ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ …ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Μοίρασε το

του ΝΙΚΟΥ ΛΕΑΝΔΡΟΥ 

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν αντιμετωπίζει τα ουσιαστικά προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία. Αντίθετα, πολύ φοβάμαι ότι τα επιδεινώνει. Το πρόγραμμα στοχεύει κυρίως στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων μέσω της αύξησης των δημοσίων εσόδων, της μείωσης των δαπανών και των ιδιωτικοποιήσεων ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας που δημιουργεί η υψηλή δαπάνη για τόκους και χρεολύσια.

Ασφαλώς η εξασφάλιση ρευστότητας είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Όμως αν δεν αντιμετωπιστούν τα θεμελιώδη προβλήματα της οικονομίας η χώρα δεν μπορεί να βγει από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης. Και αυτά είναι η υπερχρέωση και το αναπτυξιακό αδιέξοδο.

Δυστυχώς, ακόμα και οι περιοδικές ενέσεις ρευστότητας από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. ή η εξασφάλιση κάποιων πρωτογενών πλεονασμάτων δεν αρκούν πλέον. Τα χρέη είναι τόσο υψηλά που είναι αδύνατο να αποπληρωθούν στο σύνολό τους. Ακόμα και αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί θεωρητικά, με την επίτευξη πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για δεκαετίες, δεν το αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε το πολιτικό μας σύστημα.

Έτσι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους χρειάζεται να αντιμετωπιστεί πολιτικά με τη διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών. Αυτό είναι απόλυτα ρεαλιστικό όπως έχει αποδείξει η εμπειρία πάρα πολλών χωρών και προσφέρει μια διέξοδο ακόμα και για τους πιστωτές μας αν διαφανεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν πολύ περισσότερα. Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ικανής να επιβάλλει τη ριζική αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Όμως η δική μας προσπάθεια πρέπει να είναι προς αυτή την κατεύθυνση που αποτελεί και τη μοναδική λύση.

Το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας επίσης θα επιδεινωθεί από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λόγω της υποβάθμισης των υποδομών, των πληγμάτων που θα δεχτεί το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και της διασπάθισης του δημόσιου πλούτου που συσσώρευσαν γενιές ελλήνων.

Σίγουρα υπάρχει οξύτατο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Η είσοδος της χώρας στο ευρώ, δηλαδή η απώλεια της δυνατότητας να βελτιώνουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με τη διολίσθηση ή αναπροσαρμογή της ισοτιμίας του νομίσματος, επιβάλλει αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου. Αν θέλουμε να έχουμε ελπίδα υπέρβασης των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οφείλουμε να συζητήσουμε σοβαρά και επί της ουσίας τις παραμέτρους του νέου αναπτυξιακού προτύπου. Αλλιώς το μέλλον μας θα είναι ζοφερό και η υποβάθμιση της χώρας συνεχής.

Ο Νίκος Λέανδρος είναι Αν. Καθηγητής , Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου