Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΒΓΑΛΕ ΔΟΝΤΙΑ

Μοίρασε το

του ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Σε «δρόμος χωρίς επιστροφή» φαίνεται να εξελίσσεται η σύγκρουση της κυβέρνησης με τις συντεχνίες. Για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε το  πηδάλιο της χώρας αποφάσισε να δείξει τα δόντια της, προχωρώντας με απόφαση του Πρωθυπουργού στην επίταξη των φορτηγών, βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών εν μέσω θέρους. Ήταν μια απόφαση που παρά τα όσα λέγονταν ουδείς περίμενε την υλοποίησή της. Πολύ περισσότερο όμως έχει έναν συμβολικό χαρακτήρα καθώς προοιωνίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με κάθε κόστος στις αλλαγές που θέλει να προωθήσει και κυρίως αυτές που συνδέονται με την εφαρμογή του μνημονίου.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Πρωθυπουργού στην συνάντηση που είχε με τους βουλευτές του για την απόφαση που πήρε για την επίταξη των φορτηγών. «Αυτό ήταν μια επιλογή ή το αφήνεις και τραβάει με όλες τις συνέπειες ή το σταματάς. Τώρα πόσο έτοιμο είναι το κράτος να ανταποκριθεί, αυτό θα φανεί».

Ειδικά δε σε ότι αφορά τις εκκρεμότητες στο υπουργείο Μεταφορών η απόφαση να «σπάσουν αυγά» είναι κάτι παραπάνω από ειλημμένη και όπως μας έλεγε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος του υπουργείου «δεν κάνουμε πίσω με τίποτα. Σειρά τώρα έχει ο ΟΣΕ». Εκεί το θέμα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο καθώς εμπλέκεται και η τρόικα που φέρεται να έχει ζητήσει απολύσεις και όχι μετατάξεις. Η κυβέρνηση πάντως θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Παράλληλα όμως ,άνοιξε  επίσημα η κερκόπορτα για να μπει τέλος στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα. Πληροφορίες κάνουν λόγο πως η  τρόικα ζητεί να ανοίξουν άμεσα τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού και του λογιστή εντός του έτους.

Μάλιστα  το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νόμο-πλαίσιο που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές και διαδικασίες για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πάνω στο οποίο θα βαδίσουν  τα συναρμόδια υπουργεία.
Οι αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις.  Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Πρωθυπουργού στο δείπνο που παρέθεσε στους βουλευτές του  Α΄Θερινού Τμήματος της Βουλής

«Με τα αναγκαία μέτρα που αποφασίσαμε βάλαμε τη χώρα σε σωστό δρόμο. Στο χρόνο αυτό πρέπει να διορθωθούν και να γίνουν πράγματα που δεν έγιναν 10ετιες».

Ο πόλεμος που θα ανοίξει η Κυβέρνηση με τις συντεχνίες θα βγάλει πολύ κόσμο στον δρόμο και το ερώτημα που αρχίζει και τίθεται είναι εάν αντέξει η Κυβέρνηση αυτή τη πίεση. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν αναζητείται ο τρόπος προκειμένου να υπάρξει σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης, αφενός για να «βάλουν πλάτη» οι πολίτες και να  μην γενικευθούν οι αντιδράσεις αφετέρου να προχωρήσει η υλοποίηση αυτών των αποφάσεων.

«Ποντάρουν» στην ΔΕΘ για την αλλαγή ψυχολογίας
 
Μπορεί ο Πρωθυπουργός να έδωσε το ελεύθερο στους υπουργούς του να κάνουν διακοπές χωρίς ενοχές, την ίδια ώρα όμως τους έστειλε το μήνυμα να μην υπάρξει χαλάρωση στους ρυθμούς. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
Το επόμενο διάστημα  το κυβερνητικό επιτελείο  θα κινείται σε ρυθμούς ΔΕΘ. Ήδη στο Μαξίμου φθάνουν τα πρώτα σημειώματα με τις προτάσεις  των υπουργών για την επόμενη μέρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου   δίνει μεγάλη σημασία για αυτή την παρουσία του στην Θεσσαλονίκη, η οποία θα γίνει ένα χρόνο μετά, όπου από το ίδιο βήμα με την σιγουριά του μελλοντικού Πρωθυπουργού  εξέφραζε τότε με  βεβαιότητα ότι «λεφτά υπάρχουν».

Αυτό λοιπόν που επιδιώκει ο Πρωθυπουργός στην φετινή ΔΕΘ, εκτός του  να αποδώσει με οξύτητα τις ευθύνες στην ΝΔ για τα λεφτά που χάθηκαν, είναι να στείλει στους πολίτες ένα αισιόδοξο  μήνυμα ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Σε άλλες εποχές κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ εύκολο. Έτσι και αλλιώς κάθε Σεπτέμβρη χορταίναμε από υποσχέσεις. Αυτή τη φορά όμως, τα όσα θα ακουστούν από τα χείλη του Πρωθυπουργού θα μπουν στο μικροσκόπιο των πολιτών και γι΄αυτό θα πρέπει να  είναι μετρημένα  και στο πλαίσιο του εφικτού. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να δώσει το έναυσμα για μια σειρά κοινωνικών και αναπτυξιακών πολιτικών που θα αποσκοπούν στο να βγάλουν τη χώρα από τη κατάθλιψη. Οι πρώτες σκέψεις είναι  να ανακοινωθούν πρώτα τα κοινωνικά μέτρα στην εκδήλωση που θα γίνει για την 3η Σεπτέμβρη, σε μια προσπάθεια να ανακτηθούν και πάλι οι συμβολισμοί της επετείου της ίδρυσης του ΠαΣοΚ.

Ήδη ανακοινώθηκε από την Λούκα Κατσέλη το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές προς τράπεζες αλλά και προς ιδιώτες, για έξι μήνες από τη δημοσίευση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά,  δηλαδή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011.

Το μέτρο θα  ισχύει μόνο εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, προσαυξημένο κατά 50%.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  της  υπουργού Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, με αφορμή την ψήφιση του νόμου περί «Ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων», η ρύθμιση αφορά  περί τους 150.000 δανειολήπτες  
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι από  την 1η Σεπτεμβρίου οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές τους. Εφόσον δεν τα βρουν μαζί τους, από τις αρχές Ιανουαρίου του 2011 θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία της χώρας, τα οποία και θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής και θα προχωρούν σε ρύθμιση των χρεών.

Στη ρύθμιση υπάγονται φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες (εξαιρούνται οι έμποροι ) που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Υπάγονται επίσης όλα τα χρέη, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, φόροι και τέλη προς το Δημόσιο και προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
 
Και στο βάθος …ανασχηματισμός
 
Σε τροχιά ανασχηματισμού  έχει μπει για τα καλά πλέον η Κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν  η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους αυτό το ενδεχόμενο. Στο παρασκήνιο όμως, εκτός από τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα, ο επικείμενος ανασχηματισμός και το «ποιος πάει, που» αποτελούν το κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ  υπουργών, βουλευτών και… «υπουργοποιήσιμων».

Οι μεγαλύτερες πιθανότητες για να ανάψει το πράσινο φως ο Πρωθυπουργός  είναι προς το τέλος Αυγούστου μέχρι και την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη.  Έως εκείνο το διάστημα υπολογίζεται ότι θα έχουν ανακοινωθεί τα  ονόματα των μελών της Κυβέρνησης που θα πάρουν το διαβατήριο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις νέες αφίξεις.

Ωστόσο το ερώτημα που ακόμη δεν φαίνεται να έχει οριστική απάντηση είναι το τι εύρος θα έχει αυτός ο ανασχηματισμός. Σε πρώτη φάση ένα κύμα σαρωτικών αλλαγών θεωρούν κάποιοι ότι θα είχε θετικό αντίκτυπο στα πλατιά κοινωνικά στρώματα, αφού οι τωρινοί κορυφαίοι υπουργοί έχουν συνδέσει το όνομα τους με τα πιο απεχθή μέτρα που έχει γνωρίσει η ελληνική κοινωνία και από τον Σεπτέμβρη θα τα βιώσει ακόμη περισσότερο.  Ο αντίλογος που γίνεται σε αυτό σενάριο και έχει λογική βάση είναι ότι οι υπουργοί που εμπλέκονται άμεσα με την εφαρμογή του μνημονίου πρέπει να μείνουν αμετακίνητοι  καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου προσαρμογής και ενημέρωσης.

Ένα άλλο ερωτηματικό, είναι τι προτίθεται να κάνει ο Γιώργος Πααπανδρέου με κορυφαία και έμπειρα  στελέχη που μέχρι στιγμής δεν έχουν κυβερνητικό ρόλο. Επίσης, ο Πρωθυπουργός καλείται να βρει λύση στις σκέψεις  κάποιων υπουργών του, που με τον έναν ή  τον άλλον τρόπο έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να μετακινηθούν σε κάποιο υπουργικό πόστο.  Εκεί λοιπόν ενδέχεται να δημιουργηθούν οι γνωστές καραμπόλες που ως συνήθως κρύβουν εκπλήξεις όχι κατ΄ανάγκη ευχάριστες για τους ενδιαφερόμενους.

Πάντως- και έχει την σημασία του- αυτός που φαίνεται ανεπηρέαστος από όλη  αυτή τη παραφιλολογία είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος που βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο όλων. Αυτό έχει δυο λογικές εξηγήσεις: είτε παραμένει και συνεχίζει  απερίσπαστος το έργο που του έχει ανατεθεί είτε έχει πάρει το «ΟΚ» για τα επόμενα βήματα του στο κυβερνητικό μετερίζι. Πάντως με τις έως τώρα ενδείξεις θεωρείται κάτι παραπάνω από απίθανη η μετακίνηση του, αφού είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, αυτή τη στιγμή είναι ο άνθρωπος που την δεδομένη και κρίσιμη περίοδο έχει βρει τον κώδικα επικοινωνίας με τους τεχνοκράτες ελεγκτές της τρόϊκας.

Αυτή τη φορά τα σενάρια του ανασχηματισμού είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά. Αφενός γιατί  το παρόν κυβερνητικό σχήμα λόγω των έκτακτων αναγκών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει παρουσιάζει πρόωρα, έντονα σημάδια κόπωσης πριν καν συμπληρώσουν χρόνο στα κυβερνητικά έδρανα.  Αφετέρου είναι μια καλή ευκαιρία οι αλλαγές αυτές να σηματοδοτήσουν ένα νέο ξεκίνημα που θα συνοδεύετε και από μέτρα  που θα αποπνέουν άρωμα κοινωνικής ευαισθησίας με προοπτική να φέρουν και μια ισορροπία με την κοινωνία, που από το Σεπτέμβρη θα βράζει …

Ένας λόγος που ίσως είναι ο ισχυρότερος  είναι ότι  τις πόρτες του ανασχηματισμού τις άνοιξε  διάπλατα  ο ίδιος  ο  Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος.  Μάλιστα  ο κ. Πάγκαλος τάχθηκε υπέρ  ενός γενικευμένου ανασχηματισμού της κυβέρνησης και όχι αντικατάστασης ενός – δύο υπουργών, σε χρόνο-όπως λέει-  που θα επιλέξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην αποκλειστική αρμοδιότητα του οποίου ανήκει μια τέτοια στρατηγική πολιτική κίνηση.

Για την ιστορία και την διευκόλυνσης των όποιων  συμπερασμάτων ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στην συνέντευξη  που παραχώρησε στο  στο «Έθνος της Κυριακής» την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Το βρίσκω μάλλον πιθανό η κυβέρνηση που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές να μη συνεχίσει χωρίς αλλαγές μέχρι το τέλος της τετραετίας», λεει χαρακτηριστικά και για περισσότερα παραπέμπει στον Γ. Παπανδρέου: «Το πότε θα αισθανθεί ο πρωθυπουργός ότι ένας γενικευμένος ανασχηματισμός και όχι αντικατάσταση ενός ή δύο υπουργών είναι απαραίτητος, είναι θέμα δικής του ευθύνης»…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου