ΟΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ …ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Στην Πορτογαλία διεξάγονται πρόωρες εκλογές! Με βάση τις δημοσκοπήσεις, προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Η διαφορά μεταξύ των Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ζοσέ Σόκρατες και του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Πέντρο Πάσος Κοέλιο (που έχει τη στήριξη της Δεξιάς) είναι μόλις στις δυο μονάδες, ενώ το 40% των ψηφοφόρων δηλώνουν ακόμα αναποφάσιστοι με την αποχή να προβλέπεται μεγάλη.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα το βέβαιο είναι πως το Μνημόνιο που υπέγραψε ήδη η Πορτογαλία θα εφαρμοστεί, που σημαίνει ότι για την πλειονότητα των Πορτογάλων η καθημερινότητα δεν θα αλλάξει – αν δεν χειροτερεύσει. Ακόμα και η συντηρητική γερμανική εφημερίδα “Ντι Βελτ” την περασμένη εβδομάδα σε ολοσέλιδη σχεδόν ανάλυσή της, στον τίτλο της έκανε λόγο για την “αμήχανη σιωπή της πορτογαλικής πολιτικής – Τα κόμματα παραλείπουν το σοβαρότερο θέμα (δηλαδή το μνημόνιο) και προεξοφλούσε ότι “το ίδιο είναι όποιος και αν ηγηθεί της χώρας στη συνέχεια, είναι καθαρό πως θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και θα αυξηθεί η ανεργία”.

Αρκετοί Έλληνες αναλυτές βλέπουν στις σημερινές πορτογαλικές εκλογές, σκηνές από το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας, καθ’ ότι οι δυο περιπτώσεις παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες.

Η Πορτογαλία, όπως και η Ελλάδα ανήκουν στην περιφέρεια της Ευρώπης. Έχουν και οι δυο χαρακτηριστεί απ’ τους οίκους αξιολόγησης ως pics, έχουν παρεμφερείς οικονομίες και αμφότερες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Βρέθηκαν στο παρά πέντε της χρεοκοπίας, βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης και καλούνται να υλοποιήσουν μνημόνια με σκληρά μέτρα λιτότητας.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Ζοσέ Σώκρατες μετά από ένα ενάμισι χρόνο στην εξουσία κι ενώ προσπαθούσε να αποφύγει τον μηχανισμό στήριξης προχωρώντας σε σκληρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, τελικώς δεν τα κατάφερε. Ανετράπη καθώς η Δεξιά, που όμως συνυπέγραφε τα μέτρα λιτότητας, εναντιωνόταν κι αυτή στο μηχανισμό.

Όταν προκηρύχθηκαν εκλογές η Πορτογαλία αντιμετώπιζε το κίνδυνο της χρεοκοπίας και η μόνη επιλογή ήταν ο μηχανισμός στήριξης. Ο Σώκρατες που στο μεταξύ παρέμεινε ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, υπέγραψε το μνημόνιο εξασφαλίζοντας όμως παράλληλα τη συναίνεση της Δεξιάς που ζητούσαν οι δανειστές ως όρο για να δώσουν τα λεφτά.

Στην προεκλογική περίοδο που ακολούθησε κανένα απ’ τα κόμματα δεν αναφέρθηκαν στο μνημόνιο και τις επιπτώσεις του, παρότι ήταν η βασική αιτία των πρόωρων εκλογών. Περιορίστηκαν σε αλληλοκατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για το μνημόνιο… Έχοντας ήδη συμφωνήσει στην πολιτική που θα ακολουθούσε η χώρα τα επόμενα χρόνια, τα δυο μεγάλα κόμματα δεν είχαν ούτε πολιτικό, ούτε εκλογικό συμφέρον να μιλήσουν για το “…ποιες θεραπείες συρρίκνωσης περιμένουν τους Πορτογάλους” όπως έγραφε η “Ντι Βελτ”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου