Η διάκριση εξουσιών και ο Τσίπρας

Ο Κώστας Χριστίδης με αφορμή την ...υπόσχεση που έδωσε ο κ. Τσίπρας στους οπαδούς πως τη δεύτερη φορά Αριστερά θα ελεγχθούν οι "αρμοί της εξουσίας", σημειώνει πως για τον πρώην Πρωθυπουργό η διάκριση εξουσιών είναι άγνωστη έννοια. Κώστας Χριστίδης new deal

Μοίρασε το

Ο Κώστας Χριστίδης με αφορμή την …υπόσχεση που έδωσε ο κ. Τσίπρας στους οπαδούς πως τη δεύτερη φορά Αριστερά θα ελεγχθούν οι “αρμοί της εξουσίας”, σημειώνει πως για τον πρώην Πρωθυπουργό η διάκριση εξουσιών είναι άγνωστη έννοια.


Κρύος ιδρώτας κατέλαβε κάθε εχέφρονα άνθρωπο στο άκουσμα της δήλωσης του κ. Τσίπρα ότι “την δεύτερη φορά Αριστερά θα πρέπει να αναλάβουμε τον έλεγχο και την ευθύνη των αρμών της εξουσίας”.

Άγνωστη έννοια η διάκριση εξουσιών

Ποιοι, όμως, είναι αυτοί οι αρμοί στους οποίους αναφέρεται ο τέως πρωθυπουργός; Το Σύνταγμα μας, ακριβώς για να προλάβει την συγκέντρωση όλων των εξουσιών σε έναν φορέα ή σε ένα πρόσωπο, πράγμα που θα δημιουργούσε “ανελεύθερη δημοκρατία” τύπου Όρμπαν Ουγγαρίας ή, πολύ χειρότερα, απολυταρχία τύπου Τσάβες Βενεζουέλας ή Κάστρο Κούβας, προβλέπει, έστω και με κάποιες ατέλειες, διάκριση των εξουσιών και, ταυτοχρόνως, θεσμοθετεί ανεξάρτητες αρχές.

Κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο τρίτος πυλώνας εξουσίας, η δικαιοσύνη, αντιμετώπισε θανάσιμους κινδύνους. Τελικά όμως άντεξε χάρη στο σθένος της πλειοψηφίας των δικαστών. Μεταξύ των οποίων κομβικό ρόλο διαδραμάτισε και ο σημερινός Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. (Όπως, άλλωστε, και η πλειοψηφία των μελών του δικαστηρίου αυτού).

Τυχόν επιβολή των απόψεων Τσίπρα – και, γενικότερα, των απόψεων Σύριζα – στον χώρο της δικαιοσύνης θα είχε οδηγήσει σε φυλάκιση κάποιους από τους πολιτικούς αντιπάλους του Σύριζα, βάσει απίστευτων δικαστικών χειρισμών, πιέσεων, απειλών κλπ., σύμφωνα με τις σε εξέλιξη πρωτοφανείς αποκαλύψεις εν ενεργεία κορυφαίων εισαγγελικών λειτουργιών ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που εξετάζει τις ευθύνες Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Οι …ανάρμοστοι αρμοί της εξουσίας

Ευτυχώς, τα σχέδια αυτά δεν ευοδώθηκαν. Για να αποφύγει ο Σύριζα και η περί αυτόν “προοδευτική συμμαχία” ανάλογα προβλήματα στο μέλλον προτάθηκε από τον “αψύ Σφακιανό” και εκφραστή σημαντικής μερίδας στελεχών του Σύριζα, συχνά δε και του ίδιου του τέως πρωθυπουργού, “η αλλαγή των συσχετισμών στην δικαιοσύνη με την πρόσληψη 3.000 – 4.000 καινούργιων δικαστών” ! Ας τα ακούει αυτά και το συχνά αλληθωρίζουν προς Σύριζα ΚΙΝΑΛ. Καθώς και οι οπαδοί και πολιτικοί εκπρόσωποι της σοσιαλδημοκρατίας, την οποία φιλοδοξεί να ενσωματώσει ο προ ουδενός ορρωδών κ. Τσίπρας.

Εκτός, όμως, από την δικαιοσύνη υπάρχουν και άλλοι “αρμοί εξουσίας” στο στόχαστρο του κ. Τσίπρα. Πρόκειται για τις διάφορες ανεξάρτητες αρχές, μία εκ των κυριότερων είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι γνωστές οι προσπάθειες εξόντωσης του Διοικητή της και η σθεναρή αντίσταση του τελευταίου, χάρη στην οποία εξουδετερώθηκαν ολέθρια σχέδια τύπου Β ή Χ από ανθρώπους που κυριολεκτικά έπαιξαν την Ελλάδα στα ζάρια.

Αλλά και οι προσπάθειες χειραγώγησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της επιβολής κλειστού αριθμού (numerus clausus) τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών μέσω του αντισυνταγματικού νόμου Παππά (και της “υποδειγματικής διαδικασίας”, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, διά του εγκλεισμού των διαγωνιζόμενων σε απρόσιτο χώρο μέχρις ότου προκύψει το μέγιστο τίμημα), του συγκεντρωτισμού και του εξισωτισμού προς τα κάτω στην παιδεία, της περιφρόνησης του αγαθού της ασφάλειας διά της ανοχής προς τον Ρουβίκωνα και προς τους διάφορους καταληψίες ξένων ιδιοκτησιών (καθόσον ‘’η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς’’ …) και τους πάσης φύσεως καταστροφείς/μπαχαλάκηδες από την ίδια επιδίωξη εμφορούνται, την κατάληψη όλων των αρμών εξουσίας.

Η επιδίωξη αυτή, εάν – ο μη γένοιτο – επιτύχει σε κάποια χρονική στιγμή, θα οδηγήσει σε πλήρη αποσυναρμολόγηση. Και κατάρρευση του δημοκρατικού οικοδομήματος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου