Η MOODY’S ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η Moody’s, όπως και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης, ενδιαφέρεται να ενημερώνει και άρα προστατεύει τους πελάτες της για το που θα επενδύουν (ακριβέστερα θα παίζουν) τα λεφτά τους.

Για την ώρα η Ελλάδα είναι εκτός παιχνιδιού. Είναι εκτός αγορών. Δεν μπορεί να δανείζεται ρευστό, εκδίδοντας κρατικά ομόλογα, γιατί η διεθνής αφερεγγυότητα της χώρας, επιβάλει στους επενδυτές να ζητούν μεγαλύτερες διασφαλίσεις, γεγονός που καθιστά ασύμφορο το κόστος δανεισμού.

Βέβαια, η Ελλάδα είχε την επιλογή να βρεθεί εκτός αγορών χωρίς να χρεοκοπήσει διότι βρήκε δανεικά απ’ αλλού, παρέχοντας άλλου τύπου διασφαλίσεις στους δανειστές. Ποιες; Αναφέρονται αναλυτικά στο/στα μνημόνιο/α…

Πλην όμως η διεθνής αφερεγγυότητα της παραμένει, όπως εξηγούν αναλυτικά οίκοι τύπου Moody’s. Επί των εξηγήσεων υπάρχει αμφισβήτηση; Υπάρχει δηλαδή κανείς που να αμφισβητεί ότι τα έσοδα του κράτους μειώνονται; Ότι η χώρα βυθίζεται στην ύφεση; Ότι δεν λαμβάνονται εκείνες οι αποφάσεις (εντός κι εκτός Ελλάδας) που θα πείσουν τις αγορές πως η χώρα θα είναι σε θέση να παράξει (νέο) πλούτο για να πληρώσει τα χρέη της; Ακόμα και στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν πολλοί…

Πως να υπάρξουν λοιπόν στις αγορές στις οποίες η Ελλάδα, υποτίθεται, θα επιστρέψει το 2013 για να (ξανα)δανειστεί; Ε, λοιπόν, η Moody’s προεξοφλεί ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές – αν στο μεταξύ διατηρηθούν τα σημερινά δεδομένα – και προειδοποιεί τους κατέχοντες ελληνικά ομόλογα να τα ξεφορτωθούν, προτού η Ευρώπη θεσμοποιήσει το “κούρεμα” και μείνουν με το “μουντζούρη” στα χέρια.

Κάπως έτσι προεξοφλούν και τις αποφάσεις της ΕΕ που κατά βάση διαμορφώνουν και τα …δεδομένα. Πέραν όμως των ευρωπαϊκών αποφάσεων και ανεξαρτήτως του “ύποπτου” ρόλου των οίκων αξιολόγησης που “φτιάχνουν κλίμα” στις διεθνείς αγορές, η ουσία βρίσκεται στο τι κάνει η πολιτική ηγεσία της χώρας.

Προς το παρόν αναμένει τις οριστικές αποφάσεις των Ευρωπαίων. Πλην όμως χθες, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά σε μια προσπάθεια να υπάρξει συναίνεση για τις αποφάσεις, ακριβώς, που θα λάβει η ΕΕ και πιθανολογείται θα βοηθήσουν και την Ελλάδα να ανακάμψει. Συναίνεση όμως επί ποίων αποφάσεων; Θεωρητικά, συναινεί κάποιος σε κάτι ήδη προαποφασισμένο. Αν υπάρχει κάτι προαποφασισμένο, τότε επί ποίου ο πρωθυπουργός θα ασκήσει βέτο; Αν δεν υπάρχουν αποφάσεις, αλλά αναζητούνται οι καταλληλότερες για να προταθούν στους δανειστές, τότε δεν μιλάμε για ανάγκη συναίνεσης, αλλά ανάγκη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των δυο αρχηγών.

Υπάρχει, υπήρξε (χθες) πολιτική συμφωνία; Ποιον άραγε θα ρωτήσουν να μάθουν οι Έλληνες πολίτες; Προφανώς, θα το πληροφορηθούν από τη Moody’s…

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου