Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ

Μοίρασε το

Είναι θέμα προς διερεύνηση και προβληματισμό. Η λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο είναι η αυθόρμητη, καίτοι βίαιη, αντίδραση ενός φτωχού λαού απέναντι σε ένα καθεστώς καταπιεστικό και απολυταρχικό ή μια καλώς οργανωμένα παρακινούμενη εξέγερση από μέχρι πρότινος φίλιες, προς τον Μουμπάρακ, δυνάμεις;

Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι εύκολη. Αλλά το ερώτημα τίθεται εύλογα λαμβάνοντας υπόψη ιστορικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δεδομένα. Κι υπάρχουν πολλοί λόγοι να θεωρεί κανείς πως η περίπτωση Μουμπάρακ είναι από τις περιπτώσεις εκείνες “ηγετών” που βρέθηκαν στην εξουσία με τη στήριξη “μεγάλων δυνάμεων”.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες το επιβεβαίωσε, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για υποκριτική συμπεριφορά απέναντι σε ισχυρούς ηγέτες, σε όλο τον κόσμο, που αρχικά τους υποστηρίζουν και μετά τους εγκαταλείπουν στην τύχη τους.

Και η τύχη του Μουμπάρακ δεν μπορεί να διαφέρει απ’ την τύχη παρόμοιων “ισχυρών” ηγετών που γνώρισαν τα κράτη του Τρίτου Κόσμου. Ανήλθε κι αυτός στην εξουσία με την υποστήριξη της Δύσης. Διατηρήθηκε στην εξουσία στηριζόμενος σε ένα πολυπληθές και σκληροπυρηνικό αστυνομικό σώμα – το πλέον μισητό στον αιγυπτιακό λαό. Τα χρόνια της 30χρονης παραμονής του στην εξουσία, οι κοινωνικές ανισότητες αμβλύνθηκαν. Μεγάλα τμήματα του αιγυπτιακού λαού ζουν στη φτώχεια και την ανέχεια, ενώ ατομικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες μοιάζουν με κακόγουστο ανέκδοτο.

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να μπει ένα τέλος στην καταπίεση. Ο αιγυπτιακός λαός έχει ανάγκη να πορευτεί στο μέλλον με την ελπίδα μιας αλλαγής. Και από τη στιγμή που το καθεστώς Μουμπάρακ δεν μπορεί πλέον να επιβληθεί με το τρόμο, η κατάσταση πρέπει να εκτονωθεί ελεγχόμενα με την ανάδειξη μιας νέας ηγεσίας που και την στήριξη της Δύσης να έχει, αλλά και χαρακτηριστικά δημοκρατικότητας, να κομίζει.

Συνεπώς, το επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι αν πράγματι υπάρχει μια τέτοια ηγεσία. Ο Ομάρ Σαρίφ, που βρίσκεται στο Κάιρο σε δηλώσεις του που έτυχαν ευμενούς μεταχείρισης από όλα τα διεθνή ΜΜΕ αν και θεωρεί πως “ο πρόεδρος Μουμπάρακ θα πρέπει πια να παραιτηθεί. Είναι 30 και πάνω χρόνια στην εξουσία, ε, φτάνει πιά”, σημειώνει με νόημα: “Ευτυχώς επέλεξε έναν καλό αντιπρόεδρο, τον Ομάρ Σουλεϊμάν που έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ”.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, διαρροή στην ισραηλινή εφημερίδα “Haaretz”, εμπιστευτικού εγγράφου της ισραηλινής κυβέρνησης προς την αμερικανική, προκαλούσε πολλά ερωτηματικά, αναφέροντας ότι είναι “προς το συμφέρον της Δύσης” και “του συνόλου της Μέσης Ανατολή” η διατήρηση της σταθερότητας του καθεστώτος (σημ: όχι του Μουμπάρακ) στην Αίγυπτο.

Π.Κ.Μ.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου