ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ

Μοίρασε το

Είναι ιδιαιτέρως αντιφατικό κι ως εξ αυτού περίεργο. Από τη μια πλευρά, οι Κινέζοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και το Bloomberg μεταδίδει πως όσοι επένδυσαν στα ελληνικά ομόλογα, κέρδισαν χρήματα με αποδόσεις της τάξης του 3,9% και από την άλλη, οι αναλυτές της Alpha Bank να διαπιστώνουν υστέρηση φορολογικών εσόδων παρελθόντων ετών που αγγίζουν τα 30 δισ.€. Κι αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατό μια χώρα να ανακτά την αξιοπιστία της όταν δεν είναι σε θέση να περιορίσει το χρέος που της δημιούργησε η εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Πολύ περισσότερο πως είναι δυνατό να εισπραχθούν τα χρήματα για να ικανοποιηθούν οι στόχοι του σταθεροποιητικού προγράμματος, όταν παρά την υψηλή φορολόγηση και την αύξηση του ΦΠΑ τα φορολογικά έσοδα αντί να αυξάνονται, μειώνονται.

Είναι σαφές πως το “παιχνίδι” με την ελληνική οικονομία γίνεται από λίγους, παρότι αφορά πάρα πολλούς. Και μόνο το γεγονός ότι κάποιοι ελάχιστοι έβγαλαν χρήματα την τελευταία περίοδο που η χώρα πλήττεται απ’ την πρωτοφανή κρίση και οι πολίτες στενάζουν, είναι αρκετό για να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία.

Καλώς ή κακώς όμως, αυτοί είναι οι κανόνες της παγκόσμιας οικονομίας. Καλώς ή κακώς, δουλειά ορισμένων είναι να ανακαλύπτουν επενδυτικές ευκαιρίες και να ρισκάρουν τα χρήματα τους ποντάροντας ασφαλώς και αποκλειστικώς στο κέρδος.

Πλην όμως αυτό ουδόλως αφορά τους απλούς πολίτες. Αυτοί αξιώνουν μια πολιτική ηγεσία να έχει και την ικανότητα και τη βούληση να τους υπερασπιστεί έναντι των ιδιοτελών διαθέσεων πιστωτών και αγορών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου προτού συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Ουέν Τζιαμάο που επισκέφθηκε την Αθήνα, δήλωσε πως η Ελλάδα παραμένει μια αξιόπιστη χώρα, αξιόπιστη προς τους πιστωτές της. Κι αυτοί φαίνεται πως σπεύδουν να ξαναποντάρουν στην Ελλάδα, προτού διαπιστωθεί πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται. Μάλιστα, επενδυτικοί όμιλοι – κολοσσοί που μέχρι πρότινος απέσυραν εμπιστοσύνη και κεφάλαια απ’ την Ελλάδα, τώρα συνιστούν στους πελάτες τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

Τι συμβαίνει τελικά; Μήπως πρόκειται για ένα παιχνίδι που δεν διαφέρει πολύ από εκείνα του κοινού τζόγου ή μήπως όλοι αυτοί γνωρίζουν πως κάποιο κρυφό σχέδιο για ραγδαία αύξηση των εσόδων υπάρχει που δεν έχουν πληροφορηθεί ακόμα οι Έλληνες;

Προ ημερών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έσπευσε να δηλώσει πως σε ό,τι αφορά το φορολογικό και τη διαδικασία είσπραξης των εσόδων θα γίνουν πράγματα που θα καταπλήξουν τον κόσμο. Ας ευχηθούμε πως θα ναι ευχάριστη έκπληξη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου