Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΝΤΑΡΕ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Μοίρασε το

Επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου είχε γίνει ανέκδοτο. Αν δεν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα φτιάξε μια Επιτροπή που θα ασχοληθεί μαζί του. Επί εποχής Γιώργου Παπανδρέου το μείζον πρόβλημα της χώρας είναι η ανάπτυξη. Χωρίς ανάπτυξη, χωρίς αλλαγή του κλίματος στην αγορά και την ψυχολογία των πολιτών, η χώρα είναι καταδικασμένη να βυθίζεται στην ύφεση και να μην βλέπει προοπτική εξόδου απ’ την κρίση. Για τη λύση του προβλήματος ο Γιώργος Παπανδρέου επιστράτευσε τη λογική του πατέρα του. Δημιούργησε μια νέα Επιτροπή – ανάμεσα στις τόσες κι τόσες που δημιουργεί από όταν ήταν ακόμα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – για θέματα Ανάπτυξης. Εκεί βρήκε το νέο του ρόλο ο Θεόδωρος Πάγκαλος που θα συντονίζει τους υπουργούς Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Πολιτισμού και Επικρατείας, αρμόδιο για τις επενδύσεις.

Πρόκειται ίσως για την πλέον σοβαρή πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κι ίσως ό,τι σημαντικότερο εξήγγειλε στη ΔΕΘ. Υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω Επιτροπή θα λύσει και δεν θα διογκώσει το σημερινό πρόβλημα.

Αλλά έτσι όπως έχει η κατάσταση σήμερα δεν φαίνεται και κάτι καλύτερο που μπορεί να γίνει. Η ανάπτυξη δεν είναι ζήτημα ενός προσώπου. Χρειάζεται ομαδική δουλειά που θα επιλαμβάνεται όλων των παραμέτρων που επηρεάζουν και προδιαγράφουν την ανάπτυξη.

Κατ’ αρχήν ποιος θα βρει και θα φέρει τα λεφτά. Ο Χάρης Παμπούκης έχει αναλάβει το σημαντικότερο ίσως ρόλο στη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου – ασχέτως αν όλα τα φώτα της επικαιρότητας πέφτουν στον Γιάννη Ραγκούση. Ο υπουργός Επικρατείας κι αρμόδιος για τις επενδύσεις είναι ο άνθρωπος που όλο το προηγούμενο διάστημα έτρεχε “εξωθεσμικά” τις διαπραγματεύσεις με ξένους επενδυτές. Θα το κάνει πλέον και θεσμικά.

Έπειτα είναι ποιος θα διαχειριστεί τα χρήματα. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φαίνεται να χαίρει της εμπιστοσύνης των Ελλήνων τραπεζιτών και της Επιτροπής. Εκτός από το να μαζεύει τα χρήματα των πολιτών θα αναλάβει και να τα μοιράζει.

Ακολούθως είναι το που θα μοιράζονται τα χρήματα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα τρέχει την περιφερειακή ανάπτυξη. Θα σχεδιάζει με τους 13 περιφερειάρχες το αναπτυξιακό μοντέλο κάθε περιφέρειας. Θα ιεραρχούν προτεραιότητες θα υλοποιούν. Ο Δημήτρης Ρέππα θα τρέχει τα έργα των υποδομών κι η Τίνα Μπιρμπίλη της “πράσινης ανάπτυξης”.

Αν η ομάδα συντονιστεί και λειτουργήσει, η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν θα αργήσει να δείξει τα πρώτα της σημάδια. Άλλωστε, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα δεν φαίνεται και τίποτα καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Μοίρασε το παιχνίδι και τους ρόλους στους ικανότερους που διαθέτει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου