Η “ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΖΙΚΩΝ” ΚΑΙ “ΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ”

Μοίρασε το

Η έκρηξη του «μουζίκων» κατά του «Τσάρου» της Οικονομίας  και του περιβόητου πλέον Νομοσχεδίου για τα τυχερά παιγνίδια, ανεβάζει την ένταση στην Κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η «βδομάδα των παθών» για την Κυβέρνηση ξεκίνησε νωρίτερα από αυτή που προβλέπει το εορτολόγιο για την «Μεγάλη Βδομάδα» που κλείνει πάντα με την «Ανάσταση» , αλλά για το Κυβερνών Κόμμα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η εβδομάδα των παθών θα καταλήξει στην Ανάσταση.

Προφανώς τα όσα έγιναν την Πέμπτη το πρωί στη συνεδράση του Κ.Τ.Ε του ΠΑΣΟΚ , δεν συνιστούν μια «έκρηξη ηθικής» κατά των τυχερών παιχνιδιών από τους βουλευτές του Κυβερνώντος Κόμματος. Όσο και αν επίσημα το αρνούνται συνιστούν ισχυρή προειδοποιητική βολή για το τι θα ακολουθήσει με το περιβόητο οικονομικό πακέτο (με τα νέα μέτρα και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα) , που πολύ σύντομα έρχεται.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να πει , τουλάχιστον τώρα, ότι θα βρεθεί έστω και ένας βουλευτής του Κυβερνώντος Κόμματος, που θα καταψηφίσει το Οικονομικό πακέτο , που θεωρείται κρίσιμη και κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης.
Όμως όπως φαίνεται οι βουλευτές του Κυβερνώντος Κόμματος , είναι αποφασισμένοι να κάνουν δύσκολη την ζωή των Υπουργών και να αντιδρούν με κάθε τρόπο τουλάχιστον σε δευτερεύοντα νομοσχέδια , έτσι ώστε και οι ίδιοι να δίνουν την εικόνα στους ψηφοφόρους τους (που τους πιέζουν ασφυκτικά) , ότι έχουν και ρόλο και λόγο και ότι δεν «καταπίνουν αμάσητο» , ότι φέρνει η Κυβέρνηση προς ψήφιση.  

Αυτές τις ώρες επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και συνολικά στο Κυβερνητικό στρατόπεδο ενόψει της έγκρισης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής προσαρμογής και εν μέσω εσωκομματικών τριβών και αντιδράσεων από κυβερνητικούς βουλευτές, όπως φάνηκε στην εκρηκτική συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών για τα περιβόητα «φρουτάκια».

Εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την Τετάρτη, συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, την Πέμπτη εγκρίνεται από το υπουργικό Συμβούλιο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, το οποίο πρέπει να έχει ψηφιστεί μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Μαϊου.

Στην Αθήνα αναμένεται την Τρίτη και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Βαν Ρομπάι. Υπονοούμενα αναδιάρθρωσης τους χρέους άφησε ο γερμανος υπουργος Οικονομικών, Σόιμπλε, λέγοντας ότι ίσως να μην αρκούν η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου. Την ίδια ωρα ο Ολι Ρεν απέκλεισε αναδιάρθρωση ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος.

Πάντως το κλίμα στην Κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα βαρύ , μετά την ένταση που δημιουργήθηκε  στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου παρουσίασε το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια.

Οι βουλευτές ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών να αναγκαστεί να ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρισκόταν στην Πολωνία.

Το «αντάρτικο» των βουλευτών δημιουργεί μείζον θέμα, καθώς το νομοσχέδιο έχει ήδη περάσει δύο φορές από Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ αυτήν την εβδομάδα έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Τα γεγονότα ενίσχυσαν τη φημολογία για σημαντικές πολιτικές εξελίξεις εντός του Απριλίου, εξ αιτίας κυρίως της κατάστασης της οικονομίας.

Η «έκρηξη» στη Βουλη

Στο σύνολό τους σχεδόν οι βουλευτές που συμμετέχουν στην ΚΤΕ ζήτησαν από τον υπουργό την απόσυρση του κατατεθειμένου νομοσχεδίου φέρνοντάς τον σε πολύ δύσκολη θέση.

Ο διάλογος μεταξύ των βουλευτών και του υπουργού έγινε σε πολύ υψηλούς τόνους, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες ανάγκασε τον κ. Παπακωνσταντίνου να ενημερώσει αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, στην Πολωνία όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη.

Η κ. Παπανδρέου φέρεται να δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να νομιμοποιούμε τον τζόγο για να έχει έσοδα το κράτος, αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε και την πορνεία και τα ναρκωτικά. Το νομοσχέδιο δεν είναι ηθικό».

«Μας κοροϊδεύετε όταν λετε ότι θα εισπράξετε 700 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο το πηγαινέλα για τις διατυπώσεις στις Βρυξέλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας πάρει ένα χρόνο. Σε μια χώρα που μπαινοβγαίνει ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, μας λες ότι θα ελέγξεις τον τζόγο χωρίς ρυθμιστική αρχή; Είσαι σίγουρος ότι θα είσαι υπουργός του χρόνου όταν θα ρέει το χρήμα;» φέρεται να υποστήριξε ο Δημήτρης Λιντζέρης.

«Θα επιφέρει πλήγμα στην ηθική της παράταξης» ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες- η θέση του Γιάννη Αμοιρίδη, ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης φέρεται να είπε «η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι σημαντικό κομμάτι της διαβούλευσης. Γιατί μας ξεχνάτε;»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπακωνσταντινου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας: «Ο τζόγος υπάρχει. Γιατί να μην εισπράττει το κράτος 700 εκ. ευρώ ετησίως;»

Ο υπουργός αναγκάστηκε, πάντως, να υποχωρήσει τελικά: «Αυτό που γίνεται με υπερβαίνει. Θα το πάω στον πρωθυπουργό. Αλλά θεωρώ ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση γιατί το νομοσχέδιο έχει περάσει δύο φορές από το Υπουργικό Συμβούλιο» ανέφερε.

Στο τέλος της συνεδρίασης, βουλευτής φέρεται να δήλωσε ότι εάν δεν υπήρχε η απεργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης η κυβέρνηση θα είχε πέσει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου