Τα πάντα εξαρτώνται από την ικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί ευνοϊκότερους όρους δανειοδότησης και αποπληρωμής των διαρκώς διογκούμενων χρεών. Ακριβέστερα τα πάντα εξαρτώνται από την βούληση των δανειστών να στηρίξουν την Ελλάδα και να μην της επιτρέψουν να χρεοκοπήσει.
Όλα κρίνονται με τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου “διάσωσης” της Ελλάδα, τον προσεχή Μάρτιο. Θα δοθεί στην Ελλάδα μαζί με μια παράταση ζωής για την κυβέρνηση, ή θα απαιτηθούν όροι που η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει;
Μοιάζει με το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Από τη μια πλευρά, οι δανειστές με πρωτοστατούσα της Γερμανία, απαιτεί ένα νέο, επικαιροποιημένο, μνημόνιο το οποίο θα προβλέπει τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας για την εξοικονόμηση περί των 12 δισ.€ μέχρι το 2014. Μάλιστα, το θέτει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης. Και από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση ζητά μια λύση που θα την ανακουφίσει όχι από την πίεση των χρεών, αλλά κυρίως της κοινωνίας που πλησιάζει απειλητικά στα όρια της ανοχής και της ανέχειας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα μιλά για έκδοση ευρωομολόγου, επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, μείωση των επιτοκίων δανεισμών. Διαφορετικά, όπως το Μαξίμου, διαμηνύει σε όλους τους τόνους, η κυβέρνηση δεν θα αντέξει. Διότι όλο και κάποιος …ευάλωτος σε ηρωισμούς (ουσιαστικούς ή σκηνοθετημένους) βουλευτής της συμπολίτευσης, θα βρεθεί για να καταψηφίσει το νέο μνημόνιο. Και τότε η επιλογή των πρόωρων εκλογών είναι μονόδρομος, όπως έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει στους συνομιλητές του εντός κι εκτός Ελλάδας, ο Γιώργος Παπανδρέου.
Κάπου εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Και γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα όσο η κρίση χρέους εξακολουθεί να ταλανίζει την ΕΕ. Και ακόμα χειρότερα, όσο η δυσπιστία μεταξύ “πλούσιων” και “φτωχών” εταίρων αυξάνεται. Δυσπιστία που οξύνθηκε από την ξεχωριστή συνεδρίαση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών της νεόκοπης G6 (των πλούσιων δηλαδή ευρωπαϊκών χωρών, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία, Λουξεμβούργου) στο περιθώριο του πρόσφατου Eurogroup.
Ήταν που, μετά τη συνεδρίαση αυτή, ανεστάλησαν οι αποφάσεις για ενίσχυση των κεφαλαίων και των λειτουργιών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Οικονομικής Σταθερότητας, που άρχισαν να διαρρέουν στο διεθνή Τύπο, σχέδια περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας και που διεφάνη σαφώς πως οι “πλούσιοι” της Ευρώπης δεν προτίθενται να καλύψουν τα χρέη των “φτωχών” χωρίς να τους φορέσουν ένα στενό κορσέ δημοσιονομικής πειθαρχίας.