ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΦΟΝΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ

Μοίρασε το

Η «άνοιξη» για τους εργαζόμενους δεν ήρθε ούτε το καλοκαίρι, όπου παραδοσιακά η ανεργία εμφάνιζε σημάδια αποκλιμάκωσης λόγω εποχικής εργασίας. Τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προοιωνίζουν «μαύρο χειμώνα» για χιλιάδες πολίτες, ενώ η γενικότερη κατάσταση στην εργασιακή αγορά παραπέμπει στη δεκαετία του ’60 όταν η μετανάστευση φάνταζε η μόνη λύση. Ανάσχεση της ανεργίας επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω προγραμμάτων διαφόρων μορφών.

Σε διάλυση του κοινωνικού ιστού και σε εκρήξεις που κανείς δε μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις τους οδηγεί το φαινόμενο της ανεργίας που μήνα το μήνα διογκώνεται, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα σοκάρουν. Το Μάιο οι άνεργοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 800.000, συγκεκριμένα καταγράφηκαν 822.719 άτομα που δεν είχαν δουλειά, με το ποσοστό ανεργίας να εκτινάσσεται στο 16,6%.

Αρνητικό ρεκόρ εξαετίας

Οι εν λόγω δείκτες, συγκρινόμενοι με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο παρουσιάζουν αύξηση κατά 220.534 άτομα, ενώ το ρητό «κάθε πέρσι και καλύτερα» επιβεβαιώνεται πλήρως από μια σύντομη αναδρομή στα προηγούμενα έτη. Μόλις σε ένα χρόνο χάθηκαν περίπου 300.000 θέσεις εργασίας. «Ο Μάιος του 2011 ήταν μακράν ο χειρότερος της τελευταίας εξαετίας», τονίζουν έγκριτοι εργατολόγοι.
Το εντυπωσιακό και την ίδια ώρα ανησυχητικό στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι ο καλπασμός της ανεργίας συνεχίστηκε ακόμη και σε μια περίοδο όπου διαχρονικά και κατά παράδοση το πρόβλημα –έστω παροδικά– μειωνόταν εξαιτίας της έναρξης της τουριστικής σεζόν που είχε ως συνέπεια εκατοντάδες άνεργοι να βρίσκουν εποχικές εργασίες. Κάτι τέτοιο δε συνέβη φέτος, καθώς το Μάιο οι νεαρής ηλικίας άνεργοι, που κατά βάση απασχολούνται σε δουλειές που σχετίζονται με τον τουρισμό, ανήλθαν σε 36.260.

Πάνω από ένα εκατομμύριο το χειμώνα οι άνεργοι

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ζοφερό και γκρίζο περιβάλλον δεν ακούγονται διόλου υπερβολικές οι εξίσου δυσοίωνες προβλέψεις για περαιτέρω ενίσχυση της ανεργίας από το φθινόπωρο, με δεδομένο ότι οι δουλειές του θέρους έχουν ημερομηνία λήξης. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί του χώρου της εργασίας που στις εκτιμήσεις τους ανεβάζουν τους ανέργους ως το τέλος του τρέχοντος έτους στο ένα και πλέον εκατομμύριο!

Με άλλα λόγια, ο φετινός χειμώνας για τα νοικοκυριά -που σε μεγάλο μέρος διαθέτουν και από τουλάχιστον έναν άνεργο στις τάξεις τους- προδιαγράφεται δυσκολότερος από κάθε άλλο…

Οι κυβερνητικές προτεραιότητες για την ανεργία

Κυβέρνηση και Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν και προωθούν πολιτικές με αρχικό σκοπό την ανάσχεση της ανεργίας, τη διατήρηση των θέσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης και κατάρτισης.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, μέχρι 15 Σεπτεμβρίου αρχίζει η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για 55.000 ανέργους, ενώ σε παράλληλο χρόνο ψηφίζεται από την Βουλή το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία και επιχειρηματικότητα με άμεση εφαρμογή. Επιπροσθέτως, από 1η Οκτωβρίου τίθενται σε ισχύ τα νέα ενιαία προγράμματα κατάρτισης για εργαζομένους και ανέργους με το σύστημα voucher. Τέλος, επιταχύνονται όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και εμπλουτίζονται με οκτώ καινούρια, μεταξύ των οποίων η «Επιταγή Επανένταξης» που απευθύνεται σε 5.000 ανέργους ηλικίας 55-64 ετών.

Οι πόροι που μπορούν να διατεθούν για την ανεργία από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2011 και μέχρι 31 Αυγούστου 2012 ανέρχονται σε πρώτη φάση σε 2,7 δις ευρώ και μπορούν να διευρυνθούν στα 3,9 μέσα από την αναμόρφωση και τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων. Οι ωφελούμενοι για το σύνολο των δράσεων υπολογίζονται σε πρώτο στάδιο σε 600.000 άτομα, ενώ δύναται να φθάσουν τις 900.000. Το 50% των προγραμμάτων αφορά διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% κατάρτιση και το 25% απασχόληση ανέργων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου