Ο γάιδαρος και η ζέβρα

Ο Κώστας Χριστίδης αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση δυο κρίσεων. Όμως, αυτό συνέβη διότι άλλαξε ο μηχανοδηγός όχι η μηχανή. Για αυτό είναι σειρά για τις επιχειρήσεις να τρέξουν την οικονομία. Διότι, ένα γάιδαρος δεν θα τρέξει σαν τη ζέβρα, αν τον ζωγραφίσεις με ασπρόπαυρες λωρίδες.

Μοίρασε το

Ο Κώστας Χριστίδης αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση δυο κρίσεων. Όμως, αυτό συνέβη διότι άλλαξε ο μηχανοδηγός όχι η μηχανή. Για αυτό είναι σειρά για τις επιχειρήσεις να τρέξουν την οικονομία. Διότι, ένα γάιδαρος δεν θα τρέξει σαν τη ζέβρα, αν τον ζωγραφίσεις με ασπρόπαυρες λωρίδες.


Το ελληνικό κράτος αντιμετώπισε δύο σοβαρότατες κρίσεις. Την απόπειρα εισβολής αυξημένου αριθμού μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα  στον Έβρο. (Εισβολή που μεθόδευσε το καθεστώς Ερντογάν). Και την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού. Και τις δυο τις αντιμετώπισε με πρωτόγνωρη ταχύτητα και επάρκεια.

Η στάση της κυβέρνησης απέτρεψε θανάσιμους κινδύνους (μεταφορικά και κυριολεκτικά). Και οδήγησε σε εκτίναξη της αξιοπιστίας της εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο μηχανοδηγός άλλαξε, η μηχανή παρέμεινε η ίδια

Το θετικότατο αυτό γεγονός οφείλεται κατά μέγα μέρος στην ποιότητα της πολιτικής ηγεσίας και στην ευθυκρισία του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε πολλούς κατάλληλους ανθρώπους για τις κατάλληλες θέσεις. Στο δεκάμηνο που μεσολάβησε από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ούτε η δημόσια διοίκηση άλλαξε ριζικά, ούτε, ασφαλώς, η ιδιοσυστασία του ελληνικού λαού. Κατά την έκφραση του Γ.Κ. Στεφανάκη, “ο μηχανοδηγός άλλαξε. Η μηχανή παραμένει η ίδια”!

Η “μηχανή” είναι από την φύση της κατάλληλη να εκτελεί ορισμένα δρομολόγια. Να κινείται πάνω σε καθορισμένες ράγες. Γρήγορη μετάβαση σε άλλους προορισμούς απαιτεί άλλου είδους “οχήματα”. Αυτά που μόνον η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να διαθέσει. Αναφέρομαι, βεβαίως, στην παραγωγή και προσφορά αγαθών και υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές. Έτσι ώστε να δημιουργηθεί πλούτος σε σταθερή βάση, να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Σε συνθήκες κρίσης αναδεικνύεται η αξία της επιχειρηματικότητας. Και η ταχύτητα της στροφής διαθέσιμων πόρων στην παραγωγή ειδών πρώτης και απρόβλεπτης ανάγκης.

Η κρίση ως ευκαιρία

Όπως διαβάσαμε στην “Καθημερινή” της προηγούμενης Κυριακής, ελληνικές εταιρείες κατάφεραν να κάνουν την κρίση ευκαιρία.

Εταιρεία παραγωγής προϊόντων νανοτεχνολογίας, εδρεύουσα στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, προχώρησε τάχιστα στην παραγωγή καθαριστικών συσκευασμάτων και προϊόντων. Αυτά όταν τοποθετούνται σε επιφάνειες καθημερινής χρήσης, ενεργοποιούνται από φυσικό ή τεχνητό φως και επιφέρουν μικροβιοκτόνα αποτελέσματα. Έτσι μετατρέπουν επιβαρυμένες επιφάνειες σε αυτοκαθαριζόμενες και υγεινές.

Άλλη επιχείρηση, στον νομό Κιλκίς, άλλαξε την παραγωγή της. Από την θερμοδιαμόρφωση πλαστικών βιομηχανική εκτύπωση και κατασκευή ελαστικών πλαισίων πέρασε στην παραγωγή ασπίδων προσώπου, τόσο αναγκαίων στην παρούσα περίοδο.

Γνωστή σαπουνοποιία παράγει ήδη αντισηπτικά σκευάσματα σε μεγάλες ποσότητες ημερησίως. Επώνυμος οίκος μόδας που ειδικεύεται σε παραγωγή υψηλής ποιότητας νυφικών και βαφτιστικών παράγει προστατευτικές μάσκες που διαθέτει σε φαρμακεία, εταιρείες και ιδρύματα. Μία στροφή που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πασίγνωστοι οίκοι μόδας στο εξωτερικό, όπως π.χ. Prada, Louis Vuitton, Balenciaga και άλλοι!

Παγκοσμίως, άλλωστε, διεξάγεται ένας αγώνας ταχύτητας, στον οποίο συμμετέχουν φαρμακοβιομηχανίες, ερευνητικά κέντρα, εργαστήρια, ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και επιστήμονες προερχόμενοι από πολλούς κλάδους με στόχο την έγκαιρη παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Ο γάιδαρος και η ζέβρα

Επανερχόμενοι στα καθ’ ημάς και στην απότομη επιδείνωση της οικονομίας που προκαλεί η υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση ορθώς προσπαθεί να δώσει έναν σπινθήρα επανεκκίνησης μέσω παροχής ρευστότητας και στήριξης της ούτως ή άλλως ασθενούς ελληνικής παραγωγικής βάσης.

Μέχρις ενός σημείου, όμως. Πέραν αυτού, είναι αρμοδιότητα και ευθύνη των ιδιωτικών επιχειρήσεων να αναπτύξουν καινοτομίες. Όπως και να κινηθούν με ευέλικτους τρόπους και ταχείς ρυθμούς. Τους ρυθμούς αυτούς δεν μπορεί να ακολουθήσει οποιοδήποτε κράτος, όσο σύγχρονα εργαλεία μάνατζμεντ και όσα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αν εφαρμόζει.

Όπως έχει λεχθεί, “δεν μπορείς να κάνεις έναν γάιδαρο να τρέξει τόσο γρήγορα όσο μία ζέβρα, ζωγραφίζοντας ασπρόμαυρες λωρίδες στη ράχη του”!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου