Η ΣΦΑΓΗ …ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ

Μοίρασε το

-“ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ” ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ – ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΑ ΝΕΑ  ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ  

«Ματώνει» καθημερινά η κοινωνία, καθώς στο όνομα της αναγκαίας δημοσιονομικής εξυγίανσης και των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» πέφτουν όλο και «περισσότερα κορμιά εργαζομένων». Η όποια πρόοδος στη μείωση του ελλείμματος και στη χαλιναγώγηση των spreads, συνοδεύεται δυστυχώς από συνεχόμενες και διαρκώς αυξανόμενες απολύσεις και απώλεια θέσεων εργασίας, παράλληλα με την διαρκή επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Γι΄ αυτό λοιπόν οι κυβερνητικοί παράγοντες και όποιοι άλλοι πολιτικοί επιχειρούν να δώσουν ένα πανηγυρικό χαρακτήρα σε δηλώσεις θετικές από το εξωτερικό για πρόοδο της οικονομίας  ή σε βήματα που γίνονται στην κατεύθυνση της εξυγίανσης , οφείλουν όχι μόνο να μην «υπερβάλλουν», αλλά και να σκύβουν ταπεινά το κεφάλι μπροστά στο «αίμα των ανέργων» που πνίγει την κοινωνία…

Όσο αναγκαία αν ήταν και αν είναι η εξυγίανση της οικονομίας και η δανειακή στήριξη της χώρας , άλλο τόσο αναγκαία είναι μια πολιτική που δεν θα στέλνει στα «πιράνχας» χιλιάδες εργαζόμενους , που είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται και για την οικονομική κρίση και για τις λαμογιές και για τα χρήματα που φαγώθηκαν στις μίζες. «Οι αγορές διψούν για αίμα» έλεγαν διάφοροι μεγαλοσχήμονες (πολιτικοί, αλλά και οικονομικοί παράγοντες) προκειμένου να σπρώξουν πριν μήνες στην κατεύθυνση σκληρών μέτρων χωρίς καμία πρόνοια για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Μόνο που όσο «αίμα και να πιουν οι αγορές, θέλουν κι άλλο».

Οι απώλειες στη κοινωνία είναι μεγάλες και θα συνεχίσουν δυστυχώς να αυξάνονται. Διότι ναι μεν με το δάνειο και το μνημόνιο γλυτώσαμε την πτώχευση και την κατάρρευση, όμως δεν γλυτώσαμε  από το «αιματοκύλισμα» χιλιάδων πλέον ανέργων.

Τα νούμερα πλέον είναι «φρικιαστικά»           

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε για τον Σεπτέμβριο ο ΟΑΕΔ, ίσως το πλέον χαρακτηριστικό να έγκειται στο ότι σχεδόν 400.000 από τους περίπου 600.000 ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ δεν λαμβάνουν καν επίδομα ανεργίας!

Συγκεκριμένα, οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και δεν λαμβάνουν κάποιο επίδομα ανέρχονται στους 389.291, σε σύνολο 587.213 ανέργων που καταγράφηκαν από τον οργανισμό για το μήνα Σεπτέμβριο. 

Από αυτούς, κάτι περισσότερο από 200.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι (από 12 μήνες και πάνω) και για αυτό δεν δικαιούνται επιδόματος, ενώ σχεδόν άλλοι τόσοι συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα κατάρτισης.
Η αύξηση του αριθμού των ανέργων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι 3,16%, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι είναι κατά 6% σχεδόν περισσότεροι. 

Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει μία φθινοπωρινή μπόρα απολύσεων, καθώς αυξημένες κατά 13,20% σε ετήσια βάση εμφανίζονται οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που φτάνουν τις 72.568, με το  56,50% εξ αυτών να οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 90.657 (αυξημένες κατά 72,16% από τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο, λόγω εποχικότητας) αλλά μειωμένες κατά 7,38% σχετικά με τον Σεπτέμβριο της περσινής χρονιάς. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 31.570, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 40.998 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 33.886.

Με λίγα λόγια, 4 στους 6 ανέργους δεν παίρνουν καν επίδομα ανεργίας, ενώ οι απολύσεις αυξάνονται και οι προσλήψεις μειώνονται συνεχώς…

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου