Μοιάζει να ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση! Από τη μια πλευρά, η στυγερή δολοφονία του άτυχου 44χρονου στο κέντρο της Αθήνας από αγνώστους αλλοδαπούς. Από την άλλη, οι βαρύτατοι τραυματισμοί δυο διαδηλωτών από δυνάμεις των ΜΑΤ, την περασμένη Τετάρτη στο περιθώριο της Πανελλαδικής απεργίας.
Αργά αλλά σταθερά η Αθήνα μετατρέπεται σε πεδίο συγκρούσεων. Αργά αλλά σταθερά η φλόγα της κοινωνικής έντασης δυναμώνει. Αργά αλλά σταθερά, η φτώχεια, η ανέχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δίνουν τη θέση τους στην ωμή βία. Όλοι εναντίον όλων και όλοι μαζί εναντίον μιας χώρας σε απόλυτη σύγχυση που φλερτάρει με την χρεοκοπία και την καταστροφή.
Τόσο η δολοφονία του 44χρονου που …τόλμησε να προμηθευτεί μια βιντεοκάμερα, όσο και ο υπερβάλλον ζήλος των δυνάμεων καταστολής εναντίον διαδηλωτών, δεν προέκυψαν τυχαία. Είναι το φυσικό (και αναμενόμενο) επακόλουθο των οικονομικών, κοινωνικών και εθνοτικών ανισοτήτων που προκαλεί ο “προηγμένος καπιταλισμός” (του καπιταλιστικού …παραπροϊόντος δηλαδή που επιβάλλει την αμετροεπή συγκέντρωση πλούτου σε ελάχιστες τράπεζες και ορισμένες πολυεθνικές) και που αργά αλλά σταθερά εισάγεται στην Ελλάδα.
Τα φαινόμενα βίας που βιώνει σήμερα η πρωτεύουσα είναι φαινόμενα που ήδη αντιμετωπίζουν χώρες της Δύσης. Το μεταναστευτικό πρόβλημα με τις γνωστές επιπτώσεις του είναι πρόβλημα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίας. Η γκετοποίηση περιοχών των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων είναι κάτι το σύνηθες.
Στο δρόμο του “εξευρωπαϊσμού” της η Ελλάδα εκτός από καταναλωτικά αγαθά, ήθη και συνήθειες, εισάγει και σύγχρονα προβλήματα. Στην κορυφή της πυραμίδας, εκτός του μεταναστευτικού, κυριαρχεί η ανεργία. Πολίτες κοινωνικά και επαγγελματικά αποκλεισμένοι βιώνουν το δράμα της προσωπικής χρεοκοπίας και αντιδρούν. Αρχικά άναρχα και ασυντόνιστα, αργότερα, ίσως πιο μαζικά και οργανωμένα. Αναλόγως θα οργανωθούν κι οι ελληνικές δυνάμεις καταστολής. Από τις μάχες σώμα με σώμα, από τη χρήση του γκλοπ και των ληγμένων δακρυγόνων, οι κατασταλτικές δυνάμεις θα εκσυγχρονιστούν σε μεθόδους και μέσα.
Σε κάθε όμως περίπτωση η βία δεν θα εκλείψει. Αντιθέτως θα κλιμακώνεται. Ανά πάσα στιγμή και για ασήμαντη αφορμή τα μέχρι σήμερα μεμονωμένα περιστατικά, μπορούν να λάβουν χαρακτηριστικά γενικευμένης κρίσης. Κρίση που όταν εκδηλωθεί, η διαχείριση της θα είναι μια εξαιρετικά δυσχερής υπόθεση με απρόβλεπτες πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Χρέος της Πολιτείας είναι να αποτρέψει την εκδήλωση μιας τέτοιας κρίσης. Όχι επενδύοντας στη βελτίωση της επιχειρησιακής δυνατότητας των κατασταλτικών δυνάμεων, αλλά προωθώντας την συνεννόηση πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας με σκοπό την υιοθέτηση ενός …εξελληνισμένου παραγωγικού μοντέλου που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και θα εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.