ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ “ΘΑ” ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ

Μοίρασε το

Φειδωλός σε ότι αφορά παροχές ο Πρωθυπουργός, απέφυγε να μοιράσει υποσχέσεις ωστόσο επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στη κοινωνία που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης. Πάντως από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στην τόνωση της ανάπτυξης, με την στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επιχειρήσεων  αλλά και στην αντιμετώπιση της ανεργίας με δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα για δημιουργία θέσεων εργασίας και στήριξη σημαντικού αριθμού εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις με στόχο «να ανοίξει ο δρόμος για τις επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». Υποσχέθηκε οριστικό κλείσιμο όλων των φορολογικών υποθέσεων, ακόμη και αυτών που εκκρεμούν στα δικαστήρια, για «να γίνει μια νέα αρχή». Για τους χαμηλοσυνταξιούχους ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να τους βοηθήσει ανάλογα με την πορεία των εσόδων.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε, μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς, πακέτο 15 μέτρων τα οποία θα προωθηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Έκανε λόγο για μάχη επιβίωσης της Ελλάδας προκειμένου να αιτιολογήσει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί αλλά και αυτά που έρχονται.

Για τις επιχειρήσεις εξήγγειλε μείωση του φορολογικού συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων από το 2011 (από το 24% στο 20%). Η μείωση του συντελεστή ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο βάθος της επόμενης τριετίας αλλά θα ισχύσει άμεσα με στόχο “να τονωθούν οι επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας” όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε σε σειρά παρεμβάσεων που περιγράφονται στο μνημόνιο. Προανήγγειλε άμεση εξειδίκευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αλλά και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας όπως η ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου αλλά και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των νέων επιχειρήσεων. Επίσης εξήγγειλε τη σύσταση Συμβουλίου Επενδύσεων στο οποίο θα μετέχουν ”διακεκριμένοι επενδυτές και επιχειρηματίες του εξωτερικού.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι με τις θυσίες του ελληνικού λαού αποφεύχθηκε η χρεοκοπία της Ελλάδας κάτι που “κάποιοι εντός και εκτός της χώρας θεωρούσαν αναπόφευκτο”. Έκανε λόγο για “συλλογική προσπάθεια, συλλογική ευθύνη και συλλογική απόφαση” ενώ εστίασε για μια ακόμη φορά στην αναγκαιότητα να “αλλάξει το κράτος”.

Κλείσιμο φορολογικών υποθέσεων

Για μια ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να δοθεί μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Όπως σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, η διαφθορά κοστίζει στην Ελλάδα το 8% του ΑΕΠ, δηλαδή 20 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε επίσης “να τραβήξουμε οριστικά μια γραμμή με το παρελθόν”. Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε ότι θα δώσει τη δυνατότητα “να κλείσουν όλες οι ανέλεγκτες χρήσεις μέχρι σήμερα αλλά και όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια”.

Τα 15 μέτρα

Τα 15 μέτρα που ενσωμάτωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είναι:
1. Η απελευθέρωση των οδικών μεταφορών
2. Το άνοιγμα όλων των άλλων κλειστών επαγγελμάτων
3. Η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ.
4. Η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού “για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη” 
5. Η διαμόρφωση νέου πλαισίου για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης
6. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος
7. Η εξειδίκευση του σχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
8. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
9. Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος
10. Η ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής στο δημόσιο
11. Το νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων και ολοκλήρωση των διπλογραφικών
12. Η λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου
13. Η λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου
14. Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων
15. Το νέο σχέδιο για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας
Διαβάστε την ομιλία του πρωθυπουργού επιλέγοντας το σύνδεσμο στη δεξιά στήλη. 

Το «κοινωνικό πακέτο» της ΔΕΘ

Για πρώτη φορά -και όπως ήταν αναμενόμενο- η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης δεν περιλάμβανε εξαγγελίες παροχών. Περιορίστηκε σε υποσχέσεις για ελαφρύνσεις στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ειδικά στους ανέργους και στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε την υλοποίηση προγράμματος του ΟΑΕΔ, το οποίο θα προσφέρει κίνητρα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 175.000 θέσεων εργασίας. Παράλληλα έθεσε ως στόχο μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες να αποκτήσουν όλοι οι άνεργοι πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Παράλληλα, δήλωσε ότι ο ΟΑΕΔ έχει σχεδιάσει πρόγραμμα με στόχο την προστασία 300.000 έως 500.000 εργαζομένων το επόμενο δωδεκάμηνο.

Όσον αφορά στους χαμηλοσυνταξιούχους, είπε ότι θα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών “και πάντα ανάλογα με την πορεία των εσόδων να κάνει ότι καλύτερο ώστε να βοηθηθούν […]το χειμώνα αυτό”.

Ανακοίνωσε πρωτοβουλία για την κατάρτιση, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, ενός “χάρτη κοινωνικών δικαιωμάτων”, ο οποίος θα εγγυάται την ισότητα των πολιτών και το μίνιμουμ για μια αξιοπρεπή ζωή.

Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2011 οι πολίτες θα μπορούν να αντικαταστήσουν την αστυνομική τους ταυτότητα με την “κάρτα πολίτη”, η οποία θα συγκεντρώνει στοιχεία που αφορούν στις συναλλαγές με τα ασφαλιστικά ταμεία, τις υπηρεσίες υγείας και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα έχει ως στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, πλήθος συναλλαγών θα πραγματοποιείται μόνο με την κάρτα και χωρίς κανένα πρόσθετο έγγραφο.
Όσον αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ανέφερε ότι έως το 2013 θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 100.000 μητέρες. 

Παιδεία

Μιλώντας για το εκπαιδευτικό σύστημα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση υλοποίησης ανατροπών που περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όπως:
• Αυτονομία και αυτοδιοίκητο των Ανωτάτων Ιδρυμάτων
• Νέο μοντέλο διοίκησης με τη συμμετοχή της περιφέρειας και της κοινωνίας (ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ΤΕΙ – “μοχλό ανάπτυξης” σε κάθε περιοχή)
• Εισαγωγή σε σχολή αντί του τμήματος
• Εσωτερικό σύστημα Αξιολόγησης
• Άνοιγμα σε προγράμματα που βοηθούν τη διεθνοποίηση και τη εξωστρέφεια των Ιδρυμάτων
• Νέα σχέση των πανεπιστημίων με τα ερευνητικά κέντρα και τις επιχειρήσεις
Τα έξι πρωθυπουργικά «μηνύματα»
Με τη μορφή έξι μεγάλων αλλαγών – “μηνυμάτων” προς την ελληνική κοινωνία παρουσίασε ο πρωθυπουργός τις κυβερνητικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα. Όπως είπε:
1. “Αλλάζουμε το κράτος”
2. “Προστατεύουμε τους ευάλωτους”
3. “Ανοίγουμε το δρόμο για επενδύσεις, ενισχύουμε την υγιή επιχειρηματικότητα”
4. “Βάζουμε τέλος στην κοινωνική πρόκληση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς”
5. Έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη
6. “Προχωράμε σε επανάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα”

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου