ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

Μοίρασε το

Είδηση πρώτη: Οι “πιτσιρικάδες” που χειρίζονται αμερικανικά κεφάλαια, πήραν εντολή να αγοράσουν το τελευταίο διάστημα ομόλογα των χωρών-γουρουνιών (Pigs) και πέτυχαν να δαπανήσουν 5,22 δισ.$ (αύξηση θέσεων 6%). Η λογική συμπυκνώνεται στο σκεπτικό του Τζιμ Ο’ Νιλ, προέδρου της Goldman Sachs Asset Management: “Την περασμένη Τετάρτη, όταν το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, η δική άποψη ήταν “κλείσε τα μάτια και αγόρασε ένα καλάθι από αυτά πράγματα. Άφησέ τα στην άκρη για έξι μήνες και πιθανότατα στο τέλος θα γίνεις ευτυχισμένος. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί”.

Είδηση δεύτερη: Στο Eurogroup, ο Ντομινίκ Στρος Καν καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ρίξουν κεφάλαια στο ταμείο διάσωσης και την ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα της περιφέρειας. Την ίδια ώρα Γιούνκερ και Τρεμόντι, πρωθυπουργοί Λουξεμβούργου και Ιταλίας, αντίστοιχα, αρθρογραφούν στους Financial Times και προτείνουν να εκδοθούν άμεσα ευρωομόλογα.

Είδηση τρίτη: Ο Άλεξ Βέμπερ, πρόεδρος της Bundesbank, αρθρογραφεί στο Del Spiegel, εξηγώντας πως αν η ΕΚΤ αγοράσει “τοξικά” ομόλογα των χωρών-γουρουνιών κινδυνεύει να γίνει “τοξικό” το χαρτοφυλάκιο της EKT, μεταφέροντας τον τελικό λογαριασμό στα κράτη της Ευρωζώνης, συνολικά, που θα κληθούν αναλόγως της συμμετοχής τους να καλύψουν τις τοποθετήσεις με αύξηση κεφαλαίου της κεντρικής τράπεζας.

Και επειδή, ως γνωστό, τα κρατικά κεφάλαια αντλούνται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, είναι σαφές ότι στην περίπτωση “τοξικότητας” του χαρτοφυλακίου της ΕΚΤ, ο τελικός λογαριασμός θα περάσει άμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες. Είναι κάτι βεβαίως που θέλει να αποφύγει το Βερολίνο. Τουλάχιστον, όσο ακόμα υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό. Από την άλλη βεβαίως, ουδείς μπορεί να εμποδίσει τους διάφορους Άλεξ Βέμπερ να αγοράζουν, μέσω fund, τα επικίνδυνα ομόλογα.

Διότι όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, οι ίδιοι που καλλιεργούν το σχετικό κλίμα είναι οι ίδιοι που λαμβάνουν αποφάσεις, οι ίδιοι που επενδύουν. Είναι σαφές για παράδειγμα ότι η λογική που καλλιεργεί η Goldman Sachs μπορεί να είναι και λαγός για να “κλείσει το μάτι” στους ριψοκίνδυνους “επενδυτές” να σπεύσουν να αγοράσουν ελληνικά, πορτογαλικά, ισπανικά, κοκ ομόλογα. Και αναλόγως της κατάστασης που θα διαμορφωθεί να είτε να διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα “πέρασε” την κρίση και να κερδίσουν, είτε να τη χρεοκοπήσουν και πάλι να κερδίσουν.

Αναλόγως, δύναται να λειτουργεί και η άλλη πλευρά. Ποιος απαγορεύει για παράδειγμα στον κ. Βέμπερ, την ίδια στιγμή που δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική αγοράς “τοξικών” ομολόγων απ’ την ΕΚΤ να μην αγοράζει μέσω άλλων fund όσο η τιμή παραμένει χαμηλή – ώστε μια δεδομένη στιγμή που τελικώς εκδοθούν ευρωομόλογα και το κλίμα αλλάξει με την πρόθεση της Ευρώπης να στηρίξει το ευρώ μέσω της στήριξης των ασθενών οικονομιών – και να πουλήσει όταν ευλόγως θα ανέβει.

Στο εξής αυτά θα συμβαίνουν. Τουλάχιστον για όσο ακόμα οι κοινωνίες επιτρεπούν, να γίνονται χρηματιστηριακό προϊόν οι ζωές των Ευρωπαίων πολιτών.

Π.Κ.Μ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου