ΜΙΣΑΝΟΙΞΑΝ “ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ…SIEMENS”

Μοίρασε το

-ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
-Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΝΤΕΛΗ
-Η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ 

Ορατό όσο ποτέ είναι πλέον το ενδεχόμενο να βγει από το συρτάρι του πρωθυπουργού το ακραίο σενάριο προκήρυξης πρόωρων εκλογών με χρονικό ορίζοντα τον ερχόμενο Νοέμβριο. Στο ίδιο σενάριο ισχυρές πιθανότητες συγκεντρώνει η σκέψη να στηθούν τριπλές κάλπες μαζί με τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές…

 

Μετά δε την κατάθεση Μαντέλη τα σενάρια αυτά πλησιάζουν πολύ περισσότερο την αλήθεια.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι σκέψεις αυτές ακούστηκαν πρόσφατα και εντός του Κοινοβουλίου.
Είναι γνωστό πως όταν η κρίση άρχισε να δείχνει απροκάλυπτα «τα δόντια της», ο πρωθυπουργός δέχτηκε σειρά εισηγήσεων μεταξύ των οποίων ήταν και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει τα επώδυνα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν. Τότε η εισήγηση αυτή μπήκε κατευθείαν στο ψυγείο. Τώρα όμως φαίνεται πως σε κάποιους κύκλους έχουν αρχίσει δεύτερες σκέψεις. Όπως είναι φυσικό, κανένας πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, όχι μόνο δεν παραδέχεται πως υπάρχει τέτοια συζήτηση αλλά ούτε να κουβεντιάσουν δεν δέχονται γύρω από ένα τέτοιο θέμα κάνοντας λόγο στην καλύτερη περίπτωση, για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας».
Πάντως, οι φήμες αυτές αποτελούν πλέον αντικείμενο συζήτησης μεταξύ βουλευτών όλων των κόμματων και, όπως συμβαίνει συνήθως, οι απόψεις ποικίλλουν. Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος η πλειοψηφία εκτιμά ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα είχε μεγάλο κόστος για τη χώρα, όχι τόσο πολιτικό όσο οικονομικό, καθώς θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και πως ότι έχει γίνει μέχρι τώρα θα πάει πολλά βήματα πίσω. Παράλληλα εκτιμούν ότι, όπως προκύπτει και από τις έρευνες, οι πολίτες έχουν κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και είναι διατεθειμένοι να βάλουν πλάτη. Αρκεί όμως, προσθέτουν με νόημα, να δείξουμε και εμείς ότι έχουμε πραγματικά συναίσθηση του τι έχει γίνει και να βάλουμε τέλος σε αυτό τον κατήφορο της παρακμής που έχει παρασυρθεί ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Στο σημείο αυτό επισημαίνουν τη συμβολή του πρωθυπουργού όχι μόνο στον αγώνα της κάθαρσης αλλά και στο σκληρό μαραθώνιο που έχει επιδοθεί ο κ. Παπανδρέου όλο αυτό το διάστημα προκειμένου η χώρα να βγει από το αδιέξοδο.

 

Το ενδεχόμενο για νέες περιπέτειες

Αν παρά ταύτα γίνουν εκλογές, κάποιοι εκτιμούν ότι δεν θα προκύψει πλειοψηφία και ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε μεγάλες περιπέτειες. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να πάρει οριακή πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά συμπληρώνουν πως, επειδή οι επόμενες εκλογές θα είναι με λίστα, θα μπορέσουν, κυρίως τα δυο μεγάλα κόμματα, να προχωρήσουν στην ανανέωση που επιδιώκουν.
Παρά ταύτα δεν κρύβουν το βαθύ προβληματισμό τους, οι σκέψεις τους αυτές να παραμείνουν σε θεωρητικό επίπεδο και οι αντίξοες συνθήκες που επικρατούν μέχρι τώρα να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τα όσα μέχρι σήμερα ακούγονται ως εφιάλτες να γίνουν πραγματικότητα βυθίζοντας τη χώρα στο χάος της χρεοκοπίας… Knock on wood (χτύπα ξύλο), στα αγγλικά -όπως το είπε χαρακτηριστικά «πράσινος» βουλευτής, γνωστός για το χιούμορ του- για να το ακούσουν και οι κερδοσκόποι!
Μπορεί στο κυβερνών κόμμα να υπάρχουν ακόμη ψήγματα αισιοδοξίας και διάθεση έστω και για πικρό χιούμορ, στην αξιωματική αντιπολίτευση ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Παίρνουν τα μέτρα τους στη Ρηγίλλης

Στη Ρηγίλλης είναι σχεδόν βέβαιοι ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει τις κοινωνικές πιέσεις οι οποίες θα εντείνονται όσο περνάει ο χρόνος καθώς οι πολίτες θα νιώθουν όλο και περισσότερο στο πετσί τους τις συνέπειες των μέτρων. Μάλιστα θεωρούν σίγουρο ότι το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει και νέα μέτρα και αυτό θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, γεγονός που, όπως λένε, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εκλογές. Το σενάριο αυτό έχει προχωρήσει αρκετά στο εσωτερικό της Ν.Δ. και -σύμφωνα με πληροφορίες- παρά το ότι ταλανίζονται από εσωκομματικούς κραδασμούς, ήδη έχει δοθεί εντολή να προετοιμάζεται ο μηχανισμός και για το ενδεχόμενο διπλών εκλογών. Ορισμένοι δεν κρύβουν την «αισιοδοξία τους» ότι αυτό το ενδεχόμενο ίσως συσπειρώσει το κόμμα και «παγώσουν» οι εσωτερικοί διαξιφισμοί.
Όμως μετά την κατάθεση Μαντέλη τα πάντα μπορεί ν’ αλλάξουν στην πολιτική σκηνή. Οι επιπτώσεις και οι εξελίξεις που αναμένεται να προκύψουν μόνο επιβαρυντικές μπορεί να είναι για το πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό και τα σενάρια μπορεί να γίνουν πραγματικότητα πέρα από προγραμματισμούς.

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το κυβερνητικό στρατόπεδο

Την ώρα που οι λογής φήμες δίνουν τροφή στους πολιτικούς σεναριογράφους για να προκαλούν άγχος και να κρατούν σε διαρκή επαγρύπνηση τους πολιτικούς μας ταγούς, στο «ναό της Δημοκρατίας» κάποιοι μισάνοιξαν προς το παρόν το «Κουτί της Πανδώρας… Siemens». Μετά τα θερμά επεισόδια με την υπόθεση φοροδιαφυγής του συζύγου της πρώην υφυπουργού Τουρισμού Άντζελας Γκερέκου και την περίπτωση της υφυπουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη με την εμπλοκή του ονόματός της για τακτοποίηση-πρόσληψη συγγενικών της προσώπων, ήρθε η στιγμή για το πραγματικό «λαυράκι». Ο λόγος για την προκλητικότατη όσο και κυνική ομολογία του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, όπου χωρίς καμία αιδώ παραδέχτηκε ότι «τα πήρε»… ως χορηγία! Και όχι μόνο αυτό, αλλά άφησε υπονοούμενα και για άλλους δύο που έχουν πάρει αρκετά εκατομμύρια.
Είναι σαφές πλέον ότι η κατάσταση τείνει να ξεφύγει και η απαίτηση από την κοινή γνώμη, και όχι μόνο, για να μπει ένα τέλος σε αυτό το καθεστώς ατιμωρησίας, αρχίζει και γίνεται πλέον επιτακτική.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση προβάλλει μονότονα το επιχείρημα: «Όλα στο φως. Εμείς δεν συγκαλύπτουμε τίποτα».
Ταυτόχρονα όμως επιχειρεί να διατηρήσει τις εύθραυστες ισορροπίες με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να στέλνει το μήνυμα «όχι ανθρωποφαγίες».
Την ίδια στιγμή όμως στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος προκαλούν έντονο προβληματισμό οι εξάρσεις κορυφαίων στελεχών αλλά και η πρόσφατη εκρηκτική παρέμβαση του προέδρου της Βουλής κατά του «Σχεδίου Καλλικράτη» και κατ’ επέκταση εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν οι αιχμές που άφησε ο πρόεδρος της Βουλής κατά του πρώτου τη τάξει υπουργού όχι μόνο εντός της Ολομέλειας, αλλά μιλώντας αργότερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μαγκιά δεν είναι να ακούς τα ινστιτούτα και τους τεχνοκράτες αλλά την κοινωνία», μια αναφορά που ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως.
Την περασμένη εβδομάδα είχε προηγηθεί η «φαρμακερή» ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή η Βάσω Παπανδρέου προς τον υπουργό Οικονομικών με την υπογραφή εννέα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι αυτό που έλεγε ένας από αυτούς τους βουλευτές: «Είπαμε κομματική πειθαρχία, αλλά υπάρχουν και όρια».
Ξανά… ανασχηματισμός
Το εσωτερικό της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ σιγοβράζει και ιδιαίτερα οι βουλευτές της περιφέρειας που ακούν τα μύρια όσα από τους ψηφοφόρους τους. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα πλέον στον πρωθυπουργό με αποτέλεσμα να ακούγονται και πάλι οι φωνές εκείνες που ζητούν ανασχηματισμό.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως υποστηρίζουν στελέχη που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται και κυρίως δεν πρόκειται να κάνει ανασχηματισμό για τα μάτια του κόσμου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αν είναι να γίνουν πρόσφατα, θα είναι μετά τα μέσα Ιουνίου προκειμένου να έχουν οριστεί οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και ενδεχομένως οι υποψηφιότητες για το Δήμο Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, καθώς είναι βέβαιο ότι θα είναι μεταξύ αυτών βουλευτές ή μέλη της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι «παλιοί» και υποψιασμένοι υπό «το φόβο των Ιουδαίων» φροντίζουν ήδη για παν ενδεχόμενο να στέλνουν τα μηνύματά τους προς πάσα κατεύθυνση, κάνοντας έτσι γνωστές τις διαθέσεις τους προς το Μαξίμου.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος

Εκτός από άλλες εκπλήξεις, το πολιτικό σύστημα δηλώνει έκπληκτο τώρα και για την κλοπή στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στα φάρμακα και στα νοσοκομεία.
Τα όσα πανηγυρικά είχαν εξαγγείλει τον περασμένο Νοέμβριο οι Λοβέρδος, Κατσέλη και Ξενογιαννακοπούλου έχουν διαψευσθεί, γιατί πολύ απλά δεν αποδέχθηκαν ότι δεν γνωρίζουν από πού μπάζει το σύστημα και από πού πρέπει ν αρχίσουν. Το ΔΝΤ βρήκε την κυβέρνηση γυμνή από επιχειρήματα, χωρίς στοιχεία (ούτε πόσοι είναι οι ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν), με κάποιες αναλογιστικές μελέτες (στατιστικά της πλάκας δηλαδή) και το αποτέλεσμα ήταν να επιβάλει τα γνωστά μέτρα για χώρες που δεν έχουν δημόσια διοίκηση.
Η περίφημη διαπραγμάτευση του κ. Λοβέρδου γρήγορα αποκαλύφθηκε από την κυβέρνηση ότι δεν έχει νόημα, αφού το Μνημόνιο έχει ήδη υπογραφεί.
Το κακό είναι ότι η κυβέρνηση ούτε τώρα ξεκινά τη δουλειά από το… ΜΕΤΡΗΜΑ. Τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος για συνταγογράφηση από 1η Μαΐου δεν ισχύουν, ενώ η τιμολόγηση της κ. Κατσέλη έχει ήδη αυξήσει τη φαρμακοδαπάνη.
Ο Α. Λοβέρδος κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την Τρίτη για να τους… παρακαλέσει να σκεφτούν την πατρίδα, τούτη τη δύσκολη ώρα. Τα όσα άκουσε τον έπεισαν ότι κανείς δεν θέλει να σώσει την πατρίδα, αλλά μόνο να διατηρήσει το κέρδος του.
Το πόσο κοστίζει το ασφαλιστικό σύστημα είναι ένας άγνωστος παράγοντας, αφού κανείς δεν μπορεί αν υπολογίσει το ακριβές κόστος.
Γι’ αυτό και είναι εγκληματικό λάθος που ξεκίνησε και αυτή η κυβέρνηση να «λύνει» το πρόβλημα από το μικρότερο κακό που είναι οι συντάξεις.
Το κόστος μόνο για τα φάρμακα ξεπερνά το 3,5% του ΑΕΠ (9 δισ. ευρώ)
Ενώ περίπου 3 εκατ. άνθρωποι καλύπτουν τις ιατρικές τους ανάγκες από το Δημόσιο (εργαζόμενοι στον ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα, συνταξιούχοι του Δημοσίου και προστατευόμενα μέλη).
Η τεράστια μαύρη τρύπα είναι στα νοσήλια-φάρμακα και όχι στις συντάξεις, παρά τις τεράστιες ρουσφετολογικές διατάξεις (σύνταξη από τα 45 και τα 52, συντάξεις σε διάφορες κατηγορίες που δεν πληρώνουν καταβολές κ.λπ.).
Κι όμως πριν η κυβέρνηση αντιληφθεί από πού μπάζει το σύστημα.
Ο μόνος που έχει μιλήσει κατά προσέγγιση για το κόστος του ασφαλιστικού (κοινωνικού κράτους υγείας-πρόνοιας) είναι ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος. Μας στοιχίζει 42 δισ. ευρώ το χρόνο, εισπράττει το σύστημα 19 δισ. ευρώ το χρόνο και η εισφοροδιαφυγή υπολογίζεται από τη ΓΣΕΕ στα 6 δισ. το χρόνο. Και αν ακόμα η εισφοροδιαφυγή είναι 10 δισ. ευρώ, μιλάμε για 29 δισ. ευρώ, άρα μας λείπουν 13 δισ. ευρώ. Τα φάρμακα κοστίζουν 9 δισ. ευρώ λόγω της εγκληματικής υπερτιμολόγησης. Άγνωστο το κόστος των νοσοκομείων.
Το τραγικό είναι ότι σ’ αυτή τη χώρα εμπειρία υπάρχει για να ξεκινήσει ο υπολογισμός και το μέτρημα ανά ασφαλισμένο. Όμως ούτε και αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει να αξιοποιήσει τη θεσμοθετημένη εμπειρία.
Προτιμά τις συμβουλές διάφορων παραγόντων και διάφορων γιάπηδων με δήθεν βιογραφικά που γνωρίζουν δήθεν τι πρέπει να γίνει.

 

Το κείμενο του φίλου και συνεργάτη του NEW DEAL , Αντώνη Αντωνόπουλου δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ”

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου