ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

Μοίρασε το

Δεν είναι γνωστό, ούτε προφανώς έχει μετρηθεί, αν οι πολίτες εντυπωσιάζονται από επιτυχίες ανάλογες της πρόσφατης “μεγάλης επιτυχίας” της αντιτρομοκρατικής και της ΕΛ.ΑΣ.. Παρ’ όλα αυτά είναι έκδηλη η προσπάθεια της κυβέρνησης να της προσδώσει διαστάσεις μεγαλύτερες απ’ ό,τι της αναλογούν. Είναι λογικό. Σε μια περίοδο όπου οι πολίτες βομβαρδίζονται καθημερινά από κακές ειδήσεις, μια “καλή” είδηση θα μπορούσε να είναι και η εξάρθρωση άλλης μιας “τρομοκρατικής οργάνωσης”. Ουδείς βεβαίως μπαίνει στον κόπο να περιγράψει τα χαρακτηριστικά μιας “τρομοκρατικής οργάνωσης”.
 
Συνιστά “τρομοκρατική οργάνωση” μια ομάδα νεαρών στην κατοχή των οποίων βρέθηκε οπλισμός; Προφανώς, όχι. Μπορεί να είναι απλοί ποινικοί. Μπορεί να έχουν χόμπι συλλογής όπλων (βλέποντας τον οπλισμό που κατασχέθηκε απ’ τις αρχές, κάποιοι σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας θα γελάνε…). Μπορεί πράγματι να ήθελαν να επιτεθούν κάπου, σε κάποιο αστυνομικό τμήμα, σε κάποιο δημόσιο κτίριο.

Είναι τρομοκράτες ή απλώς αφελείς και χαζοχαρούμενοι αντιεξουσιαστές που ονειρεύονται να γίνουν τρομοκράτες; Αν ναι, τότε μπράβο στις αρχές και τα ΜΜΕ που τους έδωσε και ταυτότητα και πολιτική υπόσταση. Διότι, ως γνωστό εκείνο που διαφοροποιεί μια τρομοκρατική πράξη βίας, από μια εγκληματική πράξη βίας, είναι ότι τα κίνητρα της πρώτης είναι πρωτίστως ιδεολογικά και πολιτικά.

Συνεπώς, αν ορίσουμε την έννοια της τρομοκρατίας και αν περιγράψουμε το προφίλ ενός πραγματικού τρομοκράτη, τότε ίσως να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ομοιότητες και διαφορές με τους προσφάτως συλληφθέντες και κατ’ επέκταση να καταλήξουμε αν η επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ., είναι πράγματι η “επιτυχία” που περιγράφει η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ.

Προφανώς, οι σκεπτόμενοι πολίτες τα γνωρίζουν όλα αυτά. Προφανώς, είναι υποψιασμένοι και από τις δόσεις υπερβολής που προσθέτουν αρχές και ΜΜΕ σε ανάλογες περιπτώσεις και κρατούν πάντα αρκετές επιφυλάξεις για ό,τι τους “σερβίρεται”. Συνεπώς, αν ο στόχος είναι ο εύκολος εντυπωσιασμός του κοινού, τότε ελέγχεται ως προς την αποτελεσματικότητα του. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να μετρηθεί, ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι αν πράγματι οι πολίτες εντυπωσιάζονται από τέτοιες ειδήσεις.

Παρ’ όλα αυτά και πέραν αυτών, είναι έκδηλη η προσπάθεια της κυβέρνησης να προσδώσει και το χαρακτήρα “μηνύματος” προς τη διεθνή κοινότητα, ότι η ελληνική Πολιτεία λειτουργεί και μέσα από τέτοιες “επιτυχίες” αποδεικνύει την δυνατότητα της να υπερβεί την οικονομική κρίση! Από που προκύπτει τέτοιος αυθαίρετος συσχετισμός, μόνο κάποιοι πολιτικοί με περίσσια φαντασία και αρκετή προπαγανδιστική διάθεση θα μπορούσαν το εξηγήσουν.

Σε κάθε περίπτωση θα ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσαν να πείσουν τους πολίτες, πόσο μάλλον τις αγορές.

Π.Κ.Μ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου