Νόμος μόνο για την πλειονότητα, οι μειονότητες;

Ο Θανάσης Κ. επανέρχεται επιμένοντας ότι ο Νόμος ισχύει για όλους. Δεν μπορεί να υπάρχει αυστηρή επιβολή μέτρων και κανόνων για την πλειονότητα (που επιδεικνύει ατομική ευθύνη) και να υπάρχει επιλεκτική ανοχή σε κάθε μορφής μειονότητες. Η ανευθυνότητα τους μπορεί να καταστρέψει ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα. new deal

Μοίρασε το

Ο Θανάσης Κ. επανέρχεται επιμένοντας ότι ο Νόμος ισχύει για όλους. Δεν μπορεί να υπάρχει αυστηρή επιβολή μέτρων και κανόνων για την πλειονότητα (που επιδεικνύει ατομική ευθύνη) και να υπάρχει επιλεκτική ανοχή σε κάθε μορφής μειονότητες. Η ανευθυνότητα τους μπορεί να καταστρέψει ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα.


Επί πενήντα μέρες, η Ελλάδα ολόκληρη βρίσκονταν σε αυστηρή καραντίνα! Όπως συνέβη με τις περισσότερες άλλες χώρες της Δύσης (και όχι μόνο). Δεν θα συζητήσουμε, αν “έπρεπε” να μπούμε σε τέτοια καραντίνα, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες μετά, ή αν υπήρχε κι “άλλος τρόπος” να αποφύγουμε την επέκταση αυτής της πανδημίας. Δεν είναι αυτό το αντικείμενό μας σήμερα.

Η αλήθεια είναι πάντως, ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλύτερα από σχεδόν όλες τις άλλες χώρες. Στην ανάσχεση της πανδημίας, τουλάχιστον, και στον περιορισμό των θυμάτων της. (Κι αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά την ανάκαμψη του Τουρισμού μας που ήδη υφίσταται μεγάλο πλήγμα…)

Από τις αρχές Μαΐου όλες οι χώρες άρχισαν να βγάζουν τις κοινωνίες τους από την καραντίνα. Σταδιακά, πάντα… Και τώρα μόλις προέκυψε το πρόβλημα εδώ:

Ατομική ευθύνη όταν κυκλοφορείς

Ενώ η πλειονότητα του Ελληνικού λαού τήρησε την καραντίνα ευσυνείδητα, τώρα μικρές μειοψηφίες ανευθυνο-ηλιθίων γκρεμίζουν ό,τι επιτεύχθηκε ως τώρα.

Γιατί είναι εύκολο να δείχνεις “υπεύθυνη” δημόσια συμπεριφορά, όταν παραμένεις… κλεισμένος σπίτι σου.

Το δύσκολο είναι να δείχνεις “υπεύθυνη” δημόσια συμπεριφοράς, όταν αρχίσεις να κυκλοφορείς.

Όταν είσαι έγκλειστος στον ιδιωτικό σου χώρο, απλά απουσιάζεις! Δείχνεις “υπευθυνότητα” δια της… απουσίας σου!

Όταν, όμως, αρχίσεις να κυκλοφορείς, τότε φαίνεται – και εκεί φαίνεται – αν είσαι πραγματικά “υπεύθυνος” ως πολίτης.

Κι εδώ αρχίζουμε να “χάνουμε”

Φυσικά μειοψηφικές ομάδες ανοήτων είναι που κάνουν διαδηλώσεις και δημόσια πάρτι σε πλατείες, πριν καλά-καλά αρχίσει να κυκλοφορεί ο κόσμος.

Ναι, αλλά σε μια πανδημία δεν ισχύει ο κανόνας της πλειοψηφίας. Δεν έχει καμία πρακτική σημασία αν είναι “λίγοι”…

Λίγοι μπορούν να κάνουν τεράστια ζημιά!

Μια μικρή ομάδα, αν αρχίσει τα “παλαβά”, αυτό αρκεί για να ξεκινήσει το επόμενο κύμα της πανδημίας! Στο οποίο είναι μπορεί να νοσήσουν όλοι!

Πήραμε το κόστος της καραντίνας – που ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλο θα είναι και για πόσο θα το πληρώνουμε – αλλά είχαμε κι ένα κέρδος: Νόσησαν λίγοι και χάθηκαν ελάχιστες ζωές (σε σύγκριση με όλες τις άλλες χώρες, σχεδόν).

Τώρα κινδυνεύουμε να χάσουμε κι αυτά που κερδίσουμε, γιατί κάποιοι είναι ασυνείδητοι!

Αυστηρή επιβολή και επιλεκτική ανοχή

Όμως, δεν φταίνε μόνον αυτοί.

Για τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει η επιβολή του Νόμου. Κι όσοι δεν τον σέβονται, να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες. Δηλαδή να λογοδοτούν και να τιμωρούνται!

Ε λοιπόν, εδώ σε μάς, όσοι δεν σέβονται τον Νόμο (κι όχι μόνο το νόμο της υπεύθυνης συμπεριφοράς λόγω πανδημίας) ΔΕΝ αντιμετωπίζουν πάντα τις “συνέπειες”!

Κι αυτό πια δεν είναι μόνον ευθύνη των… ασυνείδητων. Είναι ευθύνη της Πολιτείας, που δεν θέλει ή δεν τολμά να εφαρμόσει το Νόμο προς όλες τις κατευθύνσεις

– Όσο διαρκούσε η καραντίνα υπήρχαν παράνομοι μετανάστες που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι και συνωστίζονταν στις έρημες κατά τα άλλα πλατείες. Δεν τους κυνήγησαν οι αρχές. Τουλάχιστον όχι πάντα. Ενίοτε τους άφηναν να παραβιάζουν, όχι μόνο την καραντίνα, αλλά και τον Κοινό Ποινικό Κώδικα, χωρίς να τους συλλάβουν, χωρίς να τους φυλακίσουν, χωρίς να τους εξαιρέσουν αυτόματα από κάθε δικαίωμα αίτησης ασύλου, όπως θα έκανε κάθε άλλη χώρα που σέβεται τη νομιμότητα! Δεν τους τιμώρησαν κι εκείνοι συνέχιζαν. Και το πόσο διαδόθηκε η πανδημία τότε, θα το μάθουμε τώρα. Που άρχισαν να κυκλοφορούν και οι νόμιμοι πολίτες

– Όσο διαρκούσε η καραντίνα παραβίαζαν όλες τις απαγορεύσεις της και οι Ρομά. Δηλαδή οι τσιγγάνοι, για να συνεννοούμαστε. Όχι όλοι οι τσιγγάνοι. Αλλά αρκετοί. Και αυτοί προκλητικά. Οι αρχές δεν επέβαλαν επέβαλλαν κυρώσεις στους εκτρεπομένους. Τώρα που αίρεται σταδιακά η καραντίνα, θα δούμε τι ζημιά έχει γίνει στη διάδοση της νόσου. Γιατί τώρα θα έλθουν σε επαφή όσοι πήραν τον ιό προηγουμένως, με όσους έμειναν σπίτι τους. Και κινδυνεύουν να τον πάρουν από δω και μπρός.

Η διαρκής παρανομία του ΚΚΕ

— Τρείς μέρες πριν τελειώσει επισήμως η καραντίνα – άρα όσο ίσχυε ακόμα – το ΚΚΕ έκανε το ετήσιο μνημόσυνό του, για την λεγόμενη “Εργατική Πρωτομαγιά”. Μια εκδήλωση με βαριά την αποφορά της νοσταλγίας Ολοκληρωτισμού.

Δεν του επιβλήθηκε ούτε καν πρόστιμο! Μερικοί ανόητοι του έδωσαν και …“εύσημα”! Γιατί μέρος των συγκεντρωθέντων κρατούσε, λέει, τις αποστάσεις στην Πλατεία! Αλλά ακόμα δεν επιτρεπόταν να κυκλοφορούμε χωρείς SMS, εμείς οι “κοινοί θνητοί”. Και στους προβλεπόμενους λόγους κυκλοφορίας των πολιτών δεν περιλαμβανόταν να… πάμε στη διαδήλωση του ΚΚΕ. Ήταν πέρα για πέρα παράνομο! Αλλά μερικοί έδωσαν κι “εύσημα”! Γιατί  “τηρήθηκαν οι αποστάσεις”, λέει. Από τους…παρανομούντες!

— Αμέσως μετά την άρση της καραντίνας έκανε συγκέντρωση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μη χάσει…Για να είμαστε δίκαιοι, τη διοργάνωσε ο “Τομέας Περιβάλλοντος” του ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Δούρου – πασίγνωστη στο Πανελλήνιο για την… αγάπη της προς το Περιβάλλον!

Εδώ δεν υπήρχε πια καραντίνα, αλλά υπήρχαν κανόνες τήρησης των αποστάσεων που παραβιάστηκαν! Όπως υπάρχει γενικά η εντολή των αρχών να αποφεύγεται κάθε συνωστισμός. Και στην περίπτωση αυτή, παρά το γεγονός ότι δεν μαζεύτηκα πολύς κόσμος υπήρξε “συνωστισμός”. Ούτε εδώ επιβλήθηκε κάποιο πρόστιμο. Αναπόφευκτο ήταν να υπάρξει και “συνέχεια”. Και υπήρξε

– Τέλος άρχισαν και τα “πάρτι της νεολαίας” στις πλατείες. Με επίκεντρο την Πλατεία Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή. Όπου έκανε “κάλεσμα” ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μάθανε πως το… “κάνουμε”, πλάκωσε και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Τα μισά μαγαζιά καφέ και Εστίασης σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν να κλείσουν, γιατί όταν ανοίξουν θα μπορούν να εξυπηρετούν το ένα τρίτο των συνηθισμένων πελατών τους, δηλαδή θα χάσουν τα τέσσερα πέμπτα του τζίρου τους τουλάχιστον – κι όλα αυτά για να μην αναζωπυρωθεί η πανδημία!

Και κάποια …καλόπαιδα κάνουν ό,τι μπορούν για να κυλήσουμε πάλι και να επιστρέψουμε στην καραντίνα.

Ο νόμος δεν ισχύει για την Αριστερά

Και το χειρότερο: Το κράτος δεν επιβάλλει την τάξη, ως όφειλε. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο… Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο να κυβερνάται μια χώρα και μάλιστα σε ώρες κρίσης. Αλλά εδώ γίνεται ένα ανυπόφορο σφάλμα συστηματικά:

Αν δεν ανήκεις στην Αριστερά και τις “ιερές αγελάδες της” (λαθρομετανάστες, μπαχαλάκηδες, κλπ.) η Πολιτεία είναι αυστηρή μαζί σου! Ο Νόμος ισχύει για σένα. Κι αν τον “παραβιάζεις” τα ΜΜΕ σε διασύρουν ανελέητα.

Αλλά ο Νόμος δεν ισχύει για την Αριστερά και τις “ιερές αγελάδες” της! Αν τον παραβιάζουν εκείνοι αυτό είναι… “φυσιολογικό, μωρέ”, “δικαιολογημένο και ανθρώπινο”, “χαριτωμένο”, “νεανικό ξέσπασμα” – άσε που μπορεί να σου δώσουν και “εύσημα” αν ανεμίζεις κόκκινες παντιέρες σε “καλά στοιχισμένες” παρατάξεις! Σε συγκεντρώσεις που κατά τα άλλα είναι “απαγορευμένες” για όλους τους άλλους!

Νόμος μόνο για την πλειονότητα, οι μειονότητες;

Τελεία. Το εμπεδώσαμε… Αλλά δεν το καταπίνουμε πια… Κράτησαν τον κόσμο μέσα δημιουργώντας φόβο. Με αλλεπάλληλα “δελτία θανάτων” κάθε μέρα.

Καλώς η κακώς, αυτό δούλεψε όσο ο κόσμος έμενε μέσα στα σπίτια του. Τα κρούσματα έπεσαν, οι ημερήσιοι θάνατοι λιγόστεψαν, οι εντατικές αδειάζουν… Aλλά το νόμο δεν τον επέβαλαν! γλιτώσαμε: Νέα έξαρση της πανδημίας…

Όχι απλώς γιατί κάποιοι είναι και παραμένουν ασυνείδητοι, ιδεοληπτικοί και ανεύθυνοι. Ευθύνες από “εξ ορισμού” ανεύθυνους δεν μπορείς να ζητήσεις.

Μπορείς όμως να τους συνετίσεις, να τους τιμωρήσεις, να επιβάλεις το Νόμο.

Κι αυτό μέχρι τώρα δεν γίνεται… Υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιβάλλει το Νόμο μια Δημοκρατική Πολιτεία. Υπάρχουν τα πρόστιμα, υπάρχουν συλλήψεις και απαγγελία κατηγοριών, υπάρχουν και οι “καταβρεχτήρες”. Που συνετίζουν εξαιρετικά αποτελεσματικά χωρίς να τραυματίζουν…

Το θέμα είναι αν υπάρχει και η Πολιτική βούληση, να επιβληθεί ο Νόμος. Γιατί χωρίς επιβολή του Νόμου δεν υπάρχει Πολιτεία. Χαρίστηκαν στους λαθρομετανάστες, χαρίστηκαν στους Ρομά, χαρίστηκαν στο ΚΚΕ, ύστερα χαρίστηκαν και στην “περιβαλλοντικά ευαίσθητη” της κα.Δούρου…

Τελικά έμαθαν πως το “κάνουμε”… πλάκωσε και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Καιρός να τελειώνει το μακάβριο αυτό “καλαμπούρι”. Γιατί διακυβεύονται πλέον πάρα πολλά και πάρα πολύ σοβαρά… Έτσι και αναζωπυρωθεί η πανδημία τώρα, θα χαθεί κι ό,τι μπορεί να σωθεί ακόμα από την τουριστική σαιζόν (που σε μεγάλο βαθμό έχει χαθεί, έτσι κι αλλιώς).

Χώρια που θα θρηνήσουμε και νέες ανθρώπινες ζωές – αλλά αυτό τα “ζόμπι” που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, δεν τα νοιάζει καθόλου…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου