ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ

Μοίρασε το

-ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ Α.ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΚΑΙ Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

– ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Π.Σ

-ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ …ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ…

Αντιμέτωποι με την έντονη κριτική των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου αυτή τη φορά βρέθηκαν χθες ο πρωθυπουργός αλλά και οι ηγεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, που κλήθηκαν στη συνεδρίαση για να ενημερώσουν για τις ανατροπές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό. Πάντως, παρά τις διαφωνίες στο τέλος εξεδόθη ομόφωνο κείμενο στήριξης στα νέα σκληρά κυβερνητικά μέτρα…

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις επί των διατάξεων του επίμαχου νομοσχεδίου, ενώ η ατμόσφαιρα που επικράτησε στην Ιπποκράτους χαρακτηρίζεται από τους ίδιους «βαριά αλλά αναμενόμενη».

Στη μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε πάνω από πέντε ώρες, καθώς έλαβαν το λόγο όλα σχεδόν τα μέλη του ανώτατου πολιτικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε εκτεταμένη ανάλυση της κατάστασης από τους παριστάμενους υπουργούς και «κουβέντα σε βάθος», χωρίς να λείψουν οι στιγμές που οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα.

Πιο χαρακτηριστικές στιγμές αντιπαράθεσης σημειώθηκαν μεταξύ του Ανδρέα Λοβέρδου και του Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος σε αυστηρό ύφος ζήτησε από τον υπουργό να μην επιμείνει στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης στον ιδιωτικό τομέα αλλά και ανάμεσα στο Γιώργο Παπακωνσταντίνου και το Νίκο Ανδρουλάκη όταν ο υπουργός Οικονομικών υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική υποστήριξε ότι «τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι δεξιά».
Μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής για τις μητέρες ανηλίκων και διατήρηση του θεσμού της διαιτησίας, ώστε να μπορούν να προσφεύγουν εξίσου εργαζόμενοι και εργοδότες ζήτησε ο Δημήτρης Κουσελάς.

Στην επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων ιδίως για τους νέους επικέντρωσε την τοποθέτησή του ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Κώστας Πανταζής, κάνοντας λόγο για «προβληματικές ρυθμίσεις» και προβλέποντας περαιτέρω κοινωνικές αντιδράσεις.

Άλλα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου στις παρεμβάσεις τους πρότειναν να υπάρξει μεταβατική περίοδος για τα βαρέα και ανθυγιεινά και να μην αποσυρθεί το κράτος από την καταβολή των επικουρικών συντάξεων. Ακόμη, επισημάνσεις σε σκληρή γλώσσα έγιναν για μια σειρά από διατάξεις που δεν αναφέρονται στο μνημόνιο με την τρόικα.

Ωστόσο, παρά τις προτάσεις που κατατέθηκαν οι προσδοκίες ως προς την υλοποίησή τους με ενσωμάτωση στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν παύουν να είναι μειωμένες και δεν είναι τυχαία η παραδοχή ενός εκ των στελεχών του οργάνου ότι «είναι δύσκολο να υπάρξουν αλλαγές παρά μόνο μικροβελτιώσεις».

Μετά την κριτική παρείχαν στήριξη!
Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τις έντονες επικρίσεις των μελών του προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, το Πολιτικό Συμβούλιο εξέδωσε -μετά το τέλος της συνεδρίασης- απόφαση με την οποία εκφράζει ξεκάθαρα τη στήριξή του στην κυβερνητική πολιτική αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «αυτή την κρίσιμη για τους εργαζόμενους και τη χώρα περίοδο, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του έχουν χρέος να προχωρήσουν αταλάντευτα στη θεσμοθέτηση ρυθμίσεων που εγγυώνται την βιωσιμότητα και την κοινωνική επάρκεια του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και κυρίως στην διασφάλιση των συντάξεων και την κατοχύρωση των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς».

 

ΑΠΟΦΑΣΗ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  TOY ΠΑΣΟΚ

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή συνεδρίασή του συζήτησε και με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το σχέδιο Νόμου για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση.

Το Πολιτικό Συμβούλιο έκρινε ομόφωνα ότι σ’ αυτή την κρίσιμη για τους εργαζόμενους και τη χώρα περίοδο, το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνησή του έχουν χρέος να προχωρήσουν αταλάντευτα στη θεσμοθέτηση ρυθμίσεων που εγγυώνται την βιωσιμότητα και την κοινωνική επάρκεια του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και κυρίως στην διασφάλιση των συντάξεων και την κατοχύρωση των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς.

Η πρόκληση ανάπτυξης και εγκαθίδρυσης ολοκληρωμένων κοινωνικών και προνοιακών δομών, αποτελεί τον άμεσο στόχο του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησής του.

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ εκτιμά, ότι σ’ αυτή τη δύσκολη για τη χώρα συγκυρία, η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ της ΓΣΕΕ και των Εργοδοτικών Φορέων, για την υπογραφή πλαισίου συμφωνίας, συμβάλει καθοριστικά στην οικοδόμηση κλίματος συνεργασίας και ισχυροποιεί την συλλογική μας προσπάθεια για την υπέρβαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και οικονομία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου