Κίτρινα γιλέκα δηλώνουν αγανάκτηση

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι τα κίτρινα γιλέκα από την Γαλλία στέλνουν μήνυμα αντίδρασης και αγανάκτησης στην ηγεσία της Ευρώπης. Ο Πρόεδρος Μακρόν έλαβε το μήνυμα. Ανακοίνωσε αύξηση κατώτατου μισθού, αλλά σκέφτεται να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι τα κίτρινα γιλέκα από την Γαλλία στέλνουν μήνυμα αντίδρασης και αγανάκτησης στην ηγεσία της Ευρώπης. Ο Πρόεδρος Μακρόν έλαβε το μήνυμα. Ανακοίνωσε αύξηση κατώτατου μισθού, αλλά σκέφτεται να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.


Η κρίση αναδεικνύει ποικίλες μορφές αντίδρασης των πολιτών, ανά τον κόσμο. Τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία, είναι η πιο πρόσφατη δράση κοινωνικού κινήματος, ενάντια στην εξαθλίωση και την οικονομική στενότητα  των πολιτών της ΕΕ.

Κίτρινα γιλέκα δηλώνουν αγανάκτηση

Τα κίτρινα γιλέκα είναι το μέτωπο διαμαρτυρίας στη Γαλλία τις τελευταίες μέρες. Το κίνημα έχει μεγαλώσει. Τις προηγούμενες μέρες έκαναν τον γύρο του κόσμου σοβαρά επεισόδια με την Αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και νερού, στο Σανζ  Ελιζέ. Το Παρίσι να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

Τα μέλη του διαμαρτύρονται για την άνοδο των τιμών των καυσίμων και τις οικονομικές πολιτικές  της κυβέρνησης του κ. Μακρόν.

Οι ταραχές που σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις, οι χειρότερες που έχουν ξεσπάσει από το Μάη του 1968, δοκιμάζουν τις αντοχές της κυβέρνησης του Προέδρου Μακρόν. Ο Μακρόν φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει την Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συναντήθηκε με την ηγεσία των υπηρεσιών ασφαλείας. Αναζήτησε έναν τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων που οργανώνονται σε ολόκληρη την Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ και περικοπές σε φόρους.

Η Γαλλία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Η κινητοποίηση των αρχών ακολουθεί την μετατροπή κεντρικών περιοχών στο Παρίσι σε μία ζώνη μάχης. Αλλά και τον βανδαλισμό της Αψίδας του Θριάμβου από τις διαδηλώσεις. Από τις ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι πυρπολήθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα. Λεηλατήθηκαν καταστήματα και καταστράφηκαν ιδιωτικές οικίες και επιχειρήσεις.

Τα «κίτρινα γιλέκα» είναι ένα κίνημα που ξεκίνησε αυθόρμητα από τα social media στις αρχές του Νοεμβρίου. Και τείνει να μετεξελιχθεί σε πολιτικό παράγοντα στη Γαλλία.

Όσοι οδηγοί συμμετέχουν στις διαμαρτυρίας έχουν το κίτρινο γιλέκο σε περίοπτη θέση στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους. Όσοι πολίτες κινητοποιούνται μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια στους δρόμους ή συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, φορούν όλοι κίτρινα γιλέκα.

Η μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης δείχνει αδύναμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών και τα γεγονότα τους ξεπερνούν. Η πορεία προς στις ευρωεκλογές θα είναι δύσκολη και επίπονη.

Απαιτείται από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συνεννόηση και στενή συνεργασία. Τα «κίτρινα γιλέκα» στέλνουν μήνυμα αντίδρασης και αγανάκτησης. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλη πίεση. Οι κυβερνήσεις το κατάλαβαν;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου