ν.Δ για να αναλάβει η θυγατέρα του.

Τούτων δεδομένων και με επίσης δεδομένο ότι ο ΛΑΟΣ και ο κ. Καρατζαφέρης παίζουν πάνω σε λύσεις «οικουμενικές» αλλά πάντα αόριστες και με συνεχείς αλλαγές επιλογών, η λύση Καραμανλή “ΕΛ ΣΙΝΤ”  για την Κεντροδεξία  που πέφτει στο προσκήνιο, μόνο ερωτηματικά γεννά για το που τα πάνε οι «συγγραφείς» του σεναρίου αυτού.

Πάντως τις τελευταίες ώρες υπάρχει σε εξέλιξη ένας πόλεμος «διαρροών» μεταξύ ανώνυμων κύκλων της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Η ένταση και τα σενάρια μάλιστα ανατροφοδοτήθηκαν σήμερα μετά τις δηλώσεις στον ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΝΔΥΤΗ», του βουλευτή  της Ν..Δ και πολιτικού φίλου της Ντόρας Μπακογιάννη Γιώργου Κοντογιάννη και του βουλευτή του ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη (ο οποίος  μόλις πριν λίγα εικοσιτετράωρα άνοιξε πάλι το θέμα).

Ο κ. Κοντογιάννης  ουσιαστικά καλεί τον  πρώην Πρωθυπουργό να αναλάβει κυρίαρχο ρόλο στη συνένωση του κεντροδεξιού χώρου και μάλιστα προβλέπει ότι οι εξελίξεις θα είναι καταλυτικές.

Ο κ. Βορίδης ζητά ενωτική παρέμβαση του κ. Καραμανλή αν η ευρύτερη παράταξη ηττηθεί στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές.

Στην διαρροή των κύκλων της Ρηγίλλης αναφέρεται: «Οι μάσκες έπεσαν. Η οπισθοφυλακή του κ. Παπανδρέου, τα κοινοβουλευτικά εξαπτέρυγα και τα εξωθεσμικά δεκανίκια του, έδωσαν ακόμα μια συντονισμένη παράσταση φαρσοκωμωδίας, για να στηρίξουν την παραπαίουσα κυβέρνηση. Αλλά μην κουράζονται άδικα. Δεν κόβουν εισιτήρια. Ο κόσμος τους έχει πάρει είδηση και συσπειρώνεται γύρω από τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, που είναι η δύναμη ελπίδας, στην οποία προσβλέπει πια όλος ο ελληνικός λαός».

Η Ρηγίλλης διευκρινίζει ότι αναφέρεται σε «εκτός ΝΔ κύκλους».

Κύκλοι του ΛΑΟΣ απάντησαν: «Εμείς θεωρούμε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν διαθέτει τα απαραίτητα αντανακλαστικά την ώρα που πρέπει. Η Ρηγίλλης τον θεωρεί εμμέσως πλην σαφώς φαρσοκωμωδία. O καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του».

Υπήρξε όμως και νέα απάντηση κύκλων της Ρηγίλλης, στην οποία αναφέρεται: «Φαρσοκωμωδία είναι τα καμώματα του ΛΑΟΣ και του αρχηγού του. Και στην φαρσοκωμωδία αυτή σημειώνουν αξιοζήλευτες επιδόσεις σαν εξαπτέρυγα της κυβέρνησης».

Στην συζήτηση περί του μελλοντικού ρόλου του κ. Καραμανλή έχουν παρέμβει στο παρελθόν με δηλώσεις τους στελέχη όπως ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης που είχε πει ότι ο πρώην πρωθυπουργός αποτελεί κεφάλαιο για την παράταξη.

Ο Γ. Καρατζαφέρης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αναφορικά με το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από την πιθανή επιστροφή Καραμανλή, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι ο κ. Καραμανλής δεν διαθέτει τα απαραίτητα αντανακλαστικά παρ’ ότι του δόθηκαν πολλές ευκαιρίες.  «Επομένως οι Νεοδημοκράτες, απ’ ότι φαίνεται, θα γευτούν το ποτήρι Σαμαρά μέχρι τέλους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, απαντά μέσω βουλευτών που συνομιλούν μαζί του, ότι αποχώρησε οικειοθελώς από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος που υπηρέτησε όλη του τη ζωή, και φυσικά δεν διανοείται να πράξει οτιδήποτε που θα έβλαπτε την ενότητα και τη νικηφόρα πορεία του κόμματος υπό τη νέα του ηγεσία.

Στα σενάρια «απάντησε» εμμέσως και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας από την Καστοριά ότι η ΝΔ αποτελεί ταυτόχρονα συνέχεια και τομή σε σχέση με το παρελθόν της, έχει απορρίψει σοβαρά λάθη και βαρίδια, και τώρα κοιτάζει μπροστά.

«Κρατώντας αυτά που οφείλουμε να κρατήσουμε, τις καλύτερες παραδόσεις μας και τις ιδέες μας που δικαιώνονται παντού στον κόσμο, αλλά και απορρίπτοντας αυτά που οφείλαμε να απορρίψουμε, τα σοβαρά λάθη, τις παραλείψεις και τα ‘βαρίδια’ του παρελθόντος, κοιτάμε μπροστά και χαράζουμε νέους δρόμους» είπε συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega την Παρασκευή: «Η συζήτηση για την επιστροφή Καραμανλή στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται ολοένα και συχνότερα για έναν διάλογο ο οποίος θα αρχίσει με σκοπό την συμπόρευση, ώστε να βγει η κεντροδεξιά παράταξη από το τέλμα στο οποίο έχει περιπέσει. Το όνομα του κ. Καραμανλή ακούγεται από την ανάγκη να υπάρξει ένας εγγυητής σε αυτόν τον διάλογο».

«Δεν θα γινόταν η συζήτηση αυτή αν ο κ. Σαμαράς ανταποκρινόταν στις ανάγκες της παράταξης. Όμως η παρουσία του δυστυχώς θυμίζει ένα διάστημα ‘μεσοβασιλείας’. Ο κ. Σαμαράς δυστυχώς απέκλεισε τον διάλογο. Αν είχε κάνει αυτό το άλμα προς τα εμπρός σήμερα δεν θα μιλάγαμε για τον Καραμανλή. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη και δεν αντέχει τον πολυκερματισμό. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης» πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Νωρίτερα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία Παναγιώτης Ψωμιάδης, δήλωσε στον Realfm: «Το κεφάλαιο Καραμανλή δεν έκλεισε». «Επιμένω, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο: Το κεφάλαιο Καραμανλή δεν έκλεισε. Όπως θέλει ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει» πρόσθεσε.

Μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο Γιώργος Βουλγαράκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πολιτευθεί με κεντροδεξιό σχήμα εκτός ΝΔ και, παράλληλα, πρόσθεσε: «Ο βασικός κορμός της κεντροδεξιάς, που είναι η ΝΔ, δεν έχει στρατηγική, προχωράει χωρίς πυξίδα, άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου