Η…ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ FERRARI

Μοίρασε το

του ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΔΕΡΗ 

«F150» ονόμασε η Ferrari το νέο της μονοθέσιο αγώνων της «Φόρμουλα 1». Για να τιμήσει, λέει, τα 150 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την Ιταλική ενοποίηση και τον σχηματισμό του Ιταλικού  κράτους, το 1861. Η καινούργια Ferrari πέραν της νέας τεχνολογίας, θα έχει και μια οπτική καινοτομία: Την ιταλική σημαία να δεσπόζει στο πίσω μέρος των πτερυγίων της πίσω αεροτομής. 

 Ω της ύβρεως(!)  για τους  δικούς μας αντικρατιστές: τους ταλιμπάν  νεοφιλελεύθερους και τους αφασικούς εκ των «αριστερών» – αυτούς του αντεθνικού οίστρου. Σε μια εποχή που το υπερεθνικό κεφάλαιο προωθεί την  υπέρβαση των συνόρων και τον μαρασμό του κράτους, σε μια εποχή που αποθεώνεται  η κυριαρχία των διεθνοποιημένων αγορών, όπου η πίστη στο έθνος και την πατρίδα βάλλεται και απαξιώνεται καταγγελτικά ως παρωχημένος εθνικισμός, η  Ferrari  εγκύπτει με σεβασμό στην κοιτίδα- πατρίδα:  Αυτό, δηλαδή, το κατ΄ εξοχήν τεχνολογικό και  κοσμοπολίτικο προϊόν, το σύμβολο της μπουρζουαζίας, θαμβωτικό μέσα στην αχλή του μύθου που έπλασαν οι νικηφόροι αγώνες του στις πίστες του πλανήτη, λουσμένο από τους προβολείς της παγκόσμιας δημοσιότητας και του μάρκετιγκ, με τους πανάκριβους σταρ- οδηγούς διαφόρων εθνικοτήτων, ντύνεται τα χρώματα της μητέρας πατρίδας, ομνύει στις απαρχές γέννησης του ιταλικού κράτους- έθνους και το τιμά. 

«Η Ferrari είναι μία έκφραση της Ιταλικής αριστείας, ταλέντου και δημιουργικότητας.» δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Luca di Montezemolo. «Όλοι αυτοί οι άνδρες και όλες αυτές οι γυναίκες που βάζουν τόσο πολύ προσπάθεια και πάθος στην εργασία τους στο Maranello (σ.σ. ο τόπος όπου το εργοστάσιο κατασκευής), μοιράζονται την υπερηφάνεια και την ευθύνη να εκπροσωπούν τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το πνεύμα επιλέξαμε να αφιερώσουμε αυτό το αυτοκίνητο σε ένα γεγονός που είναι τόσο σημαντικό για το σύνολο της Ιταλίας.»

Τέτοιο …εθνικιστικό παραλήρημα ο κ. Montezemolo! Δεν ρωτούσε έναν από τους δικούς μας «αντιρρησίες συνείδησης», π.χ. τους αφελείς νεαρούς που είπαν στον Στ. Θεοδωράκη στα ΝΕΑ (19/2) ότι δεν θέλουν  να υπηρετήσουν στον στρατό «για να μην τους μάθουν να σκοτώνουν» – λες και είναι το ίδιο να σκοτώνεις για την υπεράσπιση της πατρίδας και το ίδιο για να σκοτώνεις κάνοντας  ληστείες.. . Δεν ρώτησε τον κ Π. Σκουρλέτη, υπεύθυνο τύπου του ΣΥΝ, που όταν η Στάη την Τρίτη στη ΝΕΤ του είπε δηλαδή «προαναγγέλλονται επεισόδια για την 25η Μαρτίου», απάντησε ο αδιανόητος: «επειδή το θέλει  η πολιτική της κυβέρνησης»! Δεν ρώτησε καν τους  «αλληλέγγυους»  της Υπατίας, ένας εκ των οποίων γράφει: «Μάντρες, συρματοπλέγματα, τείχη, μπάρες, κάγκελα. Όλα φτιαγμένα από τον άνθρωπο. Τα μακρά τείχη της αρχαίας Αθήνας, τα θεοδοσιακά της Πόλης, η «μάντρα» του Μεσολογγίου. Να κρατήσουν κάποιους απ΄έξω και να μας προστατέψουν, καταπώς το ερμηνεύει η ιστορία, από τους εχθρούς».(«Διαδρομές», αρ. φ. 12).

Ετσι λοιπόν… η «μάντρα» του Μεσολογγίου στήθηκε για να κρατήσει κάποιους απ΄έξω, για να μας προστατέψει – κατά πως το ερμηνεύει η Ιστορία – από τους εχθρούς! Το ΄χει αυτό η …ηλίθια η ιστορία , να τα ερμηνεύει όπως της καπνίσει!  Η μάντρα  χώριζε, βλέπεις, ισότιμους μεταξύ τους ανθρώπους, όχι κατακτητές και κατακτημένους,  και δεν άφηνε τους απέξω να εισέλθουν μέσα και να επιδοθούν σε ένα πολυπολιτισμικό όργιο αίματος και σπέρματος. Και όταν έπεσε η «μάντρα»  –  αυτό το αίσχος που χώριζε αγαπησιάρηδες μεταξύ τους  ανθρώπους  –  σφάχτηκαν από τους απ΄ έξω κάποιες χιλιάδες εκ των μέσα, ενώ έως και δώδεκα χιλιάδες γυναικόπαιδα, μέσα σε ανείπωτο θρήνο και τρόμο, πουλήθηκαν αλυσοδεμένα  στα σκλαβοπάζαρα  της Τουρκίας και της Αιγύπτου. 

Μέρα που είναι αύριο… παραιτημένος πλέον από το να υπερασπίζεσαι τα αυτονόητα, ροβολάς κατά το χωριό σου,  που για λίγο το΄ κανε λημέρι του ο Καραϊσκάκης, και στο μυαλό σου έχει κολλήσει ο  στίχος του Ντίνου Χριστιανόπουλου  «Καημένε Μακρυγιάννη – να΄ ξερες γιατί τσάκιζες το χέρι σου»…

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου