Πρόκειται ίσως για την πλέον σοβαρή πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κι ίσως ό,τι σημαντικότερο εξήγγειλε στη ΔΕΘ. Υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω Επιτροπή θα λύσει και δεν θα διογκώσει το σημερινό πρόβλημα.
Αλλά έτσι όπως έχει η κατάσταση σήμερα δεν φαίνεται και κάτι καλύτερο που μπορεί να γίνει. Η ανάπτυξη δεν είναι ζήτημα ενός προσώπου. Χρειάζεται ομαδική δουλειά που θα επιλαμβάνεται όλων των παραμέτρων που επηρεάζουν και προδιαγράφουν την ανάπτυξη.
Κατ’ αρχήν ποιος θα βρει και θα φέρει τα λεφτά. Ο Χάρης Παμπούκης έχει αναλάβει το σημαντικότερο ίσως ρόλο στη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου – ασχέτως αν όλα τα φώτα της επικαιρότητας πέφτουν στον Γιάννη Ραγκούση. Ο υπουργός Επικρατείας κι αρμόδιος για τις επενδύσεις είναι ο άνθρωπος που όλο το προηγούμενο διάστημα έτρεχε “εξωθεσμικά” τις διαπραγματεύσεις με ξένους επενδυτές. Θα το κάνει πλέον και θεσμικά.
Έπειτα είναι ποιος θα διαχειριστεί τα χρήματα. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φαίνεται να χαίρει της εμπιστοσύνης των Ελλήνων τραπεζιτών και της Επιτροπής. Εκτός από το να μαζεύει τα χρήματα των πολιτών θα αναλάβει και να τα μοιράζει.
Ακολούθως είναι το που θα μοιράζονται τα χρήματα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα τρέχει την περιφερειακή ανάπτυξη. Θα σχεδιάζει με τους 13 περιφερειάρχες το αναπτυξιακό μοντέλο κάθε περιφέρειας. Θα ιεραρχούν προτεραιότητες θα υλοποιούν. Ο Δημήτρης Ρέππα θα τρέχει τα έργα των υποδομών κι η Τίνα Μπιρμπίλη της “πράσινης ανάπτυξης”.
Αν η ομάδα συντονιστεί και λειτουργήσει, η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν θα αργήσει να δείξει τα πρώτα της σημάδια. Άλλωστε, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα δεν φαίνεται και τίποτα καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Μοίρασε το παιχνίδι και τους ρόλους στους ικανότερους που διαθέτει.